Prehitel vse bolj nezadovoljne svetnike: Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič odstopil

B. P., Va
28.05.2024 19:47

V odstopni izjavi je navedel, da je po zadnji seji sveta RTVS jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje nacionalke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet Radiotelevizije Slovenija je za predsednika uprave Zvezdana Martića imenoval julija lani. 
Robert Balen

Svet RTV Slovenija bi sicer na izredni seji moral odločati o imenovanju nove članice uprave namesto Simona Karduma, ki je odstopil decembra lani. Predsednik uprave RTVS je najprej na njegovo mesto predlagal vodjo kadrovske službe RTV Slovenija Tino Gruden Marucelj, a je svet RTV februarja ni potrdil. Razpis za člana oziroma članico uprave je bil zato ponovljen. Martič je izbral Alenko Vodončnik, direktorico celjskega podjetja Ave Razvoj in direktorico Zavoda za raziskave, izobraževanje in trajnostni razvoj Celje, tudi nekdanjo članico nadzornega sveta RTV Slovenija. Na to mesto jo je na predlog stranke SNS imenoval DZ v času vlade Janeza Janše. A je Martič danes od Vodončnik prejel umik prijave.

Svet RTVS je kljub temu opravil izredno sejo, na kateri so bili številni svetniki zelo kritični do dela Martiča, je poročal MMC RTVS. Tudi zaradi neuspešnega iskanja članov uprave so nekateri, med njimi Igor Prassel, nakazali možnost nezaupnice predsedniku uprave: "Jaz mislim, da bomo mi prej našli novega predsednika uprave kot se bo ta uprava pod tem predsednikom uprave popolnila. Naj se sam umakne, drugače bom sprožil predlog sklepa za naslednjo sejo, kjer bi bil govor o tem, da bi dejansko želeli zamenjati predsednika uprave."

Svetniki po dveurni burni razpravi nato niso predlagali in sprejeli nobenega sklepa.

Zaradi predloga Zvezdana Martiča vse več nezadovoljstva na RTV Slovenija, Kardum: "To je nespodobno"

Martič v odstopni izjavi navaja, da je po seji sveta RTVS jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS: "Že dlje časa ugotavljam, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTVS. Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom, je po današnji izredni seji sveta RTVS jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS. Ker je bil moj edini razlog pri kandidaturi za predsednika uprave delo v korist RTVS, v takšnih razmerah svojega dela ne morem nadaljevati in zato odstopam s funkcije predsednika uprave." 

Razmere na RTVS so zaradi nezadostnega financiranja še vedno izredno težke, je še navedel. "Kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih upravi, direktorjem, vodjem in vsem ostalim na RTVS uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva. RTVS je likvidna, programsko-poslovni načrt se realizira v celoti, vzpostavljen je socialni dialog, zaključena je stavka novinarskih sindikatov, ugled RTVS v javnosti se dviga." 

Dosegati solidne ali celo dobre rezultate v tako zahtevnih razmerah je težko in zahteva mnoge nepriljubljene poteze in ukrepe, na drugi strani pa tudi odrekanje mnogih zaposlenih sodelavk in sodelavcev, tako Martič. "Razumljivo je, da prihaja do nezadovoljstva, tudi frustracij, in razumljivo je, da se le-te nekam usmerjajo," je še navedel v odstopni izjavi.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je za Odmeve TV Slovenija Martičev odstop komentiral z besedami, da so "kakšna razhajanja v pogledih seveda bila, bile pa so tudi kakšne stične točke". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta