Pomisleki okrog terapije z zdravilom, ki naj bi bilo edina rešitev za fantka Krisa. Kaj je skrival Novartis?

02.11.2019 09:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mali Kris
Tomaž Primožič/fpa

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v sredo delno in začasno zaustavila gensko terapijo z zdravilom Zolgensma, ki stane 2,1 milijona dolarjev na bolnika. Zaustavili so zdravljenje pacientov, starih med dvema in petimi leti. Potem ko je švicarski Novartis FDA z zamudo obvestil o raziskavi na primatih, ki je pri znanstvenikih sprožila zaskrbljenost zaradi mogočih poškodb ali izgube živcev, poroča 24ur.com.
Zolgensma je zdravilo, ki ga bo prejel mali Kris, za katerega so Slovenci prostovoljno zbrali rekordno vsoto denarja, skoraj štiri milijone evrov. Prihodnji teden naj bi bolni fantek odpotoval na zdravljenje v ZDA, v bolnišnico UCLA v Los Angeles. Zdravilo so odobrili v ZDA za do dve leti stare otroke, ki se, kot Kris, borijo s smrtonosno spinalno mišično atrofijo. Odobritev zdravljenja v Evropi in na Japonskem je bila preložena na naslednje leto.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta