(PISMO) Predsednik vlade, pišem vam zaradi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Branko Zupanič
29.11.2019 12:58

Odprto pismo upokojenca iz Gorišnice predsedniku vlade, posredovano tudi varuhu človekovih pravic in medijem, objavljamo v nadaljevanju v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Spoštovani predsednik vlade, gospod Marjan Šarec!
K temu da vam tako javno pišem, ni vplivala pripadnost katerikoli od političnih strank, ampak vaši preračunljivo izmikajoči izgovori, s katerimi ste se odzvali na pobudo za odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Moja pokojnina po štiridesetih letih delovne dobe znaša 530 evrov. Pa še to šele po sprejetem ukrepu, da se vsem, ki so dopolnili z zakonom zahtevano delovno dobo, dodeli tolikšna. Poprej sem namreč dobival 100 evrov manj. Tudi žena ima nizko pokojnino, tako da oba skupaj prejemava na mesec dobrega tisočaka.
Seveda je nizka pokojnina obeh odraz skromnih plač, ki sva jih dobivala, ko sva bila še delovno aktivna. Toda kljub štiridesetim letom nizkih mesečnih osebnih dohodkih nama je uspelo z veliko truda in odrekanja zgraditi lasten dom, ki pa nama ga kanite v kratkem obdavčiti! In si pridobiti še nekatere druge materialne dobrine, kakršnih si mnogi, ki so dobivali višjo plačo od naju, niso niti poskušali omisliti, saj so denar raje porabili kako drugače. In na koncu praviloma prav takšni postajamo državi v breme.
Da nekaj malega čez 500 evrov ni kaj prida denarja, se najbrž tudi sami zavedate. S tem zneskom se sicer da preživeti. Toda zgolj preživeti! Kajti skrbno je treba obrniti vsak cent, preden ga daš od sebe, da se o računih nad evro sploh ne pogovarjamo. Prav zato mi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki sicer ni obvezno (kakšna hinavščina, če pomislim, da sem vse življenje plačeval obveznega in ga ne koristil), predstavlja veliko finančno breme. Sploh ker so postale zavarovalnice vse bolj pogoltne.
Če namreč takole na hitro izračunava, gre na letni ravni skoraj ena cela moja mesečna penzija samo za dopolnilno zdravstveno. V kolikor prištejeva k obveznim mesečnim izdatkom zanj še plačevanje RTV-naročnine, skupni znesek že presega eno mojo pokojnino!

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta