Po besedah Bojane Beović se bo lahko tudi v Sloveniji začelo cepljenje otrok, v nedeljo pri nas potrjenih 91 novih okužb

STA, M.R.
31.05.2021 09:49
V nedeljo je bilo v Sloveniji s PCR-testi potrjenih 91 novih okužb s koronavirusom. Opravljen je bil 1501 PCR-test, delež pozitivnih je bil 6,1-odstoten.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Beović
Robert Balen

Poleg tega pa je bilo opravljenih še 7598 hitrih antigenskih testov. 

Včeraj je bilo število potrjenih novih okužb nekoliko višje kot pretekli teden. 

14-dnevna incidenca na ravni državi znaša 203, najvišja je v primorsko-notranjski statistični regiji, kjer znaša 328, najnižja pa je v koroški, goriški in savinjski regiji. 

7-dnevno povprečje dnevno potrjenih okužb znaša 276. V bolnišnicah je 245 pacientov s covidom-19, od tega jih je 72 na oddelkih za intenzivno nego. Včeraj je umrl en bolnik s covid-19.

Beović: Precepiti bi morali več kot dve tretjini prebivalstva

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je povedala, da je pretekli teden evropska agencija za zdravila (Ema) dala zeleno luč za cepljenje otrok, starejših od 12 let s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech. "Odločitev je bila pričakovana, saj sta že pred tem to potrdili kanadska agencija za zdravila in ameriška uprava za hrano in zdravila," je povedala. 

Tako se bo lahko po njenih besedah tudi v Sloveniji lahko začelo cepljenje otrok, starejših od 12 let. "Verjetno bi bilo smiselno, da bi najprej cepljenje priporočili tistim otrokom, ki imajo kronične bolezni, zaradi katerih so posebej ranljivi. Tako kot je bilo to svetovano pri odrasli populacij," je povedala. 

V Sloveniji se bo ta teden sestala svetovalna skupina za cepljenje, ki bo sprejela stališča in bodo predstavljala podlago za priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Beovićeva pravi, da ob tem pričakujejo tudi strokovno vlogo pediatrov. 

Sicer pa je v Sloveniji prvi odmerek dobilo blizu 39 odstotkov populacije, starejše od 18 let. Približno četrtina populacije pa je prejela tudi že drugi oziroma prvi odmerek, če je za polno cepljenje predviden le en odmerek. 

Tisti, ki so že bili cepljeni, se lahko ponovno cepijo, še preden mine šest mesecev, tudi z dvema odmerkoma, če to želijo, pri čemer pa Beovićeva poudarja, da to za zaščito pred boleznijo ni potrebno. 

"Normalno življenje brez ukrepov je mogoče le v primeru, če bo cepljenih toliko ljudi, da bo zagotovljena kolektivna imunost," je povedala Beovićeva in pojasnila, da bi pri vuhanski različici virusa morali cepiti približno 66 odstotkov prebivalstva. Pri bolj kužnih različicah virusa pa mora biti precepljen večji delež prebivalstva. "Če do tega ne bomo prišli, bo treba ohraniti nekatere ukrepe. Na ta način bomo vzporedno z enim deležem precepljenih, na drugi strani pa z ukrepi vzdrževali normalno življenje," pravi Beovićeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta