Politična kriza: Loputanje z vrati SMC

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
10.02.2020 19:14

Še en živahen politični ponedeljek: Počivalšku podporo odrekajo znotraj lastnih strankarskih vrst. Medtem SDS grozi s tožbo proti Šarcu, ta sporoča, da to nakazuje prihodnost v primeru Janševe vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za delo Ksenija Klampfer (v sredini) je izstopila iz SMC. 
Robert Balen

Kako močne so politične silnice v tem času, priča dogajanje v SMC, ki je z desetimi poslanskimi glasovi jeziček na tehtnici za obrat v smer predčasnih volitev ali nove koalicije. ​Odhod iz vrst SMC je včeraj naznanila ministrica za delo Ksenija Klampfer, nestrinjanje z načinom vodenja stranke pa je javno izrazil še Miro Cerar. ​Tako burno se je teden začel za šefa stranke SMC Zdravka Počivalška, ta je kasneje v sporočilu za javnost povedal, da je poteza prve presenetila. Še posebno zato, ker je Klampferjeva šele pred meseci, in to na svojo željo, postala podpredsednica stranke. "Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile," ugotavlja Počivalšek, a nadaljuje, da to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do volivk in volivcev ter "iskanja rešitev v dobro države". Te naj bi ob pripravljenosti na morebitne nove predčasne volitve iskali tudi danes. Sestale se bodo potencialne partnerice za novo koalicijo, to so SDS, SMC, NSi in Desus.
Danes nov krog pogovorov pri SDS
Vsi upi o izrisu jasnejše slike so se polagali na petkov prvi krog pogajanj pri Janezu Janši. Medtem ko v NSi niso želeli dajati izjav, so v Desusu in SMC nakazali dodatne obete od tega sodelovanja. Danes naj bi sedli za isto mizo in spregovorili o programskih usmeritvah, to bo pričakovano (naj)težji del. SMC-jevemu Počivalšku je odhajajoči premier Marjan Šarec že jasno sporočil, da s pogovori s SDS izgublja zaupanje LMŠ. Prvak SMC je na to odvrnil, da ima še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni še s konkretno ponudbo za sodelovanje, to da bo najboljši način za utrjevanje zaupanja. Strankarska šefa sta se nekaj dni po Šarčevem odstopu sestala, nato pa dogovarjanje prepustila vodjem matičnih poslanskih skupin. Igor Zorčič (SMC) in Brane Golubović (LMŠ) sta se sestala včeraj, kar so posredno potrdili v obeh poslanskih skupinah, vsebine pogovora pa še niso želeli komentirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta