Po varuhovi oceni ministrstvo ni odpravilo vseh dvomov o upravičenosti ugotavljanja identitete oseb na ljubljanskem protestu

STA, Gr.G.
27.08.2020 12:23

Varuh je na lastno pobudo preveril policijske postopke ugotavljanja identitete ob protestu 19. junija v Ljubljani. Na družbenih omrežjih in v medijih so namreč zasledili informacije, da naj bi policisti v času protesta legitimirali več oseb, med njimi tudi nekatere naključne mimoidoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protivladni protest 19. junija v Ljubljani. 
Robert Balen

Varuh človekovih pravic po odgovorih ministrstva za notranje zadeve glede utemeljenosti policijskih postopkov ugotavljanja identitete ob protestu 19. junija ugotavlja, da ostaja odprto vprašanje, ali so bili vsi postopki v skladu z zakonom. Varuh priporoča, naj policisti pri ugotavljanju identitete vselej opravijo skrbno presojo zakonskih pogojev. Ministrstvo za notranje zadeve je varuhu navedlo, da so policisti v času protestnega shoda izvedli postopek ugotavljanja identitete v 69 primerih, vsi postopki pa da so bili izvedeni na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije. V 28 primerih so uporabili še določbo zakona, na podlagi katere smejo policisti ugotavljati identiteto osebe, ki vstopa v območje s prepovedanim ali omejenim gibanjem.
Policisti so ugotavljali identiteto v konkretnih primerih "s proaktivnim (preventivnim) namenom delovanja", saj so osebe s svojim ravnanjem (na poti v smeri kraja protestnega shoda) oziroma zadrževanjem na določenem kraju (na samem kraju protestnega shoda) in ob točno določenem času (neposredno pred oziroma med protestnim shodom) vzbujale sum, da bodo storile kaznivo dejanje ali prekršek.
{twitter}https://twitter.com/UrosJausevec/status/1274024468776726528{/twitter}

Varuh je prepričan, da je identifikacijski postopek upravičen zgolj v primeru, ko predhodno obstaja vsaj sum, da bo določena oseba izvršila, izvršuje ali je izvršila kaznivo dejanje ali prekršek.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta