Politični pritiski na informativna programa vodilnih televizij: Koga bi radi zamenjali?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
30.03.2021 12:30
Član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Slavko Kmetič (SDS) omenja oddajo Tarča, prispevek o diplomski nalogi poslanca DeSUS in "akcijo", direktorica javne televizije Natalija Gorščak pa o Manici Janežič Ambrožič pravi, da o njenem delu največ povedo rezultati dela. Kaj pa je poslanec SDS Franc Breznik želel sporočiti novinarju Pop TV?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manica Janežič Ambrožič in Tjaša Slokar Kos, odgovorni urednici informativnih programov na Televiziji Slovenija in Pro plusu.

Opozorila, da bodo po zamenjavi generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Igorja Kadunca prišli na vrsto tudi odgovorni uredniki javnega servisa, so se očitno izkazala za pravilna. Pritiski, tudi na zelo osebni ravni, se v programskem svetu stopnjujejo, v središču pozivov po zamenjavi pa je odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Manica Janežič Ambrožič.

Svetnik iz vrst SDS Slavko Kmetič, tudi član komisije za informativni program, nezadovoljstva nad poročanjem javne televizije ne skriva. Pri tem omenja predvsem oddajo Tarča, češ da "brez dokazov napadajo posameznike", prispevek v Dnevniku o diplomski nalogi poslanca DeSUS Branka Simonoviča, zaradi katerega bi se moral javni servis po njegovih besedah opravičiti. "Pa se ni, to je sramota, nedopustno," poudarja Kmetič, ki se sklicuje na poročila varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev, in dodaja, da Manica Janežič Ambrožič zadev nima pod nadzorom. "Ko ugotovimo posamezne zdrse in nepravilnosti urednikov ali novinarjev, sprejmemo sklepe, vendar ona ne ukrepa. To je v bistvu kriza vodenja. Nismo zadovoljni," sporoča nekdanji strojevodja in starosta železničarskega sindikalizma, ki je bil lanskega novembra tudi pobudnik neuspešnega glasovanja o predčasni Kadunčevi razrešitvi.

Vladajoča koalicija bi lahko z novim članom, o katerem bo kmalu odločal državni zbor, pridobila dodaten glas v programskem svetu.
Robert Balen

Natalija Gorščak o rezultatih dela

Na vprašanje, ali lahko že na naslednji seji programskega sveta sredi maja pričakujemo kakršnokoli glasovanje o Ambrožičevi, Kmetič odgovarja, da mora komisija za informativni program najprej dobiti predsednika, saj se je dosedanji, novinar Viki Twrdy, ki je bil predstavnik zaposlenih v programskem svetu, preselil na računsko sodišče. Namesto njega in Mateja Koširja (Žurnal24), ki je odstopil s svetniškega položaja, sta bila sicer v komisijo imenovana tekstopisec Leon Oblak in nekdanji izvršni direktor DUTB Andrej Prebil, ki ga mnogi povezujejo z Aleksandro Pivec. "Ustrezne sklepe lahko sprejmemo na komisiji in potem gremo lahko v akcijo," napoveduje Kmetič. Ob tem ne gre prezreti, da bo državni zbor po Koširjevem odstopu kmalu imenoval novega člana programskega sveta, s čimer bi vladajoča koalicija v tem pomembnem organu javnega servisa lahko pridobila novega podpornika. In kot je znano, je že Andrej Grah Whatmough (SMC) kot koalicijski kandidat za vodenje RTVS v programskem svetu prejel 18 glasov (od 29) podpore. Še večje spremembe se v programskem svetu sicer napovedujejo za začetek prihodnjega leta, ko se bo imenovalo 21 svetnikov, od tega jih bo državni zbor izbral 13.

A četudi bo večina v programskem svetu za zamenjavo Manice Janežič Ambrožič, ki se ji mandat sicer izteče marca prihodnje leto, bo zadnjo besedo pri tem imela direktorica TVS Natalija Gorščak. Kot namreč določa zakon o RTVS, odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja radia oziroma televizije. "Gledanost oddaj informativnega programa se je v letih, odkar je odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič, dvignila, lani je uredništvo, ki ga vodi, pripravilo 136 ur oddaj dnevnoinformativnega programa več, kot smo načrtovali. Prenašali smo dobrih 236 ur novinarskih konferenc vlade ali predstavnikov stroke v boju proti epidemiji. Menim, da o njenem delu največ povedo rezultati dela, ki bi, podobno kot drugje v Evropi, morali biti edini kriterij za odločanje o delovanju osebe na mestu odgovornega urednika," je jasna Natalija Gorščak, pri čemer velja spomniti, da je bodoči generalni direktor Andrej Grah Whatmough - ta bo vodenje RTVS prevzel konec aprila - ob svoji predstavitvi dejal, da direktorjev javnega radia in televizije ne bo zamenjal.

Sedež medijske družbe Pro plus.

V SDS in PPF brez komentarja

Medtem se politični pritiski stopnjujejo tudi na informativni program Pro plusa, ki izdaja Pop TV in Kanal A. Poslanec SDS Franc Breznik je na primer na dan, ko so poslanci odločali o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi, pred novinarjem Pop TV "stavil", da bodo v roku enega meseca imeli novega direktorja in urednico. Kot je znano, je generalni direktor Pro plusa Pavel Vrabec, odgovorna urednica informativnega programa pa Tjaša Slokar Kos.

Na podlagi česa je izrekel takšno napoved, smo želeli izvedeti pri Brezniku oziroma poslanski skupini SDS, vendar na naša vprašanja niso odgovorili. Odnosi med češkim lastnikom Pro plusa in Janševo vlado so se sicer v zadnjem obdobju okrepili na različnih področjih, med drugim se je prvi človek češke skupine PPF Peter Kellner, ki je pred dnevi umrl v helikopterski nesreči na Aljaski, v začetku decembra lani tudi sestal s premierjem Janezom Janšo, ki je že dolgo nezadovoljen z uredniško politiko Pro plusa.

Z dogodkom iz slovenskega parlamenta smo seznanili skupino PPF, lastnico družbe CME, ki združuje televizijske programe na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji. A so nas iz Prage zgolj obvestili, da niti v PPF niti v CME ne bodo odgovorili na naša vprašanja. "Zavedamo se trenutnega okolja, v katerem delujemo mediji, vendar ne želimo špekulirati o motivih in pomenu kakršnihkoli neuradnih izjav. Delo naših novinarjev, ne glede na zunanje pritiske, temelji na neodvisnem, nepristranskem in pravičnem poročanju," pa so sporočili iz Pro plusa, kjer so s svojimi vsebinami, tudi z informativno oddajo 24ur že dolgo najbolje gledani v državi, poleg tega pa se na ravni CME lahko pohvalijo tudi s poslovnimi rezultati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.