(PISMO) Urad predsednika Pahorja: Predsednik bo z obiski domov nadaljeval

DR
22.04.2020 16:30

Iz urada predsednika države Boruta Pahorja so poslali pojasnilo glede njegovih obiskov v domovih za starejše po Sloveniji v času epidemije novega koronavirusa. Odzivajo se na zapis predsednice Srebrne niti Biserke Marolt Meden, ki smo ga včeraj objavili tudi na naši spletni strani. Že včeraj se je urad predsednika odzval s pojasnilom, danes pa so poslali še eno pismo, ki ga spodaj objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik republike Borut Pahor na obisku v Domu starejših občanov Fužine. 
Robert Balen

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor prejema številna vabila s strani vodstev domov, stanovalcev in njihovih svojcev, ki kljub situaciji v Sloveniji in svetu ostajajo pozitivni in se trudijo, da bi bilo bivanje v domovih za vse čim bolj podobno času pred epidemijo. Na nekatera se je predsednik republike že odzval, nekatere obiske še načrtujemo. Vse v želji, da jim sporočimo, da kljub izolaciji niso sami in niso pozabljeni. Ob vseh obiskih, brez izjeme, so stanovalci in zaposleni predsednika republike pozdravili s hvaležnostjo in veseljem.
Žal nam je, da gospa Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti, obiske predsednika republike vidi v povsem drugi luči. V skrbi, da bi morda lahko bilo kaj narobe, smo z njenim pismom in prošnjo za mnenje nemudoma seznanili direktorice in direktorje domov za starejše občane, ki jih je predsednik republike v tem času obiskal.
Njihova mnenja so zgovorna sama po sebi in vam jih prilagamo. Predsednika republike so utrdili v prepričanju, da z obiski domov nadaljuje.
Med drugim so zapisali:
Gospa Bojanka Genorio, DSO Fužine: "Žal nam je, da je gospod predsednik zaradi takšnih dobronamernih dejanj deležen kritike. Žalosti nas, da se v javnosti pogosto govori v imenu starejših, ki bivajo v domovih, ne da bi o tem vprašali prav njih same... Z gotovostjo vam lahko zatrdimo, da nas, oziroma naših stanovalcev niso povprašali za mnenje...Za nas so vedno prav stanovalci tisti, katerih mnenje največ šteje in nikakor ne bi delovali v nasprotju z njihovimi željami in potrebami..."
Gospod Zlatko Gričnik, Dom Lenart: "Mi vsi, tako stanovalci kot zaposleni, smo vaš obisk doživeli kot nekaj izjemnega in veselega... Prinesel je upanje, da stanovalci domov niso odrinjeni na rob družbe. Že popoldan istega dne sem zapisal, da se z besedami ne da opisati nepopisnega veselja, ki ste ga s to gesto prinesli v naš, sicer od okolice izoliran dom... Vsem tem zahvalam in pozitivnemu vzdušju ob in po obisku predsednika RS se pridružujem tudi sam, zato tudi vsebina pisma s strani društva Srebrna nit nikakor ni in ne izraža pravega razpoloženja in odnosa, vsaj v našem domu ne!..Če s svojim obiskom, vsaj enemu polepšate dan, ste dosegli namen.Nam, tukaj v Domu sv. Lenarta ste ga vsekakor. In ne le enemu, temveč večini. Hvala."
Mag. Jasna Cajnko, prof.soc.ped., DSO Tezno: "Predsednik se je odzval na naše opozorilo, ki je bilo posredovano najvišjim predstavnikom vlade, ministrom, varuhu človekovih pravic in predsedniku Borutu Pahorju...Predsednik je v svojem nagovoru jasno opredelil da gre, v primeru stanovalcev domov za ostarele, za najbolj občutljivo in ogroženo populacijo, ki si v vsakem času »zasluži« mirno in varno življenje, najboljšo oskrbo in ustrezno zdravstveno obravnavo. V celoti je podprl stališča Skupnosti socialno varstvenih zavodov, ki na slednja dejstva vseskozi opozarja. Po njegovem obisku je bilo mogoče v javnih občilih zaznati povečano število prispevkov, ki so opozarjali na neenak položaj starih ljudi, ki živijo v domovih za ostarele, ki nimajo enake pravice do zdravljenja, kot ostali državljani RS, oboleli za covid 19."
Gospa Alenka Curk, Dom upokojencev Postojna: "Še istega dne obiska sem bila pri stanovalcih in jih povprašala, kako so doživljali obisk predsednika in so mi dejali, da so zelo zadovoljni in veseli, da jih je obiskal in naglasil pozitivne namene obiska...Ponovno zapišem, da stanovalci, ravno ko nimajo obiskov svojih naj bližnjih, so bili veseli obiska predsednika, ki jih je navdahnil z optimizmom in vednostjo, da le niso sami v teh težkih trenutkih. Tudi zaposleni so sprejeli obisk kot priznanje predsednika, da dobro delajo in naj v tej težki situaciji zdržijo do konca..Se pa strinjam s pripisom ge. Meden Maroltove, da izvršna oblast (MZ in MDDSZEM) ne uslišita pozivov Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da smo domovi zelo osiromašeni s kadri, da se kadrovski normativi niso spremenili že dvajset let, da v enakem obdobju ni bil sprejet Zakon o dolgotrajni oskrbi."
Gospa Maja Gradišek, DSO Kamnik: "Eden od takšnih trenutkov je bil tudi predlog enega od svojcev za obisk predsednika republike, gospoda Pahorja v našem domu. Veseli predloga in hkrati v veliki skrbi glede izvedbe smo možnost proučili z našim domskim zdravnikom, pretehtali morebitna tveganja in izdelali načrt izvedbe z upoštevanjem vseh preventivnih ukrepov, v največji skrbi za naše stanovalce... Stanovalcem je obisk predsednika in ostalih povabljenih zelo veliko pomenil...Žalostijo pa me navedbe v pismu gospe Biserke Marolt Meden z dne 16. 4. 2020, da je bil v času predsednikovega obiska umrli odpeljan v mrtvašnico. Gre za netočne navedbe. V DSO Kamnik nimamo mrtvašnice. - V »prostor za slovo« od pokojnika ni bil tisti dan odpeljan noben naš pokojni stanovalec. Terja pa zapis gospe razmislek o tem, da stanovalci, ki v domu »domujejo«, pri nas živijo, torej se veselijo, jokajo, čustvujejo na različne načine in, ja tudi umirajo, in to je del vsakdana, ki ga moramo sprejeti vsi, ne glede na virus ali pa obisk predsednika republike."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta