(FOTO) Kraj na Pohorju, kjer je težje zadeti divjega jelena kot krokodila

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.08.2024 18:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Juhart, ki gospoduje na Treh kraljih, ima še velike načrte. 
Saso Bizjak

Ko iz betonskega mesta pobegneš med pohorske smreke, se telo nemudoma odzove. Volja se spremeni, razvedri. Trije kralji na Pohorju sicer niso divjina, a še niso povsem skomercializirana točka, polna turistov. Ostajajo domači. Pozimi so manjše smučarsko središče s štirimi programi na nadmorski višini od 1200 do 1347 metrov, ki jih umetno zasnežujejo. Družina Juhart, ki tam vodi turistično rekreativni center Jakec in hotel, se prilagaja podnebnim razmeram z vse bolj blagimi zimami. Zato vzporedno že nekaj let intenzivno gradijo poletno dejavnost - (gorsko, električno) kolesarjenje, pohodništvo, plezanje, kakor večina podobnih centrov. Izstopajo pa z nenavadno aktivnostjo - lokostrelstvom na poligonu, ki se ga lahko loti kdorkoli. 

Bike park s tremi progami

Minulo soboto dopoldan, ko se je oblačilo in je padlo nekaj kapelj dežja, popoldanska napoved pa tudi ni bila obetajoča, je bilo na Treh kraljih turistov in rekreativcev zelo malo. Opaziti je bilo peščico sprehajalcev in pohodnikov, pretežno v spremstvu psov, ki so krenili v smer proti Črnemu jezeru ali Velikemu vrhu. Družina iz Celja, ki je tudi nameravala peš do Črnega jezera in Osankarice ter nazaj, si je premislila. Oče, zagret za hojo, za katero bi v eno smer porabili kakšno uro, otrok in žene ni uspel prepričati. Tudi avtobus, ki je z avgustom začel voziti iz Slovenske Bistrice do Treh kraljev ob sobotah in nedeljah, je bil skoraj prazen. Je pa iz doline prisopihalo nekaj kolesarjev, ki jim je pot tako curljal s telesa, kot da bi jih dobil dež. Če so prišli iz Slovenske Bistrice, so grizli 18 kilometrov ovinkastih bregov.

Saso Bizjak
Saso Bizjak

Aleš Juhart, direktor RTC Jakec, kjer je 16 zaposlenih (pozimi 30) in dela še nekaj študentov, je povedal, da poleti ustvarjajo boljše rezultate kot pozimi, ker so stroški umetnega zasneževanja in elektrike izjemno visoki. "Letos imamo tri nove dejavnosti. Prva je bike park s tremi programi dveh različnih težavnostnih stopenj. Primerne so za otroke, moške in ženske, začetnike ali tiste, ki že nekaj obvladajo," pove Juhart. Bike proge so speljane pod traso nove sedežnice Veliki vrh, ki so jo pognali lani, in deloma po gozdu. S sedežnico se lahko odpeljeta po dva kolesarja skupaj, ki kolesi obesita zadaj. V poletnem času naprava obratuje med 10. in 18. uro. Kolo si je mogoče tudi izposoditi.

Saso Bizjak

Tarče z različnimi živalmi

"Druga novost sta dve plezalni steni na Velikem vrhu, tretja pa lokostrelstvo na poligonu," je dejal Juhart. Dober kilometer dolg poligon ima 24 tarč, razporejenih po gozdu in v tridimenzionalni obliki različnih živali. "Izbrali smo avtohtone živali s Pohorja, od jelena, divje svinje do ruševca. Za popestritev smo dodali nekaj eksotičnih živali, od krokodila do želve. Pri vsaki tarči je tablica z opisom in poreklom živali. Razmišljali smo, kako združiti družino in pripraviti nedeljski hobi po kosilu, ki bo zanimiv za vse," Juhart dodaja, da je lok, puščice in ščitnike za prste mogoče najeti. Nevešči ravnanja z lokom dobijo tudi osnovna navodila.

Na Treh kraljih ponujajo športno dejavnost, ki združuje fizično in psihično stabilnost in je v turizmu redka. 
Saso Bizjak
Saso Bizjak

In katero žival je najtežje zadeti? "Odvisno od razdalje in strelca. V poligonu imamo najdaljšo razdaljo pri divjem jelenu. Ampak nekdo je dober strelec na dolge razdalje, drugi pa na velike tarče. Ko gledamo profesionalce na olimpijskih igrah, vidimo, kako pomembni so koncentracija, dnevna forma, počutje ...," vodja Jakca zaznava, da je lokostrelstvo med obiskovalci precej priljubljeno, zlasti konec tedna.

Še več prog, igrišč in apartmajsko naselje

Spomnil je še na 15 pohodniških in 15 kolesarskih poti, ki so jih začrtali že pred leti in so se dobro utrdile. "Na Treh kraljih je vsako leto več tujcev, predvsem enodnevnih gostov, ki raziskujejo Slovenijo ali prespijo na poti z morja domov. Največ je Nemcev, Nizozemcev in Belgijcev starejše generacije," ugotavlja Aleš Juhart. Z optimizmom gleda v prihodnost, četudi je v turizmu in gostinstvu težko najti delavce in načrtovati investicije. Sofinanciranje države v žičniško infrastrukturo je namreč redko, so pa Juhartovi pri črpanju javnega denarja kar uspešni. Na Treh kraljih želijo postaviti še dve smučarski progi, tekaško traso in vlečnico v smeri proti Osankarici, za spremembo namembnosti iz gozdne v rekreativno so že zaprosili. V novem prostorskem načrtu, ki ga bistriški občinski svet še ni potrdil, so si zamislili tudi gradnjo športnih igrišč, večnamenskega objekta in apartmajskega naselja.

Saso Bizjak
Nove so tudi gorske kolesarske proge.
Saso Bizjak
Saso Bizjak

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta