(PORTRET TEDNA) Ivan Gale: Ko te na cedilu pustijo tvoji

Kristina Božič
09.05.2020 06:00

Ivan Gale, javni uslužbenec, predan in resen, ni bil pripravljen pozabiti, kaj je prav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Gale. Zavod za blagovne rezerve ni edina javna služba, kjer se dogajajo nepravilnosti. A Ivan Gale je za zdaj edini, ki je zbral pogum in naredil, kar je prav. 
Miro Majcen/24ur.com

Desnica je nekoč poskrbela za svoje. Razprtij, če so bile, ni reševala v javnosti, ostajala je povezana, zavezana skupnosti, vdana hierarhiji, ki je hkrati potrjevala slavo zapuščine. Konservativnost ima prednosti. Posmeh, naperjen proti ostalim delom družbe, ki si neprestano skačejo v goltance, je v zgrešeni logiki smiseln odraz globokega sovraštva do neubogljivosti. A Ivana Galeta bi bilo napačno označiti za neubogljivega. Zgolj resno je vzel vrednoto zvestobe. In zbral pogum - ne le zase, ampak tudi za človeka, ki je tekom let postal več kot njegov nadrejeni in sodelavec. Hkrati je stopil v bran pravni državi, o vrednoti katere je študiral. Nekaj naukov je ponudil vsem. Zaneseš se lahko nase, prevzameš in nosiš svojo odgovornost. Nato lahko računaš na civilno družbo in javnost. Če kdo, se bodo nato v tvoj bran postavili tvoji sodelavci in sodelavke.

Pogum narediti, kar je prav

Zavod za blagovne rezerve ni edina javna služba, kjer so se in se v zadnjem mesecu in pol dogajajo nepravilnosti. A Ivan Gale je za zdaj edini, ki je zbral pogum in naredil, kar je prav. Opozarjal, vztrajal in nato, ko ni preostalo drugega, spregovoril na glas. Razkritja o političnih prijateljih, ki želijo zaslužiti v času družbene stiske in zdravstvene krize, pričanja o telefonskih klicih, ki zagotovijo posel, plačan z javnim denarjem, za mnoge niso res novice. O tem se v kolektivih po tiho govori, za to se ve, a se tolerira. Potrjuje se, kar se je pričakovalo, da bo prišlo z vladavino Janeza Janše, nad katerim še vedno visijo pretekli nerazrešeni korupcijski posli. A ti zgolj potrjujejo lastnost kapitalističnega sistema, v katerem je korupcija pravilo.

Na kolesarskem protestu ...
Robert Balen

"Nič ni sveto, vse je bruto in neto"

Ivan Gale svojega nadrejenega Antona Zakrajška pozna iz rojstnega kraja, kjer je ta županoval od leta 1998 dve desetletji. Po osmih letih poklicnega županovanja se je leta 2007 zaposlil na zavodu za blagovne rezerve. Dolgoletni član SDS je začel kot vodja skladišča naftnih derivatov v Ortneku, a že leta 2008 prevzel vodenje strateškega državnega zavoda. Na volitvah leta 2014, na katerih je Zakrajšek kot kandidat SDS še zadnjič prepričljivo zmagal že v prvem krogu lokalnih volitev, je bil diplomirani pravnik Ivan Gale predsednik občinske volilne komisije. Po dobljenih volitvah je bil imenovan v statutarno-pravno komisijo občinskega sveta.
Zakrajška je lani organizacija Transparency International Slovenija ovadila zaradi nepravilnosti pri nakupu rezilne žice, ki jo je vlada Mira Cerarja novembra 2015 začela postavljati na slovensko-hrvaško mejo. Ivan Gale je v svojem prvem nastopu na javni televiziji omenil "žične posle" in da se tokrat krivde ne bo zvalilo na zavod za blagovne rezerve. Z žičnimi posli in militarizacijo meje je zaslužilo podjetje Minis, ki se ga je povezovalo z različnimi interesnimi krogi oblasti. Tedaj javni uslužbenec ni spregovoril. Tokrat je.

Sašo Bizjak
Tvs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta