Poklukar o praznikih: Porasta števila okužb si ne moremo privoščiti. Minister prosi, naj se delo organizira od doma

A.L., STA, Va
25.11.2021 09:45

V sredo so opravili 7194 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2668 oz. 37,1 odstotka testov, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 1145 covidnih bolnikov, od teh jih 286 potrebuje intenzivno zdravljenje. V sredo je umrlo 11 covidnih bolnikov, je objavila vlada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kakšna pa je bila situacija z okužbami pred natanko tednom dni? Po 9220 testih PCR so potrdili 3662 novih okužb. Pozitivnih je bilo 39,7 odstotka vseh.

V bolnišnicah se zdravi 23 bolnikov manj kot dan prej, intenzivno nego pa potrebujejo trije več. Najmlajši covidni bolnik je star deset let, najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno nego, pa 31 let. V državi je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno aktivno okuženih 42.559 ljudi, kar je 898 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2786 in se je v primerjavi s predhodnim dnem zmanjšalo za 142, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa se je zmanjšala za 43 na 2019. V sredo so opravili tudi 76.572 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.225.517 ljudi, to je 58 odstotkov vsega prebivalstva. Z enim odmerkom je sicer cepljenih 69 odstotkov starejših od 18 let in 79 odstotkov starejših od 50 let. Z vsemi potrebnimi odmerki pa je cepljenih 1.141.720 ljudi oz. 54 odstotkov prebivalstva. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 64 odstotkov starejših od 18 let in 75 odstotkov starejših od 50 let. S poživitvenim odmerkom je bilo doslej po navedbah vlade proti covidu-19 cepljenih 259.483 ljudi.

Epidemiološko stanje še naprej skrajno resno  

Po seji vlade je minister za zdravje Janez Poklukar povedal, da je ministrski zbor sprejel novelo zakona o zdravniški službi. Novela na Zdravniško zbornico Slovenije prenaša strokovne izpite. To pa pomeni, da zbornica od začetka spremlja zdravnike in zobozdravnike. Zakon bo še določil, da zdravnik iz tujine izpit iz slovenščine opravlja tudi pri zbornici na nivoju C1, in to s poudarkom na medicinskem besedju. Novela bo uveljavila tudi novo zdravniško licenco, s katero se bo zdravnik takoj vključil v zdravniško službo, je povedal minister. Zakon na novo ureja certificirana zdravniška izpopolnjevanja in specializacije s poudarkom na družinski medicini, urgenci in tudi paliativi. "Če ponazorimo praktično, to pomeni, da bo zdravnik specialist družinske medicine opravil dodatna usposabljanja in preizkus znanja na primer iz paliative ali geriatrije. Tako bo pridobil kompetence za delovanje na tem področju," je povedal Poklukar. Pred specializacijo se uvaja sekundarij iz družinske oziroma urgentne medicine.   

O covidu-19 pa: Epidemiološko stanje ostaja skrajno resno, opozarja minister. Covidni oddelki bolnišnic se še vedno polnijo, vsak dan pa za covidom umre preveč ljudi. Poklukarja žalosti, da nekateri ne zaupajo stroki. Da ne zaupajo zdravnikom. Da ne zaupajo v to, "kar se priporoča in nas bo vrnilo v normalno življenje", torej v cepljenje.

Ukrepi? Na prvem mestu sta ministrova prošnja in poziv, naj se, kjer je le možno, delo organizira od doma, na daljavo, da bi "v teh težkih dneh okužb" doseglo 50 odstotkov in več.

Čakajo na decembrsko pošiljko cepiva in odločitev stroke

Ministra Poklukarja veseli odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), da odobri razširitev uporabe Pfizerjevega cepiva na otroke med 5. in 11. letom. Zdaj bodo počakali na enotno usmeritev stroke, je povedal, in na to, da cepivo decembra prispe v Slovenijo.   

Ko na ministrstvu za gospodarstvo predloge dokončno pripravijo, pa bo znano tudi, kako bomo sredi četrtega vala preživeli božične in novoletne praznike. Kaj bo torej z božičnimi sejmi in drugimi prireditvami. Je pa Poklukar takoj poudaril, da si kakršnegakoli porasta števila okužb ne moremo privoščiti. To pomeni, da lahko verjetno pričakujemo omejeno dogajanje s striktnim upoštevanjem vseh epidemioloških ukrepov. A kot rečeno, odločitve na to temo se še pripravljajo. Prav tako še ni dorečen morebitni prihod zdravstvenega kadra iz Italije in Hrvaške na pomoč v Slovenijo.

Da strokovna skupina za covid-19 vladi na današnji seji ne bo predlagala večjih sprememb ukrepov, je pred sejo povedala infektologinja Mateja Logar, ki vodi to skupino. Skupina pa je vladi predlagala, naj se v vrtcih posebej pazi na t. i. mehurčke, torej da se otroci iz različnih skupin ne družijo. To z mehurčki je na tiskovni konferenci po seji vlade minister za zdravje potrdil. 

Anže Malovrh/sta

Minister Janez Poklukar je že v torek ob robu vladnega obiska v Pomurju na vprašanje, ali lahko pričakujemo nove ukrepe po zgledu Avstrije, odgovoril, da smo dosegli pomemben napredek pri kontroli pogoja PCT v javnem prometu, žal pa ni uresničen ukrep dela od doma, s čimer bi zmanjšali število stikov in dosegli padec epidemije, danes pa je to omenil sploh na prvem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta