Pogoj PCT obvezen tudi ob obisku zdravstvenega doma, a vendarle z nekaj izjemami. Kaj pa, ko gre za nujno medicinsko pomoč?

13.09.2021 18:50
PCT bo pogoj tudi za vstop v trgovino, cerkev, bencinsko črpalko in zdravstveni dom. Izjeme so, a jih je zelo malo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Od srede naprej se pogoj PCT širi med vse zaposlene in bo pogoj za večino storitev. K frizerju, v gostinski lokal, bencinsko črpalko, urade, trgovske centre in v praktično vse trgovine razen živilskih ne bo več mogoče vstopiti brez pogoja PCT. Izjema bodo še lekarne in drogerije. Stranke bodo PCT-pogoj lahko izkazale na več načinov. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, bodo kot dokazilo za cepljenje, prebolelost in testiranje veljali tako QR-koda kot vsi drugi verodostojni dokumenti, iz katerih je mogoče razbrati identiteto in datum. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je ocenil, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smela biti težava. Če ga ne izpolnjujejo, jim ponudniki blaga ali storitev tega ne smejo prodati, je izpostavil. "To je pogoj, da lahko gospodarstvo pustimo odprto. Z malo truda se to da kontrolirati. To dokazujejo naši sosedje, mi nismo nič slabši od njih," meni.

Zbornice želijo, da stroške testiranja prevzame država

Tisti, ki torej niso cepljeni in covida niso preboleli, se bodo zato morali, preden bodo želeli koristiti katero od storitev, testirati. Veljala bosta PCR-test in hitri antigenski test, ki zdaj stane od 10 do 12 evrov. Hitri test bo veljaven 48 ur, za namen storitev pa ne bo veljal rezultat hitrega testa za samotestiranje.

Bo pa samotestiranje ena od možnosti za prihod v službo. Vse delovne organizacije bodo tako od srede naprej morale organizirati redno testiranje svojih zaposlenih, ki niso cepljeni ali covida niso preboleli. Za ta namen bodo lahko uporabili teste za samotestiranje, vendar jih bo treba izvesti na delovnem mestu pod nadzorom pristojnih. Predstavniki delovnih organizacij si želijo več pojasnil, predvsem teh, kje bodo teste za samotestiranje lahko prevzeli in kakšna bo njihova cena. Ne želijo namreč prevzeti teh stroškov. Še več, Tako Gospodarska zbornica kot Trgovinska zbornica in Obrtno-podjetniška zbornica so že večkrat opozorile, da naj stroške nosi država, zaposleni ali pa naj pristojni razmislijo o obveznem cepljenju. Vindišar je sicer na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da bodo stroške morali nositi delodajalci, kakšna pa bo najvišja določena cena, pa še ni znal pojasniti.

 

Redno testiranje zaposlenih prinaša stroške in dodatno delo

Redno tedensko testiranje zaposlenih bo za delodajalce velik organizacijski zalogaj, ki pa so se ga nekateri že lotili. V mariborskem podjetju Mikro+Polo svoje zaposlene testirajo že cel teden. "Na jesen in čez zimo imamo veliko dela, v času epidemije pa še več, zato si ne moremo privoščiti množičnega izbruha okužb. Odločili smo se, da zato naredimo vse, kar je v naši moči," je dejala Mirjana Mladič iz službe za marketing v tem podjetju. V podjetju so tako ustanovili interno strokovno skupino za covid, saj imajo med zaposlenimi za to usposobljene kadre. "Zdaj redno enkrat tedensko testiramo cepljene, necepljene pa testiramo dvakrat na teden. Ta sistem se nam že obrestuje in ga bomo nespremenjenega ohranili tudi od srede naprej," je še pojasnila.

Večina podjetij pa sistema testiranja še nima, največ težav in organizacije bo zagotovo pri tistih, ki imajo nižji delež cepljenih. Pogojevanje PCT za stranke pa bo zagotovo vplivalo tudi na poslovanje. "Neživilske trgovine so bile med epidemijo že večkrat prizadete. Zaprte so bile sedem mesecev. Zaradi tega pogoja bodo imele trgovine višje stroške in manj prihodkov. Država bi morala razmisliti tudi o obveznem cepljenju," je dejala predsednica Trgovinske zbornice Marija Lah.

 

Le malo izjem

Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, a kot je poudaril Vindišar, lahko vsi prebivalci z akutnim zdravstvenim problemom brez zadržkov poiščejo zdravstveno pomoč. "Oseba bo na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to sodi med njune storitve, bo ta storitev tudi opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco," je pojasnil. Tudi pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus pravi, da bodo nujne bolnike še naprej sprejemali. "Mi že izvajamo triažo ob vstopu. Zdaj bo ta oseba preverjala še pogoj PCT. Načeloma bomo sprejeli nujne bolnike. Tiste, ki imajo napotnice, pa bomo obvestili o pogoju PCT. Vsekakor pa čakamo še na podrobna navodila," je dejal. Prav tako tisti, ki prihajajo v zdravstvene ustanove na cepljenje, ne potrebujejo pogoja PCT. Med izjemami so še otroci, mlajši od dvanajst let, za katere PCT ni pogoj. Osnovnošolcem in dijakom prav tako ni treba izpolnjevati tega pogoja za uporabo javnega prometa. Ob nujni medicinski pomoči pa PCT ni pogoj tudi za zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe ter zaščite in reševanja. To ne pomeni, da pogoja ne potrebujejo gasilci, vojaki, policisti in varnostniki, pač pa da pogoja ni treba izpolnjevati tistim, ki njihovo pomoč potrebujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta