(POGLED) Kultura laži

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Leta 2015 je David Brooks izdal knjigo The Road to Character. To je bil čas Obamove Amerike in marsikaj se je kljub številnim problemom vsaj zdelo dobro. Lani, sredi vladavine Donalda Trumpa, je ta avtor izdal novo knjigo The Second Mountain. Okoliščine so se bistveno spremenile. Že takrat je bilo namreč povsem jasno, kot je zapisal Brooks, "da smo ustvarili kulturo, ki temelji na laži," ki jo kot ključni udeleženec pomaga ustvarjati sedanja vladajoča ameriška administracija. A problem kulture laži seveda ni prisoten samo v ZDA. Poznamo ga tudi mnogo bližje.
Slika 1: Na današnji dan bo Sodišče EU objavilo odločitev glede pristojnosti v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe. V resnici, ne samo glede arbitraže o meji, temelji zgodba političnih (in to poudarjam) odnosov med Hrvaško in Slovenijo kot samostojnima državama na lažeh. Po besedah nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, veleposlanika Iztoka Mirošiča, enega redkih odličnih poznavalcev odnosov s Hrvaško, "obstaja vsaj devet zelo pomembnih sporazumov, ki jih je Slovenija sklenila s Hrvaško, od sporazuma o skupni obrambi v začetku leta 1991. Vse te sporazume je Hrvaška enostransko zapustila ali jih ni izvajala, kot na primer ribiški del SOPS-a. Vse to je negativno vplivalo na zaupanje med državama, kar se vidi tudi dandanes." (Novi list, 25. 9. 2017).

Bilo je 16. avgusta 2007 na Mokricah. 
Tit Kosir
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je iz EU pospremila Veliko Britanijo. 
EPA
Robert Balen
Tomaz Šaunik
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta