(POGLED) Mar res prepovedati govedino?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enny Nuraheni

Christiana Figueres, nekdanja uradnica Združenih narodov, pristojna za pariški podnebni dogovor leta 2015, ima presenetljivo vizijo restavracij v prihodnje: vsakogar, ki bo želel zrezek, je treba pregnati. "Kaj, če bi restavracije čez deset do 15 let začele mesojedce obravnavati enako kot obravnavajo kadilce?" je na nedavni konferenci predlagala Figueresova. "Če želijo jesti meso, lahko to počno zunaj restavracije."
Če ste slučajno spregledali razvoj dogodkov: uživanje mesa za mnoge zelene aktiviste hitro postaja tako odvratno kot kajenje. Gre za obnašanje, ki ga je treba preprečevati ali celo prepovedati. To pa zato, ker je vaš hamburger kriv za podnebne spremembe. Proizvodnja mesa - zlasti vzreja živine - izloča metan in zahteva intenzivne vnose z ogljikovim dioksidom. V napetem jeziku nedavnega poročila je "bistvenega pomena obsežno zmanjšanje uživanja mesa", da bi preprečili "podnebni zlom".
Vegetarijanec sem že vse svoje odraslo življenje, ker nočem ubijati živali, zato lahko razumem interes pri spodbujanju uživanja manjših količin mesa v naši prehrani. Toda želim se prepričati, da ima znanost prav. Če se ozrete za naslove - tisti, ki zagovarjajo pregon uživalcev mesa iz restavracij in vse pozivajo, naj spremenijo svojo hrano, pogosto izbirajo le zase najboljše podatke, medtem ko prezirajo osnovna dejstva. Med prebiranjem te teme v priljubljenih medijih najdete številne članke, ki namigujejo, da bi z odpravo uživanja mesa lahko zmanjšali emisije toplogrednih plinov za 50 odstotkov ali več. To je ogromno. In je tudi zelo zavajajoče.

Toby Melville
Neznan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta