Pogajanja o predlogu Levice, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukine, začasno prekinjena

STA, VČ
10.10.2019 13:48

Vladne stranke bodo poskusile s svojim predlogom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vladni koalicijski partnerji bodo Levico obvestili, da začasno zaustavljajo pogajanja o njihovi rešitvi okrog ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je napovedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Spomnil je, da je koalicija pripravila svoj predlog, verjame, da bo v prvem tednu novembra na mizah poslancev koalicije.
Po predlogu ministrstva za zdravje, s katerim soglašajo tudi v koaliciji, bi ukinitev dopolnilnega zavarovanja reševali v dveh korakih. V prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili progresivno oziroma solidarnostno lestvico pri pobiranju prispevka. Golubović je po današnjem koalicijskem srečanju izrazil pričakovanje, da bi prvi del lahko bil pripravljen že v začetku novembra, nato pa bodo "videli naslednje korake".
Minister za zdravje Aleš Šabeder je po ponedeljkovem srečanju z Levico, na kateri je poslancem te opozicijske stranke predstavil svoj idejni koncept, sicer opozoril, da časovnica en mesec več ali manj pri sprejemanju takih odločitev ne sme igrati odločilne vloge, saj je k temu treba pristopiti razumno in pragmatično. Predlog progresivne oziroma solidarnostne lestvice pa bi po napovedih ministra lahko bil pripravljen junija prihodnje leto.
V Levici so že pred srečanjem s Šabedrom poudarili, da bo ministrstvo težko dobilo njihovo podporo, če bo poskušalo zavlačevati. Po ponedeljkovem sestanku pa sta nato obe strani napovedali nadaljevanje pogovorov o obeh predlogih. V Levici obvestila koalicije o začasni prekinitvi pogajanj sredi četrtka še niso prejeli. Po dogovoru po ponedeljkovem sestanku z ministrom za zdravje, predstavniki kabineta predsednika vlade in poslanskih skupin koalicije so sklicali naslednji sestanek za usklajevanje prihodnji četrtek.
Levica je svoj predlog sprememb zakonodaje brez podpisov koalicijskih partnerjev v DZ vložila konec septembra. Njihova rešitev predvideva prenos dopolnilnega zavarovanja v obveznega, hkrati s tem pa tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta