Policijsko-vohunska afera: Prelesnikova v inšpekcijski postopek, Bobnarjeva bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb podala prijavo zoper Mahniča

Informacijska pooblaščenka pravi, da bodo preverili, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence politikov. Policija pa, tako Tatjana Bobnar, vodi predkazenski postopek zoper ljudi zunaj policije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je potrdila, da so na policiji uvedli inšpekcijski postopek, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oziroma politikov. Takšno odločitev je Prelesnikova sprejela po tem, ko je v torek zvečer pooblaščena skupina Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki jo je vodil poslanec SDS Žan Mahnič, obiskala Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Mahnič je zatrjeval, da so želeli preveriti informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, o čemer je pisal Požareport.

V policiji pozdravljajo nadzor informacijske pooblaščenke

Da so želeli na policiji pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, je še pojasnjeval Mahnič, a da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar nadzor Knovsa blokirala. Bobnarjeva ni ostala dolžna, pojasnila je, da je skupina Knovs zahtevala pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašale na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in posredovanje podatkov o vpogledih v evidencah policije za določene poslance oziroma politike. Vprašanja članov pooblaščene skupine Knovsa so se, je potrdila Bobnarjeva, nanašala tudi na predkazenski postopek, začet marca 2018 zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Za temi besedami naj bi se skrivala afera o skoraj polmilijonskem posojilu, ki ga je stranki SDS dala Dijana Đuđić iz Republike srbske. Neuradno naj bi bila Mahniča zanimala tudi preiskava glede financiranja medijev blizu SDS.

Letos tri prekrškovne odločbe

Inšpekcijske nadzore na policiji izvajajo skladno z letnim programom dela in na podlagi prejetih prijav posameznikov, iz katerih izhaja utemeljen sum nezakonite obdelave osebnih podatkov, pojasnjujejo pri informacijskem pooblaščencu. Poleg tega zaradi nezakonitih vpogledov posameznih policistov v policijske evidence vsako leto več postopkov uvedejo tudi zaradi prejema več prijav, ki jih zaradi ugotovitev iz notranjih nadzorov poda policija sama. Informacijski pooblaščenec je od leta 2017 do danes zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov v policijskih evidencah vodil 68 postopkov. Med njimi je bil leta 2018 obširnejši postopek, ki ga je sprožil na lastno iniciativo zaradi preverjanja zakonitosti pri obdelavi osebnih podatkov v policijskih evidencah za dvanajst izpostavljenih politikov. Informacijski pooblaščenec je v letu 2018 zaradi ugotovljene nezakonite obdelave osebnih podatkov v policijskih evidencah izdal šest prekrškovnih odločb, leta 2019 devet, tri prekrškovne odločbe pa je izdal že v tem letu. Ta statistika se nanaša le na nadzore, ki so bili na policiji izvedeni zaradi suma nezakonitih vpogledov v policijske evidence, so poudarili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta