Plačljive tudi rezervacije domov za ostarele

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
05.04.2019 18:13

Ker trenutno ni niti ene proste postelje, vrste čakajočih pa so dolge, se na prosto mesto čaka tudi leto in več. Z marcem že druga letošnja podražitev. Koncesijo za gradnjo novih domov dobili tudi tujci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Življenje v domovih za starejše je vse dražje.
Igor Napast

V slovenskih domovih za starejše trenutno ni mogoče dobiti proste postelje. Tudi v Sončnem domu v Mariboru ne, čeprav na seznamu Skupnosti socialnih zavodov Slovenije piše, da ima edini prosto posteljo v Sloveniji ta čas. "Žal tudi ta postelja ni prosta, ker je v dvoposteljni garsonjeri, v kateri želi biti naša oskrbovanka sama in zanjo tudi plačuje," je pojasnila Vida Anžel, socialna delavka v Sončnem domu. Na sprejem v dom se pri njih čaka od treh mesecev do enega leta. Nekoliko krajša je čakalna vrsta za varovance z demenco, saj ti čakajo na prosto posteljo v Sončnem domu od enega do treh mesecev. Podobno je tudi v Domu Danice Vugrinec, kjer imajo 800 postelj. Najtežje pa je dobiti prosto mesto v domovih v Ljubljani, kjer je prosilcev še skoraj dvakrat toliko, kot imajo na voljo postelj, ki so vse zasedene. Na enoposteljno sobo se čaka celo več let. In prav zato mnogi prosilci vloge oddajo že veliko prej, kot nameravajo v dom.

Plačujejo tudi več kot 20 evrov za prazno posteljo

Tudi zaradi tega vsi, ki dobijo prosto posteljo in potrebujejo še nekaj časa, da uredijo vse potrebno za preselitev v dom, danes plačujejo rezervacijo. Ta lahko stane tudi več kot 20 evrov na dan, odvisno od cene oskrbnega dne v posameznem domu.
"Rezervacijo je možno skleniti za enoposteljno ali dvoposteljno sobo. Od tega je tudi odvisna cena rezervacije. Je pa to v skladu s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev in nobena nova domislica domov," je pojasnil direktor mariborskega Doma pod gorco Gregor Žigon. "Izhodišče za izračun rezervacije je 80 odstotkov osnovne oskrbe I v dvoposteljni sobi z balkonom in kopalnico, ne glede na dejstvo, ali bo stanovalec ob sprejemu razvrščen v višjo oskrbo II, III ali IV. Cena rezervacije v dvoposteljni sobi je tako pri nas 20 evrov na dan, cena rezervacije za enoposteljno sobo pa 23,41 evra na dan. Trenutno imamo z bodočimi uporabniki sklenjene štiri rezervacije."
Rezervacija se sklepa za krajši čas, običajno za nekaj dni, da ljudje uredijo vse potrebne zadeve s preselitvijo ali odpustom iz bolnišnice oziroma zdravilišča. V izjemnih primerih, če se denimo hospitalizacija nepredvideno podaljša, imajo bodoči uporabniki oziroma svojci možnost rezervacijo podaljšati za čas do odpusta iz bolnišnice.

Pet butičnih domov bodo gradili Francozi

V domovih za starejše po Sloveniji bo do leta 2020 na voljo predvidoma dodatnih 928 postelj. Lani poleti je namreč ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podelilo koncesije zasebnikom za opravljanje institucionalnega varstva starejših za 704 mesta, pred tem pa že januarja za 224 dodatnih mest. Največ novih mest v domovih se obeta na območju mariborske enote zavoda za zdravstveno zavarovanje, in sicer v Sončnem domu Maribor 60, v Domu sv. Agate v Lenartu 70 in v Medgeneracijskem centru Sveti Tomaž 28. Koncesijo na tem koncu je dobilo tudi Gradbeno podjetje Drava s Ptuja, ki namerava v dveh letih dom s 150 posteljami za starejše zgraditi nasproti zdravstvene postaje v Slivnici. Ta bo približno tako velik kot Dom pod gorco v Mariboru. Pri njih ne bo varovanih stanovanj, sobe pa bodo eno- in dvoposteljne. Skupno bo torej v širši okolici Maribora v prihodnjih dveh letih na voljo starejšim 308 dodatnih mest v domovih.
"Nekateri izbrani koncesionarji bodo nova mesta ponudili že letos, drugi šele prihodnje leto in leta 2021. Njihove storitve pa bodo organizirane večinoma v manjših skupinah, tudi v gospodinjskih skupnostih, ki zagotavljajo zasebnost, varnost in domačnost," so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dodali so še, da je bil pri tokratnem razpisu poseben poudarek namenjen zagotavljanju kapacitet za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji. Tako bo denimo Sončni dom Maribor vseh 60 pridobljenih mest namenil samo za starostnike z demenco. Graditi nameravajo nov dom.
Koncesijo je dobila tudi ena vodilnih svetovnih družb na področju zdravstvene oskrbe, francoska Orpea Groupe, ki namerava do prihodnjega leta v petih slovenskih občinah zgraditi butične domove s skupno 300 posteljami. V občinah Komenda, Loška dolina, Pivka, Železniki in Žiri bodo tako dobili manjše domove, s kapaciteto od 50 do 70 stanovalcev. Naložba naj bi bila vredna okoli 25 milijonov evrov. In kakšne bodo cene v teh domovih? Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da se bo cena oskrbnega dne v domovih, ki bodo v lasti Orpee, gibala znotraj povprečja cen oskrbe v obstoječih domovih, torej za oskrbo I od 20 do 25 evrov na dan.
Cene pa so se z marcem v večini domov ponovno zvišale, kar je že druga letošnja podražitev v domovih za starejše. Skupni dvig cen oskrbe I v letu 2019 tako znaša v povprečju 3,4 odstotka glede na lanske cene. Potem ko je januarja več kot polovica slovenskih domov zvišala cene za v povprečju 1,5 odstotka zaradi višjih plač zaposlenih, jih je z marcem, ob redni letni uskladitvi, še za v povprečju 1,8 odstotka. Tokrat so na podražitev vplivali rast cen in posledično višji stroški pri oskrbi v domovih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta