Po odstopu Zvezdana Martića bo RTV Slovenija reševala Natalija Gorščak: "Sem človek za hude čase"

Luka Mlakar Luka Mlakar
03.06.2024 12:05

Položaj predsednice uprave RTV Slovenija bo po odstopu Zvezdana Martića začasno prevzela bivša nezakonito razrešena direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravo RTVS bo po odstopu Zvezdana Martića začasno vodila Natalija Gorščak.
Sašo Švigelj

Svet RTV Slovenija je na današnji izredni seji razrešil predsednika uprave RTV Slovenija Zvezdana Martića, ki je prejšnji torek zaradi izgube zaupanja pri večini svetnikov podal odstopno izjavo. Martić se je pred sprejetjem sklepa o razrešitvi zahvalil vsem svetnikov, ki so z njegovim imenovanjem in imenovanjem članov uprave pred slabim letom dni omogočili, da se konča "brutalen prevzem" RTV Slovenija, da so sodelavci v informativnem programu Televizije Slovenije "normalno zadihali" in da so vsi skupaj lahko začeli odpravljati posledice "večletnega uničevanja naše hiše".

"Onemogočanje novinarske avtonomije, mobing, kupovanje grafik in službene kartice so bili le vrh ledene gore, pod katerim smo našli kup neplačanih računov, pogodbe, ki so vnaprej obremenjevale zavod z nepotrebnimi stroški in še kup drugih nepravilnosti, zaradi katerih je zavod končal poslovno leto s sedmimi milijoni izgube," je dejal Martić. Med drugim je poudaril, da so po menjavi vodstva preklicali opomine pred odpovedjo delovnega razmerja tistim zaposlenim, ki so se borili za avtonomijo javnega zavoda, da so s podpisom stavkovnega sporazuma zaključili dveletno stavko novinarskih sindikatov in da se je ugled RTVS v javnosti v času njegovega mandata bistveno povečal. "Danes je stanje na RTVS bistveno boljše. Nismo več v strahu, ali bomo imeli denar za plače. Račune plačujemo redno, smo likvidni, ni črnih seznamov ukinjanja oddaj ali enot," je dejal Martić.

"Človek, ki je pripaden tej hiši, bo v takšnem trenutku rekel ja"

Člani sveta so za vršilko dolžnosti predsednice uprave RTVS do imenovanja novega predsednika uprave s polnim mandatom, a najdlje za šest mesecev, imenovali urednico uredništva oddaj o kulturi in bivšo direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak. Da bo Gorščak po odstopu Martića začasno prevzela vodenje uprave RTVS, je bilo na Kolodvorski mogoče slišati že od konca prejšnjega tedna. Gorščak je že pred začetkom seje za Večer potrdila, da je kandidatka za vršilko dolžnosti predsednice uprave RTVS. "Ko so časi hudi, se vidi, kdo je pripravljen tvegati. Sama sem zavedna tej hiši, sem nekako človek za hude čase in ni mi težko prevzeti v. d.-jevstva, čeprav je situacija na RTV Slovenija daleč od rožnate. Človek, ki je pripaden tej hiši, bo v takšnem trenutku rekel ja, ker vemo, da je v lepih časih kandidatov veliko, ko so časi slabi, pa ni nikjer nobenega," je poudarila Gorščak. Svetniki so danes sprožili tudi postopek javnega razpisa za imenovanje novega predsednika uprave RTVS s polnim mandatom. Na vprašanje, ali se bo prijavila na razpis, je Gorščak odgovorila, da o tem še ne more govoriti, saj bi se rada najprej seznanila z razmerami na Kolodvorski.

Martić je zaradi nesoglasij z nekaterimi svetniki RTVS prejšnji teden odstopil.
Robert Balen

Martićevega odstopa ni želela komentirati, je pa poudarila, da je javni zavod RTVS v težki situaciji. "Žal zadeve niso takšne, kot so se zdele leto dni nazaj. Sama sem pričakovala, da se bodo negativne posledice še stopnjevale. Ko enkrat hišo, ki je dokaj dobro stala in imela nek pozitiven trend, tako razsuješ, kot jo je Andrej Grah Whatmough (bivši generalni direktor RTVS, op. a.), jo je zelo težko spraviti nazaj, ampak sama bom naredila vse, da se jo spravi iz težav. Ne manjka mi ne volje ne strokovnega znanja s področja medijev, se bom pa tudi potrudila, da se bom, kar se tiče financ ter pravnih in kadrovskih zadev, povezala s pravimi ljudmi znotraj hiše," je dodala Gorščak. Poleg reševanja nezavidljivega položaja RTVS, vključno s tem, kako zagotoviti finančno stabilnost javnega zavoda, bo med njenimi glavnimi nalogami tudi priprava izhodišč oziroma osnutka programsko-produkcijskega načrta za prihodnje leto.

Martić po kritikah svetnikov podal odstopno izjavo

Do spremembe na čelu največje medijske hiše v državi prihaja po tem, ko je zaradi nesoglasij in kritik nekaterih svetnikov RTVS s položaja predsednika uprave odstopil Martić. Slednjemu namreč v dveh poskusih ni uspelo popolniti štiričlanske uprave RTVS po tem, ko je decembra lani kot član uprave odstopil Simon Kardum. Martić je za njegovo naslednico najprej predlagal vodjo kadrovske službe na RTVS Tino Gruden Marucelj, a svetniki njegovega predloga februarja niso potrdili. Nazadnje je za novo članico uprave predlagal nekdanjo članico nadzornega sveta RTVS Alenko Vodončnik, a so njenemu imenovanju nasprotovali zaposleni na javnem servisu. Ker je Vodončnik nato umaknila svojo kandidaturo, Martićev predlog ni prišel na mizo svetnikov. Spomnimo, da se Gorščak, ki jo je Grah Whatmough po pravnomočni odločitvi sodišča leta 2021 nezakonito razrešil z mesta direktorice TVS, lani ni prijavila na razpis za novega predsednika uprave RTVS. Takrat je dejala, da na tem mestu vidi oziroma podpira Martića. Gorščak se je nato potegovala za funkcijo direktorice digitalnih vsebin, a se je na to mesto kasneje zavihtela Kaja Jakopič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta