Poroštveni zakon: Protest zamrznjen, kaj pravijo Dars, ministrstvo za finance, gospodarstvo?

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
10.10.2019 16:48

Potem ko je vlada danes potrdila predlog poroštvenega zakona za drugi tir in tretjo razvojno os, je Mladinska iniciativa protest pred vlado zamrznila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinski iniciativa: Zdaj je na potezi parlament. 
Jasmina Detela

Kot smo poročali, je vladala predlaga podelitev državnega poroštva družbi 2TDK za financiranje drugega tira železniške proge Divača–Koper do skupne višine 417 milijonov evrov, družbi Dars pa za dva odseka na 3. razvojni osi v skupni vrednosti do 360 milijonov evrov. Skupna višina poroštva po tem zakonu je 777 milijonov evrov.
V predlog zakona je vključen po en odsek na južni, to je dolenjski strani (odsek Novo mesto - Osredek), in po en na severni, savinjsko-koroški strani (odsek Velenje jug-Slovenj Gradec), torej za oba, kjer sta že sprejeta investicijska programa.

Odzivi na "10. oktober"

Odzvalo se je gospodarstvo. GZS Koroška gospodarska zbornica in Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica sta v skupni izjavi z zadovoljstvom sprejeli odločitev, da je "vlada prepoznala strateški pomen projekta in pričakujemo, da ga bodo tudi poslanci državnega zbora, saj bo njihova potrditev zakona omogočila izvedbo projekta. S tem bodo vzpostavljeni pogoji za gradnjo sodobne prometnice in nadaljnji pospešen razvoj območja ob severnem kraku 3. razvojne osi. Za Koroško je današnji 10. oktober tako dodatno simbolno dober dan, saj gre za pomembno pridobitev za regijo, ki so ji 10. oktobra pred 99 leti zgodovinski dogodki obrnili razvojno moč," so sporočili.

Mladinska iniciativa: "korak nazaj, če korak naprej"

Mladinska iniciativa, ki je za prihodnji četrtek napovedovala protest pred vladno palačo, je po novici iz vladne palače protest do sprejetja v parlamentu "zamrznila." "Pripravljeni smo storiti korak nazaj, če je vlada storila korak naprej, ni pa še to konec", v njenem imenu govori Aljaž Verhovnik.
Menijo, da je to ključen korak do "prve lopate" na severnem kraku osi, a se zavedajo, da bo zakon dokončno sprejet, ko ga bodo potrdili poslanci. "Imamo veliko pričakovanje, da se poroštvo dokončno sprejeme v Državnem zboru, zato apeliramo na parlament, da se ta procedura odvije čim prej! Protokol, podpisan med regijo in državo namreč določa, da se bo gradnja koroške hitre ceste pričela leta 2019", še opominjajo.

Ministra Andrej Bertoncelj in Alenka Bratušek zdaj govorita isti jezik.
Robert Balen

Pri ministru Bertonclju zdaj zadovoljni

"Za Ministrstvo za finance je bilo ključno, da so v predlogu zakona ustrezno predstavljeni vsi relevantni elementi, na katere je ministrstvo opozorilo pred časom, vključno z mnenjem SURS-a, za katerega mnenje je proaktivno zaprosilo Ministrstvo za finance, glede morebitne razvrstitve DARS v sektor država. Naša opozorila so se nanašala na neskladje z ustavnim standardom določnosti in jasnosti ali pa vsaj določljivosti. Poroštveni zakon sedaj jasno opredeljuje vrednost, namen, ročnost in zavarovanje poroštva," so za Večer komentirali na ministrsvu za finance, ki ga vodi Korošec Andrej Bertoncelj. In še: "Nadaljnja pomembnejša vloga ministrstva je odvisna od zaključka zakonodajnega postopka. V primeru sprejema zakona v Državnem zboru to pomeni zlasti izdajo predpisanih soglasij za zadolžitev družb ter pripravo, uskladitev in sklenitev poroštvenih pogodb. Aktivnosti na relaciji do Eurostata glede sektorizacije Darsa bo vodil SURS, na ravni izvajanja projekta pa ministrstvo za infrastrukturo," dodajajo.

Na Darsu pravijo, da je poroštvo ključnega pomena za nadaljevanje in uresničitev projekta.  
Tomaž Ranc

Dars: Odločitev je ključna in pravi signal finančnemu trgu

V Darsu odločitev vlade pozdravljajo, ker je poroštvo države zanje "ključnega pomena za nadaljevanje in uresničitev projekta." Po njihovem financiranja graditve tretje osi nikakor ni mogoče izvesti iz tekočega poslovanja (prihodki družbe iz naslova cestnine), zato bo potrebno financiranje z zadolževanjem. "Poroštvo države je edini pravi signal finančnemu trgu, da gre za netvegana oziroma bistveno manj tvegana vlaganja v okolje Republike Slovenije, kot bi sicer lahko bilo brez poroštva države," pravijo.
Za odsek Velenje–Slovenj Gradec (ki je predmet poroštva) je trenutno odkupljenih več kot 40 odstotkov zemljišč. Za odsek Šentrupert–Velenje, kjer se je projektiranje zaradi postopka na Ustavnem sodišču RS pričelo kasneje, pa potekajo odkupi objektov, ki so predvideni za rušenje, začeli so se tudi postopki odkupov gozdnih zemljišč, pri katerih je parcelacija večinoma zaključena. Na obeh odsekih je bilo za odkupe do sedaj porabljenih približno 11,5 milijonov evrov, sporoča Dars.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta