Podjed nas je popeljal v leto 2045: Bodo tehnologije služile ljudem ali ljudje tehnologijam?

Anže Simončič Anže Simončič
05.12.2018 11:03

Na letošnji konferenci GO DIGITAL! v Ljubljani je predaval tudi Dan Podjed, ki je predstavil antropološki pogled na izdelavo novih produktov in na prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dan Podjed.
Anže Simončič

Dr. Dan Podjed je antropolog, ki se ukvarja z razvojem ljudem in okolju prijaznih tehnologij. Zaposlen je kot raziskovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu ljubljanske univerze in kot znanstveni sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, prav tako pa že več kot desetletje poučuje kulturno in socialno antropologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na predavanju je med drugim predstavil mobilno aplikacijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti, dotaknil pa se je tudi tega, kaj ga je pripeljalo k razvoju tovrstnih tehnologij.
Na začetku predavanja je iz torbe povlekel analogni fotoaparat, ki ga je kupil leta 1995. "Zelo rad sem ga uporabljal, tudi zato, ker je imel pet gumbov," pravi in ga primerja z najnovejšim fotoaparatom, ki mu ga je priskrbela služba – ta ima kar 16 gumbov, sam pa ga ne uporablja, saj ima telefon. Analogni fotoaparat je zanj "dragocen spomin na 20. stoletje in na takratne izdelke, ki so bili v marsičem očitno ljudem bolj prijazni kot zdajšnji", odpre predavanje Podjed s svojo zgodbo.
Zatem je podal še nekaj podobnih primerov iz njegova življenja – na primer luči na senzor, pri katerih je moral stalno vstajati, da so se prižgale, in daljinec, ki ima tako na sprednji kot zadnji strani več kot 40 gumbov. "Je to res tista prava smer, kamor vodi razvoj tehnologije," se tako vpraša in dodaja, da tudi sam ne zna več upravljati s tehnologijami v svojem domu. "So res prilagojene ljudem ali smo mi tisti, ki se prilagajamo tehnologijam," se sprašuje Podjed.

Naslednje leto izide njegova nova knjiga z naslovom Videni: Zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo, v kateri se posveča tehnologijam nadzorovanja.
Anže Simončič
Podjed vodi več aplikativnih in interdisciplinarnih projektov ter sodeluje pri razvoju številnih ljudem prijaznih tehnoloških inovacij.
Anže Simončič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta