Policija bo DZ posredovala predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti poslancev in poslank

STA, Va
07.11.2022 21:27

Po napadu na poslanca Branka Grimsa v SDS poudarjajo, da ne želijo osebnega varovanja poslancev, ampak zagotavljanje varnosti v okolici državnega zbora. Kaj je prinesel posvet pri predsednici DZ?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Parlament na Šubičevi v Ljubljani.
Tit Košir

Vodje poslanskih skupin so na ponedeljkovem delovnem posvetu za zaprtimi vrati, ki so se ga udeležili še ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, generalni direktor policije Boštjan Lindav in vodja centra za varovanje in zaščito Bojan Oman, razpravljali o zagotavljanju varnosti v državnem zboru in v okolici. Na pogovoru so večkrat izpostavili pomen spoštljivega govora, policija pa bo DZ posredovala predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti, je pojasnila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Kot je znano, so v SDS po nedavnem napadu na njihovega poslanca Branka Grimsa na predsednico DZ naslovili zahtevo, da se o varnosti poslancev in vseh ostalih zaposlenih v DZ spregovori na kolegiju predsednice. 

Pogovor na ponedeljkovem posvetu je po njenih besedah tekel predvsem o možnih ukrepih, s katerimi bi zagotovili večjo varnost v DZ in njegovi okolici. Kot je dejala prva med poslanci, je bilo večkrat izpostavljeno, da morajo poslanci tudi paziti na govor, da se ne vzbuja "močnih negativnih čustev". To pomeni, da bodo v naslednjih dneh stekli tudi pogovori o "izboljšanju govorjene besede v državnem zboru", napoveduje predsednica DZ. Po njenih navedbah so tudi vodje poslanskih skupin to sprejeli z razumevanjem.

Sicer pa je že zdaj okrepljeno varovanje v okolici stavbe parlamenta, policija ter center za varovanje in zaščito pa bosta DZ posredovala predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti, ki bi jih bilo mogoče izvesti ob že obstoječi zakonodaji. Po besedah Klakočar Zupančič bodo ukrepi šli v smeri jasne določitve funkcionalnega zemljišča DZ, ureditve prometa v Šubičevi ulici pred parlamentom, ustreznega komuniciranja navodil policistom, tudi, kako kako hitro in učinkovito ukrepati ob zaznavi prekrška ali kaznivega dejanja.

Med ukrepi so tudi varnostno preverjanje ob vstopu, ki se sicer izvaja že zdaj. "Gre za mehke pristope, ki pa lahko dajo pravo sporočilo in prispevajo tudi k varnosti, pri čemer pa naj še posebej poudarim, da je državni zbor prostor, ki je dostopen za vse državljane, a je treba poskrbeti za varnost vseh," pravi predsednica DZ.

O zagotavljanju varnosti poslank in poslancev so vodje poslanskih skupin na kratko govorili tudi na kolegiju predsednice DZ. V SDS so po napadu na njihovega poslanskega kolega Grimsa zahtevali varovanje vseh poslancev na njihovi poti od DZ do garažne hiše čez cesto. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je danes dodatno pojasnila, da ne želijo osebnega varovanja poslancev, ampak zagotavljanje varnosti v okolici DZ. Izrazila je upanje, da v nadaljevanju z vodstvom DZ najdejo skupni jezik in se tematike lotijo nepolitično.

Tudi predsednica DZ je optimistična, da bodo dosegli splošno varnost na tem območju, po njenih besedah deloma z boljšimi ukrepi varovanja, deloma pa tudi s "spoštljivo komunikacijo, dobrim zgledom in spodbujanjem prijaznega, lahko sicer kritičnega, a ne žaljivega govora".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta