Pokojnine že v petek

(dr)
23.12.2019 17:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Upokojenci bodo decembrske pokojnine zaradi praznikov dobili prej kot običajno, in sicer že v petek, 27. decembra. Te bodo tudi nekoliko višje zaradi izredne uskladitve v višini 1,5 odstotka. Najnižja zajamčena pokojnina za 40 let pokojninske dobe bo višja za osem evrov, znašala bo 538 evrov.
Po finančnem načrtu, ki ga je svet Zpiza sprejel pred dnevi, sta v letu 2020 načrtovani še dve uskladitvi pokojnin. Redna v februarju, predvidoma v višini 3,5 odstotka, kar pomeni, da bi se zajamčena pokojnina zvišala na 557 evrov. Izredna uskladitev pa bo konec leta. Ali bo ta uskladitev v nominalnem znesku 6,5 evra za vse upokojence enako ne glede na višino pokojnine, kot za zdaj določa zakon, ali v odstotkih, še ni znano.
Državni svet je v zakonodajni postopek namreč vložil predlog spremembe nedavno sprejetega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin v enakem znesku. Če bodo predlog potrdili tudi poslanci državnega zbora, bo izredna uskladitev decembra prihodnje leto prav tako v odstotkih in bi ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu znašala en odstotek. Skupno bi se v prihodnjem letu pokojnine predvidoma lahko zvišale za 4,5 odstotka.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta