(POLITIČNI PREMIKI) Borut Pahor danes z Janezom Janšo. Kako potem do vlade

M.ST
26.02.2020 09:23

Drug teden bo državni zbor že odločal o Janezu Janši kot novem mandatarju 14. slovenske vlade, ki bo tokrat desnosredinska

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo danes, 26. februarja 2020, ob 13. uri sprejel na pogovor Janeza Janšo, predsednika SDS in kandidata za predsednika vlade. Po koncu pogovora je predvidena izjava za javnost, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Pričakovati je, da bo Pahor predlog za Janševo mandatarstvo takoj poslal v državni zbor.
Državni zbor po prejemu formalnega predloga ne prej kot v dveh dneh in najkasneje v sedmih dneh voli novega predsednika vlade. Za izvolitev je v prvem in drugem krogu potrebna absolutna večina, torej vsaj 46 poslancev. Janša ima v najslabšem primeru zagotovljenih 47 glasov, v SMC bo proti Jani Möderndorfer, zelo verjetno pa lahko računa še na podporo poslancev manjšin in še kakšen glas Jelinčičevih nacionalistov, morda še koga iz bodoče opozicije. 15 dni ima izvoljeni mandatar časa, da državnemu zboru predlaga ministre. Seznam razdelitve resorjev že kroži, tudi najverjetnejša imena, a ni izljučeno, da bi v kadrovskih usklajevanjih prišlo še do kakšnih sprememb. Od treh do sedmih dni po tem, ko so v DZ vloženi predlogi za ministre, se začnejo zaslišanja, tako imenovani hearingi pred pristojnimi odbori. Poslanci nato glasujejo o celi ministrski listi. Za izvolitev ministrov je potrebna navadna večina. Vsaj dve tretjini ministrov morata biti imenovani, da vlada nastopi funkcijo. V to kvoto ne štejejo ministri brez listnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta