Po mnenju Graha Whatmougha, Gregorčiča in Zalaznika novela zakona o RTVS nedemokratična

STA, A.L.
17.11.2022 15:45

Tudi Gregorčič in Zalaznik, ki v kampanji prav tako sodelujeta kot fizični osebi, sta opozorila, da je bila novela sprejeta brez javne razprave, v njej niso sodelovali niti plačniki rtv-prispevka niti sindikati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, predsednik programskega sveta Peter Gregorčič in predsednik sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki sodelujejo v referendumski kampanji, so na novinarski konferenci izrazili nasprotovanje noveli zakona o RTVS. Novela je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo, menijo.

Grah Whatmough, ki v kampanji sodeluje kot fizična oseba, meni, da je novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o kateri bodo volivci odločali na referendumu 27. novembra, nedemokratična, ustavno sporna in v neskladju z osnutkom akta o svobodi medijev, ki se na ravni EU usklajuje med državami članicami.

Obenem pa novela po njegovih besedah v ničemer ne rešuje pravih problemov RTVS, ki so povezani z zastarelim načinom financiranja. Finančna izguba se tako po njegovih besedah iz leta v leto poglablja, ne morejo več vlagati dovolj sredstev v program, zato prihaja tudi do ukinjanja oddaj.

Tudi Gregorčič in Zalaznik, ki v kampanji prav tako sodelujeta kot fizični osebi, sta opozorila, da je bila novela sprejeta brez javne razprave, v njej niso sodelovali niti plačniki rtv-prispevka niti sindikati.

Po Gregorčičevih navedbah je glavni namen novele čim prej odstraniti organ upravljanja in ga "zamenjati z novimi, sebi lojalnimi", kar da spominja na t. i. orbanizacijo. Če bo novela potrjena, bo to po njegovem mnenju jasen signal vsakokratni novi oblasti, da lahko vodstvo zamenja. To je izjemno nevaren precedens, ki zavod izpostavlja nevarnosti arbitrarnim posegom vsakokratne oblasti, je dejal.

Obenem pa novela ne depolitizira organov upravljanja, saj imenovanje članov sveta "umika iz DZ, kjer je vsem na očeh, v razne svete, ki jih prav tako imenuje politika, ampak niso izpostavljeni tako intenzivnemu javnemu nadzoru", meni Gregorčič.

Kot je dejal Zalaznik, se bo politika vedno "pririnila" v vpliven medij, "če ne skozi sprednja vrata, pa skozi zadnja". "Pod sloganom depolitizacije se bo zgodila prikrita politizacija ali repolitizacija," je prepričan.

Gregorčič se je odzval tudi na pozive skupine programskih svetnikov, da bi razveljavili sklep o prekinitvi ponedeljkove seje in da bi seje vodil njegov namestnik. Pojasnil je, da je prekinitev seje izglasovala večina v svetu. Sam ne vidi nobene težave, če programsko-produkcijski načrt za leto 2023, ki je že pripravljen in usklajen, obravnavajo po referendumski nedelji in se tako izognejo njegovi politizaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta