Poplave, sneg in visoke cene računov za ogrevanje: Zima je pred vrati, vremenoslovci so povedali, kaj nas čaka

Asja Lednik
21.10.2021 10:51
Medtem ko se bo en del Evrope soočal s sušo, drugod obilna deževja in snežne nevihte. Se bodo napovedi vremenoslovcev uresničile?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Sonce so zamenjali oblaki in dež, vse nižje temperature pa že napovedujejo skorajšnji prihod zime. Spletna stran AccuWeather je objavila napovedi meteorologov za to zimo. Ta naj bi na južnem delu celine zelo spominjala na lansko. Po vsej Španiji in južni Franciji so napovedane nevihte in močan veter, obetajo se številne vremenske spremembe. "Nekatere najmočnejše nevihte se bodo to zimo najverjetneje zgodile nekje v južni Franciji, Španiji ali na Portugalskem," je opozoril meteorolog Tyler Roys

Padavine bi lahko povzročile hitro naraščanje rek, posledica pa bi utegnile biti hude poplave, še opozarjajo vremenoslovci. Temperature naj bi se to zimo v večjem delu južne Evrope gibale okoli povprečja, izjema so posamezni deli Italije, Grčije in Balkana, kjer se lahko dvignejo nekoliko nad povprečje.

Ista nevihta, ki bo težave povzročala v Italiji in na Balkanu, bo dosegla tudi vzhodno Evropo in tja prinesla neugodne vremenske razmere. V večini notranjosti vzhodne Evrope pričakujejo pogosta obdobja dežja in snega, drugače pa bo na vzhodu Francije, v Nemčiji, na Norveškem in Švedskem, kjer napovedujejo dolgotrajno sušo.

Reuters

Neviht, kakršne so lansko zimo prizadele dele Irske, Nemčije, Danske, Norveške in Švedske, letos ni pričakovati, poroča AccuWeather. 

In če se marsikdo veseli obilnih pošiljk snega, še posebej v mestih, kjer tega ne vidijo prav pogosto, pa se na drugi strani pojavlja zaskrbljenost. Zimske razmere lahko povzročijo finančne težave, računi za ogrevanje se po Evropi močno povečujejo, nič drugače ni pri nas. Podražitev je že doletela prebivalce v Šaleški dolini, Ljubljani, Mariboru in Kranju, v Celju se cene ne bodo spremenile, bistvenih sprememb ne bo v Murski Soboti, pričakovane pa so na Ptuju.

V naslednjih dneh še jesensko

Močan veter je danes povzročal nekaj preglavic predvsem v severovzhodni Sloveniji in na Dolenjskem. Na upravi RS za zaščito in reševanje so zabeležili 21 dogodkov. Največ je bilo podrtih dreves, v štirih primerih je veter delno odkril strehe stanovanjskih hiš in enega poslovnega objekta.

V naselju Dobrovlje v občini Zreče je podrto drevo poškodovalo hišo, na Pragerskem pa je drevo padlo na osebno vozilo. Posledice vetroloma so odpravljali gasilci dveh poklicnih gasilskih enot in 13 prostovoljnih gasilskih društev, so sporočili iz uprave.

Po podatkih Agencije RS za okolje je predvsem v severovzhodni Sloveniji pihal močan jugozahodnik, ki je na izpostavljenih legah dosegal okoli 80 kilometrov na uro.

Še pred prihodom zime nas v naslednjih dneh po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) čaka nekaj jesenskih dni. Danes bo pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in deloma osrednjih krajih bo občasno deževalo. Nekaj jasnine bo še v vzhodni Sloveniji. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Veter bo proti večeru oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 19 °C.

Ponoči bodo padavine prehodno zajele vso Slovenijo, predvsem ob morju bodo možne tudi nevihte. Jutranje temperature bodo od 6 do 13, ob morju okoli 15 °C.

V petek bo sprva oblačno z občasnim dežjem, ki bo popoldne slabel in do večera povsod ponehal. Oblačnost se bo popoldne ponekod trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem okoli 17 °C.

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo pretežno oblačno, ponekod bodo še manjše padavine. V nedeljo bo zjutraj in dopoldne ponekod v notranjosti nekaj megle ali nizke oblačnosti. Popoldne pa se bo jasnilo. Na Primorskem bo jasno z burjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta