Po iztirjenju vlaka v eni izmed vrtin našli kerozin, a izrednih razmer še ni

Franja Žišt Franja Žišt
16.07.2019 13:52

Na širšem območju Hrastovelj so v eni od vrtin odkrili kerozin, ki ga skušajo ujeti, še preden bi prišel v vodovodni sistem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dol pri Hrastovljah, 12.07.2019 hidro geološko vrtanje pod nadzorom Geočoškega zavoda Slovenije, iskanje kerozina v zemlji, ki se je razlil ob železniški nesreči, ko je iztiril vlak z vagoni cisternami kerozina, Do 15. ure so zavrtali 10 merov globoko. Geolog pa je spronti kontroliral itvrtani material
Zdravko Primožič/fpa

Tri tedne je že od tedaj, ko je pri Hrastovljah iztiril tovorni vlak in je iz njega v podtalje izteklo okoli 9000 litrov kerozina, tla na širšem območju nesreče pa so še vedno onesnažena. V vrtini, ki so jo Geološki zavod, Agencija RS za okolje (Arso), Slovenske železnice in Rižanski vodovod začeli vrtati minuli petek na območju, kjer so ocenili, da je vpliv onesnaženja največji, so včeraj našli kerozin. Danes si je območje ponovno ogledal minister za okolje in prostor Simon Zajc.
"Ne, še daleč je od tega," je minister Zajc odgovoril na vprašanje, ali vladajo izredne razmere. "Že ves čas od nesreče naprej spremljamo monitoring na vseh vrtinah. Na nekaterih je bil kerozin zaznan, danes so vzeli še zadnje vzorce, na podlagi katerih bomo ugotovili, kje je ta oblak, in se potem odločili, iz katerih vrtin začnemo s črpanjem. Voda v zajetju je pa še nedotaknjena in pitna. Vse, kar zaenkrat predlagamo občanom, je, da bolj racionalno uporabljajo vodo."
Kerozin se pod površino pomika z vodnim tokom in ravno zaradi tega pristojne službe opravljajo monitorg, da ga čim več - oziroma če se bo dalo vsega - ujamejo, še preden pride do rižanskega vodovoda, kar bi se lahko zgodilo v skrajnem primeru, je izpostavil minister. "Delamo vse, da do tega ne pride." Analize zadnjih vzorcev bodo torej pokazale, kje bo najbolj smiselno črpati s kerozinom onesnaženo vodo. Rižanski vodovod pa namerava poleg redne kontrole pitne vode ob vodnem črpališču zgraditi bazen, v katerem bodo lahko lovili morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta