(PISMO) Javni poziv predsedniku Vlade RS: Ali vas nič ni sram, da ste se spravili na dolgotrajno bolne?

DR
28.11.2023 12:49

V nadaljevanju objavljamo v celoti pismo Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob
Reuters

Spoštovani predsednik vlade RS,

berem, da ste na petkovi dopisni seji sprejeli predlog nove interventne zakonodaje, ki znižuje nadomestila ob dolgotrajni bolniški odsotnosti. Nadomestilo, ki ob bolezni znaša 80 odstotkov od osnove, se po tem predlogu po 90 dneh ne bo več dvignilo na 90 odstotkov osnove. Ta je odvisna od posameznikove povprečne mesečne plače in nadomestil, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred bolniško odsotnostjo.

In vidim, da ste s tem ukrepom šli še nižje od zloglasnega Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Kot namreč poročajo mediji, citiram: "Bolniška nadomestila je okrnil že Zujf, ki je začel veljati leta 2012. Odmerni odstotek se je takrat znižal za desetino, a le za prvih 90 koledarskih dni. Pravice se sicer tudi v letih po gospodarski in javnofinančni krizi, ko je bilo denarja za zdravstvo več, pri nadomestilih nikoli niso vrnile na prejšnjo raven. Vse doslej pa je vendarle obveljalo stališče iz obdobja sprejemanja Zujfa, da je treba resno bolne ljudi obvarovati pred slabšanjem finančnega položaja ob dolgotrajni odsotnosti z dela."

Goran Lukić
Borut Živulović

Spoštovani, ni mi treba preveč razlagati, kakšno popolnoma nepotrebno dramo ste si naredili z vašim osnovnim predlogom za ne-usklajevanje socialnih transferjev z rastjo cen življenjskih potrebščin, katerega ste prejšnji teden, očitno tudi s pomočjo kozmičnega dežja, umaknili. Pri čemer pa vam moram poudariti, da sploh niste niti omenjali, da je že zdaj osnovni znesek minimalnega dohodka (v tem trenutku nekaj več kot 465 evrov) NIŽJI od zadnjega izračuna kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, tj. 488,58 evrov. Pri čemer pa že slednji izračun v višini 488,58 evra med drugim temelji na štiri leta starih podatkih iz Ankete o porabi o gospodinjstvih.

In ravno, ko ste konec prejšnjega tedna mukoma prišli do ugotovitve, da je edino prav, da se socialni transferji usklajujejo s cenami življenjskih potrebščin, ste istega dne direktno udarili po Oliveri, po Fadilu, po Andreji. Olivera je na dolgotrajni bolniški po hudi poškodbi na delovnem mestu. Imenovani zdravniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje so ji tekom zdravljenja "čudežno" spremenili razlog bolniške iz poškodbe pri delu v bolezen. Olivera prejema okoli 650 evrov bolniškega nadomestila. Po plačilu najemnine in stroškov stanovanja ji ne ostane nič. Fadil je na delovnem mestu padel v jašek, je na dolgotrajni bolniški. Tudi njemu so imenovani zdravniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje tekom zdravljenja "čudežno" spremenili razlog bolniške iz poškodbe pri delu v bolezen. Fadil je sicer na hudi vsakodnevni analgetski terapiji. Andreja je onkološki bolnik, ki ima težke posledice zdravljenja raka, je na dolgotrajni bolniški. Stvari ji padajo iz roke, ker jo praktično ne čuti. Imenovani zdravniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje jo v takšnem stanju silijo delati.

In vlada je v petek, na isti dan, ko se je koalicija hvalila, kako je ohranila svoj socialni obraz, sprejela interventno zakonodajo, s katero bo Oliveram, Fadilom, Andrejam znižala bolniško nadomestilo. Tako je. Ljudem na dolgotrajni bolniški, ki so že tako in tako na nižjih prejemkih, ki imajo hude zdravstvene težave, ki so onkološki bolniki, bolniki s kroničnimi mišično kostnimi obolenji, s kroničnimi bolečinami.

Spoštovani predsednik vlade, njim znižujete bolniško nadomestilo. Ali vas ni sram? Ali mislite da bodo z nižjim bolniškim nadomestilom bolj zdravi? Takoj umaknite ta predlog, katerega se še ZUJF sramuje.

Goran Lukić, Delavska svetovalnica

P.S. Če pa že hočete uporabiti besedo "absentizem", pa dajmo že enkrat povedati, kaj je vzrok za absentizem. Vzrok ni kakršno koli pomanjkanje motivacije, temveč dejanska delovna nezmožnost. In tukaj se še enkrat znova problema lotevate pri repu. Problem so namreč visoke obremenitve na delovnih mestih, ki najedajo zdravje zaposlenih, in slaba dostopnost do zdravstvenih storitev in zdravljenja. Teh problemov ne rešujete, namesto tega z načrtovanimi ukrepi kaznujete ljudi, ki so kolateralna žrtev vašega nereševanja težav pri izvoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta