Policisti spet žugajo s stavko

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
17.04.2019 00:16

Svet Sindikata policistov je imenoval stavkovni odbor, vladi in notranjemu ministrstvu očitajo izigravanje stavkovnega sporazuma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaplja čez rob so za policijske sindikaliste "škandalozne izjave ministra za notranje zadeve, ki je javno že napovedal rezultate revizije, ki se sploh še ni začela in vse z namenom prikrivanja lastnih napak MNZ".
Nataša Juhnov

Svet Sindikata policistov je včeraj na svoji seji imenoval stavkovni odbor zaradi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti. Razlog za to je, kot navaja predsednik SPS Kristjan Mlekuš, izigravanje ter očitno izogibanje uresničevanja zavez s strani vlade, ki jih je ta prevzela s podpisom sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev konec lanskega leta. "Vlada in ministrstvo za notranje zadeve s svojimi dejanji več kot očitno izkazujeta zavestno namero izogibanja prevzema obveznosti, ki sta jih prevzela s podpisom sporazuma. Dodatni dokaz glede tega je tudi dejstvo, da vlada in MNZ nista sposobni odgovoriti na zahtevo SPS
po dopolnitvi odgovora glede sredstev za povečan obseg dela ter skupen poziv obeh policijskih sindikatov glede izvrševanja sporazuma skoraj dva tedna! Kaplja čez rob pa so nedvomno javno izrečene (milo rečeno) škandalozne izjave ministra za notranje zadeve, ki je javno že napovedal rezultate revizije, ki se sploh še ni začela in vse z namenom prikrivanja lastnih napak MNZ."
Kot pravi Mlekuš, je socialni dialog z MNZ na najnižji možni točki v zgodovini. "Vodstvo MNZ več kot očitno ne razume, da je socialni dialog nujen in potreben, saj je odgovorno za zagotavljanje varnosti prebivalk in prebivalcev tako Republike Slovenije, kot schengenskega območja. Prav tako to isto vodstvo očitno ne razume, da podpisan sporazum ni oblastni akt države, ki si ga lahko razlagajo sami, temveč da gre za dogovor s socialnimi partnerji! V SPS vnaprej zavračamo pričakovane očitke vlade in vodstva MNZ, da gre za 'izsiljevanje' sindikata! Policisti smo v vsakem trenutku dolžni zagotavljati zakonitost, zato to utemeljeno enako pričakujemo tudi od vlade Republike Slovenije in Ministrstva za notranje zadeve. Zahtevati izvrševanje podpisanega dogovora ni izsiljevanje, kot ga poskušajo z všečnimi besedami prikazati politiki, temveč gre zgolj za zagotavljanje zakonitosti, za katero je v prvi vrsti odgovorna vlada Republike Slovenije. V kolikor sama ne zagotavlja zakonitosti in izvrševanja prevzetih obveznosti, s kakšno moralno odgovornostjo lahko posledično to zahteva bodisi od svojih institucij, zaposlenih ali celo drugih držav?," še dopolnjuje Mlekuš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta