Počivalškove navedbe so bile po Veselovih besedah večkrat zavajajoče. Pri 13 pogodbah možni sumi storitve kaznivih dejanj

STA, Ž.V.
30.12.2020 12:30
Računsko sodišče je pripravilo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19. Vsebina ugotovitev revizorjev sicer ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in računsko sodišče ne izda končnega poročila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Računsko sodišče je danes izdalo in že vročilo osnutek revizijskega poročila o nabavi zaščitne opreme v času epidemije covid-19 vsem revidirancem," je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel povedal o 250 stranskem osnutku, ki so ga revidiranci - vlada, ministrstva za obrambo, za gospodarstvo in za zdravje ter zavod za blagovne rezerve - že prejeli. V osmih dneh na Računskem sodišču pričakujejo reakcije na osnutek, temu pa bodo sledili razčiščevalni sestanki, kjer bodo revidiranci imeli možnost, da pojasnijo svoja stališča.

"Pregledali smo ogromno število dokumentov, opredelili smo se do vseh sklenjenih pogodb, aneksov, preverili marsikaj drugega, opredelili vse posameznike in druge deležnike, ki so za obvladovanje takšne situacije pomembni," je povedal. Dodal je, da si je prizadeval, da bi bil osnutek zaključen že prej, še v času epidemije, saj je naloga računskega sodišča tudi, da priporoča za morebitne situacije v prihodnje.

Robert Balen

Vsebine osnutka ni komentiral, je pa povedal, da gre po njegovi presoji za objektiven zapis. Razkril je tudi, da so z današnjim dnem policiji poslali dokument, s katerim so označili 13 sklenjenih, izvedenih pogodb, pri katerih so okoliščine takšne, da bi bili lahko zaznani sumi storitve kaznivih dejanj, je Vesel povedal: "Za katere primere gre, ne morem povedati, to je v interesu preiskave in bi bilo tudi neprofesionalno, lahko pa povem, da gre za primere poleg teh, ki so bili v medijih že izpostavljeni." Vesel je zatrdil, da je v procesu resda prišlo do zamenjave namestnika, ampak so kakovost zagotavljali tako, da je "poprosil vse državne revizorje, da so prebrali revizijsko poročilo, pogledali, kaj menijo o revizijskem poročilu""Vsi so zagotavljali kakovost. To se na računskem sodišču ni zgodilo. In sem zelo zadovoljen, da je tako, revizijsko poročilo je za mene zelo konkretno, profesionalno, takšno, kot mora biti." 

Glede zamenjave namestnika je pojasnil, da je bila komunikacija s prvim zelo otežena, konkretiziral je, da se namestnik Jorg Kristijan Petrovič ni udeleževal sestankov, kljub Veselovim pozivom, niti ni dvigoval telefona: "Morate razumeti, da kot predsednik računskega sodišča takšnega ravnanja ne morem dopustiti, ne glede na to, kaj se dogaja. Za zamenjavo namestnika sem se odločil, da delo poteka naprej. To sem dolžan revizorjem, nenazadnje smo to dolžni javnosti. Računsko sodišče se ne more postaviti v pozicijo, ko je talec nekoga, da bo sam po lastni presoji povedal, kdaj bo revizijsko poročilo izdano." To sicer ni bilo prvič, je povedal. 

Robert Balen

"V svoji dolgoletni praksi imam veliko izkušenj s senzibilnimi revizijskimi poročili," je nadaljeval Vesel in dodal, da ve, kaj pomeni trenutek izdaje revizijskega poročila. "Računsko sodišče ni moglo načrtovati, kakšna bo politična situacija v nekem trenutku, kakšni bodo interesi posameznih strank. Lahko povem samo to, da vas spomnim, da je računsko sodišče to revizijo izvedlo na podlagi pobud vseh poslanskih skupin v državnem zboru, ki so želeli čim prejšnjo opredelitev," je dodal. 

O Počivalškovih navedbah je Vesel povedal: "Moram reči, da sem vesel, on verjetno pa nič manj, da se bo imel možnost opredeliti do dokumenta, ki ga je danes prejel, v naslednjih okoli 30 dneh, tako kot si je tudi vedno želel. V svojih javnih nastopih, ko je vedno pokritiziral računsko sodišče, je večkrat navedel, da si želi čimprejšnje razprave o tem, kaj se je zgodilo, in da lahko pojasni, kaj so bili razlogi za ravnanja." Boljše priložnosti za razpravo, kot je osnutek, ni. "Njegove navedbe so bile večkrat do računskega sodišča zavajajoče," je spomnil na čakanje na revizijsko dokumentacijo s strani gospodarskega ministrstva. 

O pritiskih in kritikah zoper njega s strani medijev blizu SDS v preteklih dneh je med drugim povedal: "Moje osebno stališče je, da gre za dobro orkestrirano tovarno zlobe, ki dnevno deluje, dokler ne pride do točke, ko pravzaprav lahko zamaje kakšne temelje institucije." 

Spomnimo, računsko sodišče se je za revizijo odločilo maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije. Tedaj je sicer Vesel poudaril, da računsko sodišče dogajanje spremlja, ker ima pomembne učinke na javne finance in strukturo proračuna. Tako je med drugim napovedal, da bo revizija pokazala tudi, kako je država pripravljena na krizno javno naročanje. Vesel je sicer napovedoval, da si želijo vsaj osnutek izdati do konca leta, a se je tik pred izdajo zapletlo, saj prvi namestnik Jorg Kristijan Petrovič osnutka ni želel podpisati v rokih, ki jih je od njega pričakoval Vesel. Zato je ta pooblastilo za pregled in podpis osnutka prenesel na drugo namestnico Mojco Planinšek. Kot je ob tem dejal, je njegova naloga, da zagotovi učinkovitost Računskega sodišča in izpostavil, da so tudi odgovorne osebe pri revidirancih večkrat pozivale, naj se ugotovitve razjasnijo čim prej. Špekulacije, da naj bi hitel zaradi političnih pritiskov in aktualne politične situacije, zanika.

Po nekaterih informacijah bi lahko bil namreč osnutek obremenjujoč za gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška, kar bi po mnenju nekaterih lahko vplivalo na zaupanje stranke v svojega predsednika, s tem pa na morebitno odločitev posameznih poslancev o podpori alternativni vladi. Tudi Počivalšek je izjavil, da "Veselova medijska angažiranost glede te teme vzbuja dvom". A Vesel očitke zanika. Kot je pred dnevi dejal, so interni roki, ki jih imajo, že tako ali tako potekli, obenem pa osnutek ne bo javen, javno bo šele poročilo, ki bo izdano po tistem, ko se bodo do ugotovitev v osnutku opredelili revidiranci.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta