Zapleti pri interventnem zakonu, ki naj bi uvedel 120-evrske bone. Zakaj ga vlada včeraj ni sprejela?

Vida Božičko Vida Božičko
11.06.2021 06:00
Turistični sektor ni zadovoljen s preostalimi predlogi pomoči, zato se usklajevanja nadaljujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Številni ukrepi bodo ostali tudi po koncu epidemije. 
Andrej Petelinšek

Interventni zakon, ki bi pomagal turizmu, gostinstvu in drugim gospodarskim panogam, naj bi med drugim prinesel enkratno pomoč podjetjem, podaljšanje pomoči samozaposlenim in nove turistične bone. Vlada, ki je ta predlog obravnavala včeraj, je razpravo prekinila in jo bo nadaljevala v prihodnjih dneh. Na spletnem omrežju Twitter je obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin sicer zapisal, da je vlada "v prvi obravnavi" predlog sprejela, dokončno pa ga bo sprejela na seji prihodnji teden. Kaj točno je razlog za to, da predlog ni bil sprejet včeraj, nam na gospodarskem ministrstvu niso želeli povedati, smo pa neuradno izvedeli, da bo zdaj ponovno na vrsti finančno usklajevanje. Trenutni predlog je namreč predvidel več denarja, in to predvsem zaradi bonov.

 

​Boni ja, boni ne

Zadnji predlog naj bi namreč prinesel 408 milijonov evrov pomoči, od tega 240 milijonov evrov za nove bone. Spomnimo, da je vlada še do nedavnega zanikala možnost vpeljave novih turističnih bonov, češ da je neporabljenih ostalo še več kot polovica lanskih. Ko je v začetku junija zakrožila prva delovna verzija težko pričakovanega interventnega zakona za gostinstvo in turizem, je taka novica presenetila vse. Vlada je takrat predvidela, da naj bi vsak državljan prejel novi bon v vrednosti 50 evrov, uporaba pa naj bi bila razširjena. Izkoristili naj bi jih lahko v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Nato je vlada interventni zakon nekoliko spremenila in tako včeraj obravnavala nov predlog, po katerem naj bi vsak državljan dobil bon v vrednosti 120 evrov. Včeraj pa naj bi bili nato ta predlog umaknili.

 

​Ni več čakanja na delo in skrajšanega delovnika

Interventni zakon zraven bonov predvideva še subvencioniranje regresa v višini 1024 evrov na zaposlenega, kolikor znaša tudi minimalni regres. Skupaj je za to predvidenih 54 milijonov evrov. A predstavniki sektorja so nezadovoljni z dejstvom, da naj bi to pomoč prejeli šele oktobra, regres pa morajo izplačati do julija.

Zakon prinaša še enkratni dodatek za turizem, a le, če so prihodki podjetja lani upadli za najmanj 65 odstotkov. Dodatek naj bi znašal desetino izraženega upada prihodkov, izjema so potovalne agencije, zanje naj bi ta pomoč znašala do 25 odstotkov.

V zadnji različici predloga interventnega zakona pa ni podaljšanja čakanja na delo, kar je bil predlog gospodarskega ministrstva v enem od prejšnjih osnutkov. Ta ukrep, za katerega je država doslej namenila več kot pol milijarde evrov, velja le še do konca junija. Prav tako ni več ukrepa skrajšanega delovnega časa in sofinanciranja fiksnih stroškov.

 

​Proti koncu epidemije previdno

Vlada je na včerajšnji seji med drugim pretresala epidemiološke ukrepe. Svetovalna skupina je predlagala, da epidemije, ki sicer traja še do torka, naj ne bi podaljšali. S tem se bodo sicer sprostili nekateri ukrepi, ne pa vsi. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je spomnila, da smo lani s koncem epidemije preklicali tudi vse ukrepe, kar pa se ni izkazalo za najboljšo odločitev. Takrat so se okužbe začele povečevati, in če tokrat ne bomo previdni, bi se to lahko ponovilo.

Sprostitev vseh ukrepov bi lahko pričakovali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev. Po torkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 162 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni uvršča v rdečo fazo, po oceni Instituta Jožef Stefan bi lahko v zeleno fazo prešli v prvi polovici avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta