Prvo leto vlade: Pod Janšo skozi podivjani virusni vihar

Žana Vertačnik
13.03.2021 05:00
Analiziramo, kaj je zaznamovalo prvo leto vlade Janeza Janše in kako se je spopadla s koronavirusom: kdaj je bila učinkovita, kje se je uštela in kako se je na njene poteze odzivalo ljudstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pred natanko letom dni, 13. marca 2020, se je v začetnem koronavirusnem primežu ekspresno odvrtela državnozborska seja, po kateri je Slovenija dobila 14. vlado. Dan po razglasitvi epidemije, ko je bilo v državi nekaj manj kot sto aktivnih koronavirusnih okužb, se je po Marjanu Šarcu prvak SDS Janez Janša tretjič v svoji politični karieri podal v premierstvo. Tokrat za obdobje dveh let mandata do predvidenih rednih volitev, v katerem je v drugi polovici letošnjega leta na sporedu tudi predsedovanje Svetu Evropske unije. Zasedba NSi, SMC, Desus in SDS je skovala koalicijsko pogodbo, nad katero je že v izhodišču visela težka epidemična realnost. Po letu dni so razmere daleč od takrat zamisljivih: vladna konstelacija je predrugačena in ošibljena, konflikt med koalicijo in opozicijo privit do konca in zdravstvena kriza po dveh valih poglobljena. Čeprav sta vlada in državni zbor sprejela kar osem težkih zakonskih paketov za omilitev posledic epidemije in čeprav se v primerjavi z drugimi državami pri ohranjanju gospodarskih aktivnosti nismo odrezali slabo, pa so ljudje od ukrepov, ki še kar trajajo, utrujeni in jih naveličani.

Ciril Horjak

Po prvem valu uničujoč drugi

Vlada bi morala v razmerah pandemije delovati predvsem kot krizna menedžerka tega izrednega pojava, druge vsebine bi morale biti v ozadju, je prepričan zgodovinar in politični analitik dr. Aleš Maver, ki meni, da ji je to uspevalo le delno. "Po eni strani je dosegla lepe uspehe v prvem valu, ko je uživala tudi precejšnjo javno podporo. Na roko ji je v tej fazi šel precejšen strah prebivalstva pred epidemijo, ki so mu v veliki meri botrovale podobe iz bližnje severne Italije." Kot pozitivno izpostavlja, da je bila vlada uspešna pri pridobivanju denarja za pokoronsko okrevanje, tudi domači protikoronski ukrepi so omilili gospodarske posledice krize. "Tisti prvi paketi pomoči, tudi primerjalno znotraj evropskega konteksta, so šli izrazito v pravo smer. V tistem trenutku je vlada zelo jasno razumela prevladujoč občutek v družbi, ki je zahteval večji finančni vložek države za premagovanje stiske," je prepričan zgodovinar in politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič, ki v tem vidi največji vladni dosežek. To je po njegovem ustvarilo močno sinergijo med tem, kar so ljudje želeli in kar je vlada ponudila.

Prvi v Evropski uniji smo razglasili konec epidemije, junija so nas zmagoslavno preletavala vojaška letala. A razmeroma blagi potek prvega vala je, kot nekatera druga srednjeevropska okolja, tudi Slovenijo nekoliko uspaval, zato je bil drugi v vseh pogledih drugačen, pravi Maver: "Ker 'prvinskega' ali 'začetnega' strahu ni bilo, se je bilo bistveno teže ponovno odločiti za zapiranje, javnost pa je ukrepe sprejemala z veliko večjo nejevoljo, kar je vplivalo predvsem na jezo prinašalcev slabih novic iz vladnih vrst." Meni sicer tudi, da odločevalci niso v celoti dojeli bremen, ki jih je vnovično zaprtje javnega življenja v jesenskem in zimskem času prineslo za ljudi. Največ kratkih stikov je po njegovem povzročil obremenilni vpliv dolgotrajnega šolanja na daljavo, zlasti v osnovni šoli, za učenke in učence, morda še bolj za njihove starše. Spomnimo, da so bile naše šole na ravni EU zaprte rekordno dolgo, slovenski odziv na drugi val pa je bil ob številu umrlih zaradi virusa – števec zdaj ​kaže skupno 3918 smrti - med najslabšimi na svetu.

Premierjeve kaplje čez rob

Sporno ni bilo zgolj porazno upravljanje epidemije v drugem valu, pač pa tudi drugi ideološki manevri in posegi v družbene podsisteme, neodvisne institucije. Kadrovska manevriranja na vrhu NPU, vladne depeše političnemu vrhu EU o sodstvu in medijih, favoriziranje poraženega bivšega ameriškega predsednika Trumpa in vnaprejšnje minimiziranje Bidnovih sposobnosti. Slovenski premier, ki se ga je v evropski javnosti prijel vzdevek "maršal Twitto", je na Slovenijo pred obdobjem predsedovanja Svetu EU vrgel veliko senco. Vztrajno še naprej neti vojno proti medijem, pritiska na javno radiotelevizijo, z zaustavitvijo dotoka finančnih sredstev še močneje na STA. Lisjak Gabrijelčič opominja, da Janševa vlada ni nastopila z občutkom apriornega sovraštva v javnosti: "Zelo jasno je bilo zaznati občutek, da se ji poskusi dati možnost, tudi med njenimi kasnejšimi kritiki. To se je odrazilo v javnomnenjskih anketah, podpora vlade je bila na začetku precej visoka in se je potem zaradi njenih dejanj začela slabšati." Ljudska nejevolja se je ob postopnem padcu javnomnenjske podpore izražala s protivladnimi kolesarskimi protesti, ki so si sledili več tednov zapored. Poleg nejevolje nad potezami največje parlamentarne stranke so protestniki problematizirali delovanje levosredinskih SMC in Desusa, ki sta paktiranju z Janševo SDS pred volitvami izrazito nasprotovala, nato pa svoje obljube požrla. Maver je sicer prepričan, da so protivladni protesti z zgodnjim vznikom po eni strani ostali neuspešni, po drugi strani pa da so prispevali k pregrevanju družbene atmosfere. Čeprav niso imeli takšne socialne podstati kot začetne mariborske vstaje leta 2012, so pa, tako sogovornik, vseeno sprožali stalno nervozo pri vladajočih, ker so jih spominjali na scenarij iz jeseni in zime 2012, ki sta se končali s padcem druge Janševe vlade. "Mislim, da je glavna dinamika, da smo bili vendarle sredi epidemije in da je ta realnost radikalno otežila normalno delovanje civilne družbe. Vprašanje je, kaj bi bilo brez tega," razmišlja Lisjak Gabrijelčič.

Koalicija v parlamentu ni dovolj

"Ob zunanjih okoliščinah so na to leto vplivale tudi slovenske posebnosti. Vsekakor je mogoče reči, da se je politična razdvojenost Slovencev v krizi zelo pokazala," je prepričan Maver. Podobno kot pri nas je bilo v EU po njegovem nemara zgolj še v Romuniji, kjer je že v prvih mesecih pandemije prišlo do poskusa zamenjave vlade in kjer so nekatere delitve podobne kot v Sloveniji: "Na svetovni ravni je bilo primerljivo stanje v ZDA; tudi tam je bila (ne)uporaba mask nekaj časa stvar politične pripadnosti." Medtem Lisjak Gabrijelčič izpostavlja, da si je Janševa vlada s tem, ko ji je uspelo sestaviti koalicijo, ustvarila utvaro, da je to za vladanje dovolj. Po njegovem je bilo namreč že od volitev dalje jasno, da imamo opraviti z zelo razdrobljenim parlamentom in da bo moral, kdorkoli bo vladal v teh okoliščinah, pokazati veliko spretnost, pa ne samo pri sestavljanju koalicij v matematičnem smislu, ampak v sestavljanju tudi družbenih koalicij in politične ponudbe, okoli katere se lahko zgoščuje večina. Izpostavlja še, da "Janša osebno in SDS politično" nista primerna za to: "V času, ko bi vsaka pragmatična politika zahtevala večji smisel za iskanje kompromisov, so se radikalizirali. Enačba, ki temelji na prepričanju, da lahko ohranijo svoj način retorike, temeljno geopolitično usmeritev desno od EPP in izrazito destruktivno naravnanost do konstitutivnih evropskih vrednost, istočasno pa vodijo široko koalicijsko politiko sodelovanja, je shizofrena politika, ki ne more delovati."

Viri notranje nestabilnosti

"V tem letu se je zelo jasno pokazalo, da lahko tradicionalno manjšinska politična opcija, ki ji po konvenciji v Sloveniji pravimo desna, sodeluje v izvršilni oblasti samo ob sodelovanju ali privolitvi vsaj dela nasprotnega, na oblast nekako aboniranega političnega bloka. Zato je bilo od vsega začetka jasno, da bo vlada uspešna in obstojna predvsem, če se bodo v njej prepoznali vsi koalicijski partnerji," razlaga Maver, ki pravi, da to doslej ni uspelo skoraj nobeni vladi, predvsem pa ne "mešani". Vladna obstojnost je medtem nekoliko načeta, ne pa tudi (pre)resno ogrožena. Decembra je s povratkom zdaj že eksšefa Desusa Karla Erjavca koalicijo zapustila upokojenska stranka, a ob SNS iz opozicije tudi Desusova poslanska peterica manjšinski vladi še drži steber. Nadaljnje rahljanje trojčka NSi, SDS in SMC, ki ga bo prvak SDS zagotovo zategoval še naprej, bi lahko povzročilo notranje lomljenje SMC. Čeprav so po izrazito neprepričljivih besedah predsednika Zdravka Počivalška konsolidirani, se bo realnost izrisala kmalu, sploh ob interpelaciji kulturnemu ministru Simonitiju, kjer bi se lahko zataknilo za tričlansko notranjestrankarsko opozicijo Sluga-Zorčič-Rajić. A Lisjak Gabrijelčič je prepričan: "Glavni vir nestabilnosti te vlade je njen predsednik. On jo najbolj učinkovito ruši, mnogo bolj učinkovito od opozicije."

"Ni mogoče povsem gotovo napovedati, ali se bo ta mandat končal z rednimi ali predčasnimi volitvami, vsekakor pa sem mnenja, da je v Sloveniji skrajni čas za takšno ali drugačno obliko velike koalicije, čeprav je trenutno težko reči, kdo naj bi ob SDS, ki nedvomno predstavlja največji del desnega pola volivcev, v njej predstavljal zadosten del levega pola. Bi pa bila sorazmerno široka takšna koalicija, morda po italijanskem vzoru, najboljša pot do ublažitve družbenih napetosti," meni Maver. Za nami je težko leto, doda Lisjak Gabrijelčič, zato obstaja nevarnost, da pozabimo, kakšna klima je vladala še predtem. Sploh, ko bodo postepidemični računi dokončno izstavljeni in bomo posledice šele v celoti dojeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.