Gantarjeva kompromisna formula, Šarec pojasnil ozadje svojega poznanstva s Knafljem

Uroš Esih Uroš Esih
05.05.2020 06:30

Mariborsko podjetje Geneplanet bo zdaj dobavilo le 90 kitajskih ventilatorjev od predvidenih 220. Gale: Pisala je tudi premierjeva soproga. Urška Bačovnik Janša: Pomoč mi narekujeta lastna vest in zavezanost zdravniškemu poklicu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministru za zdravje Tomažu Gantarju je odločitev olajšala stroka, ki je omenjene ventilatorje uvrstila med manj in srednje zmogljive, ki jih je mogoče dobiti na trgu.  
Robert Balen

Slovensko javnost in politiko že skoraj dva tedna razburja nabava kitajskih ventilatorjev. Podjetje Geneplanet je namreč z zavodom za blagovne rezerve sklenilo pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev, do sedaj so jih dostavili 110. Za sklenitev posla z omenjenim podjetjem je posredoval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Prejšnji teden pa se je v oddaji Tarča na TV Slovenija odprlo še vprašanje medicinske ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30.
Gantarjeva salomonska odločitev
Ministrstvo za zdravje je nato odločilo, da bodo 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet že dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdržali ob zagotovilu dodatne opreme, 20 ventilatorjev, ki so še v skladišču v Rojah, pa bodo vrnili. Poleg tega bodo prekini tudi pogodbo za dobavo preostalih 110 ventilatorjev, ki bi jih moralo podjetje Geneplanet še dobaviti. Salomonsko odločitev, ki jo je po naših informacijah prvenstveno sprejel zdravstveni minister Tomaž Gantar sam, uradno pa na predlog strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović, je že posredoval direktorju zavoda za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu. Odločitev, da država obdrži le 90 dobavljenih ventilatorjev, naj bi ministru olajšala stroka, ki je omenjene ventilatorje uvrstila med manj in srednje zmogljive, ki jih je mogoče dobiti na trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta