Poklukar: Ker je epidemiološka slika ugodna, v torek, 15. junija, zadnji dan epidemije. Pogoj PCT ostaja

11.06.2021 10:48
Epidemijo je mogoče preklicati zaradi vpliva cepljenja na epidemiološko sliko, pravi minister za zdravje Janez Poklukar in poziva tudi dvomljivce, naj se cepijo. Včeraj 122 okužb, v enotedenskem povprečju pa za dobro desetino manj. Cilj je, da do sredine julija pridemo pod 50 okužb na 100 tisoč prebivalcev in do začetka avgusta na 25 po kriterijih evropske lestvice, morda pa celo že prej, če učinkovito nadaljujemo cepljenje, pravi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Na 4,5 odstotka je padel delež pozitivnih po včerajšnjih testih PCR: opravili so jih 2734 in potrdili 122 okužb s koronavirusom.

Opravljenih je bilo še 31.392 hitrih testov.

Po podatkih Sledilnika se je pojavnost covida-19 pri nas v sedemdnevnem povprečju znižala za dobrih 11 odstotkov.

V bolnišnicah je še 165 bolnikov. Samo včeraj je bilo opravljenih 30 tisoč cepljenj, je na twitterju objavila vlada. 

Osilnica, Kočevje, Bled, Bohinj ... so pri vrhu po številu cepljenih po statistiki vlade. Z najnižjimi deleži, le okrog 15 odstotkov, pa Žetale in Kuzma, Trnovska vas, Kozje in Sv. Andraž v Slovenskih goricah.

Naslednji teden dnevi odprtih vrat v vseh cepilnih centrih

Epidemiološka slika je te dni ugodna, je na vladni tiskovni konferenci povedal minister Janez Poklukar. To je posledica intenzivnega cepljenja, je ocenil in napovedal, da bo predvidoma torek, 15. junija, zadnji dan epidemije. Zaključek epidemije je predlagala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje in vlada ji je sledila.  

Z današnjim dnem po ministrovih besedah prehajamo po evropski lestvici v oranžno fazo, kar je pomembno za prehajanje meje. 

"Ministrovo sporočilo, zakaj se cepiti, je jasno: to je majhen solidarni korak vsakega od nas, ko se odločimo za cepljenje, se odločimo za naše zdravje in življenje," tako Poklukar.

Minister zagotavlja, da je cepiva za vse dovolj, tudi zaradi madžarske donacije 300 tisoč odmerkov.  K cepljenju poziva vse, ki tega še niso storili. Naslednji teden bodo v vseh cepilnih centrih dnevi odprtih vrat, da cepljenje doseže vse, tudi dvomljivce, je rekel. Obenem pa prosi, da se ljudje ne hodijo cepit v druge kraje in regije, ker bodo to lahko naredili v svojem okolju. 

Pogoj PCT velja naprej 

Po številu hospitaliziranih in številu bolnikov na intenzivnih oddelkih sta že izpolnjena dva pogoja za preklic epidemije, je povedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Računa, da bo v nekaj dneh še tretji pogoj, to je povprečje okužb na 14 dni. 

Ostaja pa tudi po formalnem koncu epidemije pravilo PCT, je opozorila, prav tako omejitev na 10 kvadratov v zaprtih prostorih in 75-odstotna zasedenost nastanitvenih kapacitet. Ne bo pa več omejitve 4 osebe na mizo v gostinskih lokalih.   

O veljavnosti omejitev in prepovedi tudi po preklicu epidemije minister Poklukar pravi, da ima vlada za to podlago v zakonu o nalezljivih boleznih, mora le obvestiti državni zbor.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta