Ponekod lahko gostje lokalov z ustreznim dokazilom sedijo v notranjosti, gostinski delavci pa opozarjajo: "Mi nismo inšpektorji ali policisti"

V treh regijah lahko gostje lokalov sedijo v notranjosti, po vsej državi pa je mogoče tudi prenočiti v nastanitvenih obratih, če le imate negativen test ali dokazilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Naj natakar zbira zdravstvene podatke?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo gostincem predlaga, naj goste o pogojih obvestijo z napisom, o kršitvah pa obvestijo Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V pomurski, goriški in obalno-kraški statistični regiji lahko natakarji goste povabijo tudi v notranjost lokalov, a tam so dobrodošli le tisti, ki imajo ustrezno dokazilo. Po odloku je veljaven negativen test, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o cepljenju, pri čemer so dnevi od prvega oziroma drugega odmerka odvisni glede na vrsto cepiva, ali pa dokazilo, da je posameznik covid že prebolel.

​Pogoje naj napišejo in obesijo na vhod

Kljub jasnim navodilom, katera dokazila so ustrezna, pa iz odloka ni razvidno, kako naj se to preverja in predvsem, kdo naj to počne. Eden od gostincev se je tako obrnil na urad informacijske pooblaščenke in odgovorili so, da niso pristojni za podajanje konkretnih navodil niti ne smejo prevzemati odgovornosti predlagatelja predpisov. So pa zapisali, da ni mogoče ugotoviti, iz katerega zakonskega predpisa naj bi izhajala pravna podlaga, da gostinci oziroma pri njem zaposleni obdelujejo osebne podatke gostov v zvezi z zdravjem. "Zakon o nalezljivih boleznih namreč tega ne določa, prav tako Informacijski pooblaščenec (IP) ni seznanjen z drugim predpisom, ki bi to urejal. Glede na to, da iz odloka izhaja zgolj, da morajo gostje imeti zgoraj navedena dokazila oziroma potrdila, pa IP meni, da bi načeloma morala zadostovati že izjava gosta, da takšno dokazilo oziroma potrdilo ima," so zapisali.

Tega, da bi gostinec vsakega gosta posebej vprašal po dokazilu in ga tudi preveril, niti ne predvideva odlok niti gostinec teh pristojnosti, kot jih ima denimo inšpektor ali policist, nima. Za tolmačenje smo se tako obrnili na pristojno ministrstvo. "Zahtevane pogoje morajo zagotoviti izvajalci gostinske dejavnosti, v nasprotnem primeru jim lahko pristojni nadzorni organ izreče denarno globo zaradi prekrška ali prepove opravljanje dejavnosti. Gostincem predlagamo, da potrošnike pisno opozorijo na zahtevane pogoje, če pride do kršitve, pa o njej obvestijo Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin," so pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

​Bodo po sistemu smučišč kaznovani le gostje?

Ali torej to pomeni, da se gostinec z napisom na vhodu zaščiti in odgovornost prenese na gosta? Kako poteka inšpekcijski nadzor in kdo v tem primeru kazen prejme - gostinec, gost ali kar oba? To so vprašanja, ki si jih zastavljajo tudi lastniki lokalov, saj jasnih navodil še niso prejeli.

V pomurski, goriški in obalno-kraški regiji smejo gostje gostinskih lokalov posedeti v notranjosti, a le, če so bili negativnim na Covid testu, če so preboleli bolezen ali že bili cepljeni.
Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

"V praksi smo obesili obvestila kot za nošenje mask. Če pride inšpektor, pa ne vemo, kaj se v takem primeru zgodi," je dejal predsednik sekcije za gostinstvo pri Obrtno-podjetniški zbornici Blaž Cvar, ki sicer misli, da v tem primeru veljajo pravila, kot so veljala na smučiščih. Spomnimo, da so se tudi tam ob pogojevanju smučanja s testiranjem pojavile polemike, kdo naj to preverja. Na koncu se je uveljavila praksa, da je prodajalec smučarskih vozovnic sicer vprašal po testu, a ni preverjal, ali je ta pristen. Vsi, ki so vozovnice kupili po spletu ali so imeli sezonsko vozovnico, pa negativnega testa niso pokazali nikomur. Ob inšpekcijskem nadzoru je tak smučar moral pokazati dokazilo, in če ga ni imel, je bil kaznovan. Smučišče za to ni odgovarjalo.

​Mariborski gostinci zahtevajo oprostitev najemnine

Lastnike lokalov in restavracij pa zaradi strogih pogojev pestijo tudi finančne težave. Mariborski gostinci so se po pomoč obrnili kar na župana Sašo Arsenoviča. Triindvajset podpisnikov je nanj naslovilo pobudo, naj jih MOM do konca epidemije oprosti plačila najema gostinskih vrtov v takšni kvadraturi, kot so jo imeli v najemu v letu 2019 oziroma 2020, za razširjeno površino v letu 2021 pa predlagajo znižanje najemnine na 30 odstotkov vrednosti veljavne tarife.

Za zdaj so bolj polni gostinski vrtovi kot notranjosti gostiln.
Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Večmesečno zaprtje, odpuščanje delavcev, prehajanje kadra v druge, aktivne sektorje, odpisi pokvarjenega blaga, poslabšanje psihosocialnega stanja zaposlenih in lastnikov - to je zanje realna slika v tem trenutku, pišejo. Država je sicer delno pomagala z različnimi paketi pomoči, a ta večine gostincev ni dosegla v polnem obsegu, v najboljšem primeru so bili povrnjeni fiksni stroški. "Rezerve, ki smo jih ustvarili v preteklih letih, so že zdavnaj presahnile, zato ne moremo nikakor sproščeno pričakovati ponovnega odpiranja, ki bo, kot kaže, v veliki meri le delno. Obetajo se omejitve strežbe le na gostinske vrtove, predvsem pa nas bodo bremenile tudi napovedane razdalje med gosti ali mizami in drugi ukrepi, ki nam onemogočajo celovito rabo lokalov in zakupljenih vrtov," so argumentirali svoj poziv, pod katerim je prva podpisana Mira Osvald, lastnica Slaščičarne Ilich. Na občini so se na pobudo že odzvali, in sicer, da bodo odločitev sprejeli naslednji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta