(PORTRET TEDNA) Ivan Simič: Prijatelj ministra Širclja se vrača na "kraj zločina"

Darja Kocbek
29.05.2021 06:30
Ivan Simič, novi direktor Fursa, Prekmurec, pravnik, nogometni navdušenec, trdi, da se je na čelo slovenskih dacarjev vrnil le začasno, da izpelje nekatere posodobitve. Njegova imenovanja so povezana s prijateljem Andrejem Šircljem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa, ki je zdaj na generalnem finančnem uradu, mu vliva upanje, da bo poenostavitve poslovanja FURS, ki si jih je zadal, v šestih mesecih lahko izvedel. 
STA

Ivan Simič (62), ki pravi, da odide, ko nekaj naredi, bo v torek za pol leta prevzel vodenje finančne uprave (FURS). Da naj prevzame to funkcijo, ga je prosil dolgoletni prijatelj, minister za finance Andrej Šircelj. Tudi pred 14 leti, ko je postal generalni direktor davčne uprave (DURS), ki je bila predhodnica FURS, je imel Šircelj kot državni sekretar, pristojen za davke, pomembno besedo pri njegovem imenovanju. Simiča je obakrat imenovala za prvega moža davkarije vlada pod vodstvom Janeza Janše. Prvič je po dobrih dveh letih in pol odstopil, tokrat je bil imenovan za samo šest mesecev. Za sedaj.

To je po njegovih besedah dovolj, da bo izpeljal, kar si je zadal. Obljublja poenostavitve, kar "je želja ministra za finance, zaposlenih na FURS in nekaterih davčnih zavezancev". Na področju digitalizacije namerava za naslednika pripraviti vse, kar je potrebno za izvedbo tega projekta. Kot argument, da je to v pol leta mogoče narediti, navaja Srbijo, kjer je bil leta 2012 najprej pol leta svetovalec finančnega ministra, nato pa od februarja do decembra še direktor davčne uprave. Na srbski davčni upravi je po lastnih besedah začel delati z nič odstotki in odšel s 100 odstotki elektronskega poslovanja. Ambicioznosti in samozavesti mu ne manjka. Za davčne zavezance v Sloveniji sta njegova najpomembnejša odločitev ukinitev napovedi za odmero dohodnine in uvedba informativnih izračunov dohodnine, ko je bil prvič na čelu davčne uprave.

Konflikta interesov ne skriva, toda ...

Ne skriva, da je kot lastnik in direktor enega največjih podjetij za davčno svetovanje na FURS v konfliktu interesov. Če bi bil na čelu FURS več kot šest mesecev, bi se po njegovi oceni ta konflikt še stopnjeval. Odločno pa zavrača očitke, da bo reševal svoje zadeve. Zatrjuje, da na FURS nima odprte nobene osebne zadeve. Trdi, da je vložil vse davčne napovedi in na podlagi odločb, ki jih je prejel, poravnal vse davke. Ni pa še rešen spor iz leta 2012, ki se nanaša na leto 2007, ko je prodal delež v svojem podjetju ciprski družbi, ker je postal direktor DURS.

Finančna inšpektorica je ocenila, da je to bila navidezna prodaja. Vrhovno sodišče je januarja 2019 odločilo, da prodaja ni bila navidezna, se pa je Simič hotel izogniti plačilu davka. Glede te sodbe izpostavlja, da je isto vrhovno sodišče dve leti pozneje v primeru zavezanca, ki ga je zastopal kot davčni svetovalec, na ustavo sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti tistega člena zakona, na podlagi katerega je njemu izreklo sodbo. "Odločitev finančne inšpektorice je bila napačna oziroma nezakonita. Zato neznanje ne more in ne sme biti razlog za obtoževanje kogar koli, da je utajil davek. Davčno utajo je treba dokazati, ne pa si jo izmisliti. Zaradi te njene nezakonite odločitve sem imel velike težave in jih še zmeraj imam," razlaga Ivan Simič.

Iz zlatih nogometnih časov z Matjažem Kekom
Robert Balen

Trdi, da ni politik

Ker je davčni svetovalec, ima na FURS odprte tekoče davčne postopke za zavezance, ki jih zastopa njegovo podjetje. Zagotavlja, da kot generalni direktor davčnim inšpektorjem ne bo narekoval, kako naj odločajo. Čaka pa tudi na odločbo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo je zaprosil, da mu pojasni, kaj sme in česa ne, da ne bo v konfliktu interesov.

Ko je bil prvič na čelu davčne uprave, je v javnosti odmeval spor z davčnim inšpektorjem Đorđem Perićem, ki se je končal s sodno poravnavo. Perić je preklical svojo izjavo in se Simiču opravičil, Simič pa je izrazil obžalovanje, da je do spora sploh prišlo. Do spora je prišlo zaradi inšpekcijskega postopka zoper poslovneža Domna Zavrla zaradi domnevne utaje davkov. Ta inšpekcijski postopek je vodil Perić, ki je Simiču očital vmešavanje v inšpekcijski postopek. Simič ga je nato odpustil iz službe. Proti Periću in medijskim hišam, ki so o sporu poročale, je vložil 12 tožb, vse je dobil oziroma so se mu toženi opravičili.

Da bodo tudi tokrat morali nekateri vodje na FURS oditi, je napovedal takoj, ko je bil za začasnega generalnega direktorja imenovan na vladi. To naj bi bili tisti, ki so odgovorni za nezakonite odločitve FURS in so kot nadrejeni pritiskali na inšpektorje, kako naj odločajo v davčnih postopkih. Dokaz za to "je veliko število zadev, ki so padle na višjih instancah in veliko neplačanih zneskov odmerjenega davka v teh davčnih postopkih". Simič od medijev in javnosti pričakuje, da mu ne bodo očitali, da bo izvajal politične zamenjave, saj ni politik in se s politiko ne ukvarja. Čeprav mu nekateri očitajo naveze z vladajočo SDS. Nekatere menjave so nujne, ker ga "zanima le stroka".

Z Borutom Pahorjem
Sašo Bizjak

Katere so po njegovi oceni največje napake, ki so jih v davčnih postopkih v zadnjih devetih letih storili na FURS, je objavil v reviji Denar, katere odgovorni urednik je. Zaradi "teh napak, ki imajo svoje avtorje", je bilo treba zavezancem vrniti milijone evrov, ki so jih plačali na podlagi napačnih odločb, razlaga.

Zmanjšanje davčnega bremena

Tit Košir

Da bi predvsem premožnim, med katere sodi tudi sam, zmanjšal davčno breme, je lani predstavil kot predsednik strateškega sveta za debirokratizacijo, kamor ga je postavila Janševa vlada. Ukinitev davka na luksuzne avtomobile, ki že velja, je recimo predlagal, ker "vsaka višja obdavčitev ne garantira tudi višjih davčnih prihodkov". Predlog za uvedbo socialne kapice za tiste, ki na mesec zaslužijo več kot 6000 evrov bruto, ki ga je vlada vključila v predlog zakona o debirokratizaciji, je Simič med drugim utemeljil s tem, da ti ljudje tudi nimajo pokojnine od višine prejemkov, za katere so vplačevali prispevke.

Strokovnega znanja in izkušenj na davčnem področju ima Ivan Simič res veliko. Doštudiral je sicer pravo, a se že tako rekoč celotno poslovno kariero ukvarja z davčnim svetovanjem. To je zanj bolj pravna kot ekonomska zadeva. Po koncu študija se je zaposlil v podjetju Iskra Commerce. Ker mu je bil osemurni delovnik premalo, je kot popoldansko dejavnost opravljal računovodske storitve. Iz te dejavnosti je nastalo njegovo podjetje za davčno svetovanje.

Nekdanji vratar

Ivan Simič je tudi velik športni navdušenec. Februarja 2009 je postal predsednik Nogometne zveze Slovenije, ker je želel dokazati, da je v nogomet mogoče vpeljati podjetniški vidik organiziranja. "Rekel sem si: če sem ga vpeljal pri davkih, ga bom tudi pri nogometu. Potem bo zadeva zame že zaključena," je dejal v pogovoru za revijo Playboy. Predloge za spremembe v nogometu je napisal in izdal v knjižici z 42 stranmi. Najbolj odmevna je bila zamenjava zelene barve reprezentančnih dresov z modro. Ima pač rad odločitve, ki so tvegane in se jih ne upa lotiti vsakdo, saj verjame v to, da brez novih idej ni napredka. Ivan Simič kot nekdanji vratar ostaja z nogometom povezan kot predsednik nogometnega kluba Slovan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta