Po predlogu LMŠ bi namesto zdajšnjega dopolnilnega zavarovanja plačevali okoli 29 evrov

Franja Žišt Franja Žišt
30.10.2019 14:06

Potem ko je svoj predlog ukinitve dopolnilnega zavarovanja v proceduro vložila Levica, bo LMŠ v začetku tedna koalicijskim partnerjem poslala svoj predlog

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Predvidoma v ponedeljek ali torek bodo iz stranke LMŠ koalicijskim partnerjem poslali predlog, kako prenesti dopolnilno zavarovanje v obvezno, nam je pojasnil vodja poslanske skupine Brane Golubović. Kaj vse bo v njem zapisano, še ni želel izdati, bo pa zakon na dnevnem redu poslancev najhitreje v začetku novega leta, je napovedal. Če bo sprejet, bo začel veljati januarja 2021.
Dobiček zavarovalnic pretopiti v zdravstvo
V LMŠ so skupaj z ministrstvom za zdravje predvideli dva koraka prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezno. Največja koalicijska stranka bo poskrbela za prvi korak in sicer za ukinitev plačevanja dopolnilnega zavarovanja in uvedbo pavšalnega prispevka. Ta bo manjši od 30 evrov na mesec, v LMŠ ocenjujejo, da bo znašal okoli 29 evrov. V drugem koraku pa mora ministrstvo za zdravje skupaj s celovito spremembo zdravstvene zakonodaje oblikovati solidarnostno lestvico plačevanja prispevka, razloži Golubović. Zakon ministrstva naj bi bil v javni obravnavi pred prihodnjim poletjem. "Naš namen zdaj je, da trem zavarovalnicam onemogočimo, da bi iz plačevanja dopolnilnega zavarovanja ustvarjale dobičke v vrednosti 50 milijonov evrov," dodaja Golubović.
Z ministrstva za zdravje so odgovorili, da so že v sklopu usklajevanj z Levico – ta je namreč pripravila svoj zakon - o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja proučevali različne možnosti. "Med njimi je bilo tudi ukinjanje dopolnilnega zavarovanja v dveh korakih. V prvem bi ukinili dopolnilno zavarovanje in uvedli obvezni pavšalni prispevek, ki bi se zbiral na ZZZS. V drugem koraku pa bi se pripravila celovita rešitev v obliki novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer pa bi šli v smeri večje solidarnosti in pravičnosti pri določanju višine prispevka za posamezne kategorije," so na ministrstvu pojasnili, da so se za tako obliko sedaj dogovorili z LMŠ, ki za prvega od obeh korakov še išče politično podporo.
Razhajanja o nadomeščanju denarja
Zakaj se v LMŠ ne strinjajo z zakonom, ki ga je pripravila Levica? "Strinjamo se z delom, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ne pa tudi o tem, kako nadomestiti sredstva," pojasnjuje Golubović. Po njegovih besedah se njihova stranka ne strinja s predlogom Levice, da bi dvignili prispevno stopnjo pri zaposlenih, saj bi to dodatno obremenilo plače in bi jih delodajalci verjetno znižali za ta odstotek. Še eden izmed argumentov, ki ga navajajo v LMŠ, je, da bi v primeru krize, ko bi bilo zaposlenih manj ljudi, prišlo do izpada denarja iz tega naslova. Zakon Levice na odboru za zdravstvo po praznikih iz vrst LMŠ ne bo dobil podpore.
V Levici so že pojasnili, da je njihov cilj prenesti okoli 50 milijonov evrov dobička zavarovalnic v zdravstveno blagajno in da bi bilo plačevanje socialno bolj pravično, kar so skušali zajeti v svojem zakonu. O tem, kako se bo razvijalo sodelovanje z vlado, potem ko največja koalicijska stranka pripravlja svoj zakon in ne bo dala podpore Levici, bodo odločali organi stranke, podpora njihovemu zakonu je namreč eden izmed pogojev, da z vlado sploh sodelujejo.
Medtem pa v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer že dlje časa opozarjajo na to, da bi bilo treba dopolnilno zavarovanje ukiniti, odgovarjajo, da je ureditev področja politično vprašanje, zato čakajo na rešitve, ki jih bo predlagala politika, šele potem jih bodo lahko komentirali. Tri zavarovalnice, ki so v zadnjem letu občutno dvignile premijo dopolnilnega zavarovanja, pa tovrstnim posegom niso naklonjene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta