Po vrnitvi slovenskih vojakov: "Naši fantje so bili cenjeni v Afganistanu"

Afganistan in misijo Odločna podpora je zapustilo še zadnjih šest slovenskih vojakov. Sedemnajstletno prisotnost na tem območju je Slovenska vojska končala brez smrtnih žrtev. Kaj o umiku pravijo strokovnjaki za mednarodne odnose?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Veseli smo, da smo doma. Po odhodu v Afganistan v začetku februarja smo danes vsi malo utrujeni od dolge poti," je včeraj po vrnitvi v domovino dejal stotnik Jernej Alič, poveljnik zadnjega kontingenta Slovenske vojske (SV) v bazi Herat v Afganistanu. "Glede samega odhoda je bilo vse zelo na hitro. Umik se je začel že dan po najavi ameriškega predsednika Joeja Bidna. Takoj naslednji dan se je začel proces zapiranja baz, naša se zapre konec junija. Hkrati je treba vedeti, da smo bili za premik domov popolnoma odvisni od italijanske vojske in njenega prevoza. Oni so nam rekli, kdaj se bomo vračali," je pojasnil Alič.

 

Pogrešali drevesa

Njihova pot domov se je začela v sredo ob štirih zjutraj po slovenskem času, ko so z vojaškim letalom C-130 iz Afganistana poleteli v Združene arabske emirate, iz Kuvajta pa so vrnitev v domovino nadaljevali s čarterskim letom do Rima. V italijanski prestolnici so pristali v četrtek v zgodnjih jutranjih urah, nato jih je SV z avtobusom prepeljala v Ljubljano. "Vsi smo bili najbolj zadovoljni, ko smo videli drevesa. Odkar smo prišli v Afganistan, nismo videli zelenega lista. Pogrešali smo tudi družino," je dodal Alič.

Na vprašanje, koliko jim je kot inštruktorjem uspelo izuriti afganistansko vojsko, je odgovoril, da so na tem področju dosegli izboljšave pri sposobnosti samostojnega odločanja, v logistiki in načrtovanju ter pri integraciji žensk v varnostne sile. "Naš prispevek je bil precej velik. Glede na neformalne pogovore lahko rečem, da so bili naši fantje cenjeni, tudi zaradi znanja angleščine. Tudi slovenska inštruktorja sta določene stvari dvignila na višji nivo. Mislim, da smo dali svoj delež in pomagali dvigniti nivo usposobljenosti afganistanske vojske," je ocenil Alič.

Anton Bebler
Robert Balen

Vlada Janeza Janše je sicer namero o koncu sodelovanja pripadnikov SV v misiji Nata Odločna podpora sprejela v sredo zvečer. Končalo naj bi se najkasneje konec avgusta, so sporočili takrat in še, da bodo s tem seznanili parlamentarna odbora za zunanjo politiko in za obrambo. Kot so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu, so vojake z območja zdaj fizično umaknili, sodelovanje pa bo formalno opuščeno v avgustu.

​Na območju pustili opremo

Tudi obrambni minister Matej Tonin (NSi) je ob robu vaje Defender Europe 2021 na vadišču na Počku včeraj pojasnil, da je SV v Afganistanu pustila opremo, ki bi lahko bila koristna za afganistansko ljudstvo in nima kake večje vrednosti za njene nadaljnje misije. Odločitve o umiku po njegovih navedbah sicer niso želeli javno izpostavljati zaradi varnosti vojakov. Poudaril je, da je Slovenija odvisna od drugih zaveznikov in njihovih transportnih prevozov, ker je SV še vedno brez lastnega transportnega letala. "Vesel sem. Hvala bogu, da se je vse tako izteklo in da je bila ta dolga misija brez smrtnih žrtev," je pospremil vrnitev slovenskih vojakov iz Afganistana, kjer se je v 17 letih izmenjalo okoli 1400 pripadnic in pripadnikov SV.

Na včerajšnji dan je bil na tujih misijah sicer 301 slovenski vojak in vojakinja. Težišče delovanja SV v mednarodnih operacijah in misijah je na Kosovu, kjer je 218 pripadnic in pripadnikov SV, prisotni pa so tudi v BiH, Latviji, Libanonu, Srbiji, Somaliji in Severni Makedoniji. Po ministrovih napovedih se bo zaradi kadrovskih omejitev prisotnost na misijah v prihodnje še nekoliko spremenila. Osrednja prioriteta ostaja Zahodni Balkan, nekoliko se je že povečala prisotnost v BiH, to načrtujejo še v Maliju in v kratkem tudi v Iraku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta