Politična jesen: SAB hoče referendum, NSi se bo širila v politično sredino. Obljube o dolgotrajni oskrbi

VČ, B. P.
03.09.2019 12:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Marjan Šarec v državnem zboru med enim od odgovarjanj na poslanska vprašanja.
Robert Balen

Kaj bodo prve poteze, akcije v politični jeseni. Kateri zakonski predlogi so prioriteta. Kaj bodo ključne politične odločitve, ki pridejo na dnevni red hitro, in kakšna so pričakovanja, sprašujemo po koncu parlamentarnih počitnic poslanske skupine. Odgovori so od splošnih programskih do precej konkretnih. 

SAB

Maša Kociper
Robert Balen

Desus

Med področji, ki bi po našem mnenju morala biti prednostno obravnavana, so dolgotrajna oskrba, nadaljnje usklajevanje pokojnin, vprašanje vdovskih, invalidskih in kmečkih pokojnin, sanacija zdravstvenega sistema, vzpostavitev demografskega sklada, vendar moramo najprej zagotoviti vzdržen proračun in poskrbeti za stabilno gospodarsko rast. Pričakujemo, da se bomo najprej spoprijeli z oblikovanjem uravnoteženega in vzdržnega proračuna za prihodnje leto, ki bo verjetno trd oreh, saj so želje velike, možnosti pa omejene. Prav tako nas v jeseni čakajo tudi ustavne odločbe, med njimi sta trenutno najbolj aktualni financiranje zasebnega osnovnega šolstva in sprememba volilne zakonodaje.

LMŠ

Andrej Petelinšek

SD

Prioriteta za Socialne demokrate je uresničevanje ukrepov, ki smo si jih določili v koalicijski pogodbi. Pričakujemo, da se bo v jeseni okrepila zakonodajna iniciativa vlade in da bo predlaganih več sistemskih rešitev na različnih področjih, prednostno na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe.

Andrej Petelinšek

SMC

Vsekakor bodo jeseni najbolj aktualni ukrepi s področja sociale ter sprejem proračunskih dokumentov. 

Levica

Kot je sklenil svet stranke pred parlamentarnimi počitnicami, bo poslanska skupina Levica vztrajala pri izpolnitvi (sprejemu) zakonodajnih predlogov, dogovorjenih v sporazumu s strankami koalicije. Prioritete, ki smo jih zapisali v sporazum za to leto, so ureditev stanovanjske politike, odprava prekarnosti in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je pomemben dejavnik pri našem odločanju o proračunu. 

NSi

Zagotovo bo v ospredju parlamentarnega dela sprejemanje proračunov, v NSi pa se bomo jeseni posvetili posodobitvi temeljnega strankinega programa, s katerim bomo potrdili tudi svoje širjenje proti politični sredini.
Iz SDS konkretno na vprašanja Večera niso odgovorili, napotili so k branju strankine spletne strani. 


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta