(ANALIZA) Poslovanje strank: SD se otepa dolgov, LMŠ poplačala stare grehe, SDS prenakazala donacijo Ivana Simiča, SMC denar hrani za volitve

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.05.2021 06:00
Epidemija in lansko leto, ki je minilo brez volilnih kampanj, se odražata tudi v blagajnah političnih strank. SDS je imela kot največja parlamentarna stranka daleč največ prihodkov, a je med vsemi strankami tudi največ zapravila, medtem ko SD še vedno bremenijo visoki dolgovi iz preteklih let. LMŠ je poslovala pozitivno, a je morala po odločitvi računskega sodišča plačati deset tisoč evrov globe, slabih devet tisoč evrov neustreznih prispevkov članov pa so nakazali v dobrodelne namene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SDS so imeli največ prihodkov, a so med vsemi strankami tudi največ zapravili. V NSi varčujejo, v SMC pa hranijo denar za volitve.
Robert Balen

Na Ajpesu smo pregledali nerevidirana letna poročila devetih parlamentarnih strank za leto 2020. Največja vladna stranka SDS je lansko leto zaključila z okoli 812 tisoč evri presežka prihodkov nad odhodki, če k temu dodamo še presežke prihodkov iz prejšnjih let v višini 1,4 milijona evrov, pa je bila z 2,2 milijona evrov sredstev daleč najbolje finančno stoječa domača politična stranka. "Sredstva na računih so povečana zaradi manjših stroškov poslovanja in pridobitev dodatnih sredstev iz proračuna," so v finančnem poročilu za leto 2020 pojasnili v stranki, ki jo vodi Janez Janša.

Z donacijami zbrali več kot s članarinami, med nedovoljenimi prispevki tudi Simičeva donacija

Prihodki SDS so znašali dobrih 1,87 milijona evrov, odhodkov so imeli za 1,1 milijona evrov. S članarinami so zbrali 122 tisoč evrov, z donacijami članov in podpornikov, k zbiranju katerih so v preteklosti večkrat javno pozvali, denimo ko so julija lani na naslove gospodinjstev poslali svoje vprašalnike, pa še več, in sicer 205 tisoč evrov. Z najemninami so lani zbrali dobrih 20 tisoč evrov, pri čemer velja omeniti tudi prakso, da evropski poslanci stranke plačujejo najemnino za pisarne, ki jih imajo na sedežu SDS na Trstenjakovi ulici.

Uroš Šoštarič

Predpostavljamo lahko, da najemnino SDS trenutno plačujeta evroposlanca Milan Zver in Romana Tomc. V stranki so večkrat zatrdili, da je takšna praksa zakonita. Ko gre za stroške, so med drugim nabavljali vozila, programsko opremo in mobilne jumbo panoje. Koliko so porabili za plakate, s katerimi so se zahvaljevali vsem, ki so v času epidemije ostali doma, nosili maske in pomagali najbolj ranljivim skupinam ljudi, iz poročila ni razvidno. Za volilne kampanje, denimo ob nadomestnih županskih volitvah v Velenju, so porabili okoli 7.500 evrov.

SDS je finančno najbolje stoječa slovenska parlamentarna stranka.
Žiga Živulović Jr.

V finančnem poročilu so med drugim zapisali, da so poslovne obveznosti znižane, saj ima stranka dovolj denarnih sredstev za redno pokrivanje svojih obveznosti. Lani so odplačali dolgoročni kredit pri NKBM v višini 192 tisoč evrov, del letošnjega izplačila pa se je po njihovih besedah prenesel v kratkoročne obveznosti. Na zadnji dan preteklega leta so imeli v SDS za 93 tisoč evrov kratkoročnih posojil. "Kredit NKBM v višini slabih 80.600 evrov je bil izplačan v letošnjem letu," so še zapisali.

V stranki so prejeli tudi za 800 evrov prispevkov, ki niso bili skladne z zakonom o političnih strankah, zato so jih nakazali v humanitarne namene. Med njimi je bil tudi prispevek v višini 500 evrov, ki so ga stranki donirali v podjetju Simič & Partnerji, za katerim stoji nekdanji šef davčne uprave in vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič. Na podlagi delovnih ur so imeli v SDS v lanskem letu povprečno 9,10 zaposlenih, predlani pa 10,21. Spomnimo, da je Simič stranki SD leta 2019 doniral 200 evrov.

SD znižala dolg, a še vedno v velikem minusu

V SD, ki jo vodi Tanja Fajon, so zabeležili 170 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki, njihov dolg, ki je leta 2018 znašal kar 1,1 milijona evrov, pa se je konec lanskega leta zmanjšal na slabih 687 tisoč evrov. "Skladno z našimi zmožnostmi v SD redno zmanjšujemo dolg stranke iz preteklega obdobja, ki smo ga v zadnjih letih uspešno prepolovili. Ob tem velja dodati, da gre pri skupnem dolgu za knjigovodski minus, ki se prenaša skozi leta in je delno tudi posledica dolžnikov do stranke SD," pravijo v stranki.

Dolg SD se je konec lanskega leta zmanjšal na slabih 687 tisoč evrov.
Robert Balen

Lani so posojilo pri Delavski hranilnici reprogramirali ter poplačali manjši znesek preostalega kredita in limit, ob tem pa sklenili dolgoročni kredit v višini 157 tisoč evrov z odplačilno dobo pet let. 31. decembra lani so tako skupaj imeli za 438 tisoč evrov dolgoročnih kreditov, 30. aprila letos pa je ta znesek znašal okoli 394 tisoč evrov: "Socialni demokrati bomo tudi letos poslovali v okviru finančnih zmožnosti in varčno ter redno odplačevali vse obveznosti in še naprej zmanjševali skupni dolg.” 

V stranki so imeli lani za 905 tisoč evrov prihodkov, odhodki stranke pa so znašali 734 tisoč evrov. S članarinami so zbrali 101 tisoč evrov, s prispevki članov pa 31 tisoč evrov. SD ima v lasti veliko nepremičnin, prihodki od najemnin so jim lani nanesli okoli 57 tisoč evrov. Za kampanje so porabili okoli 7.800 evrov, donacijo v višini 180 evrov, ki ni skladna z zakonodajo, pa so nakazali v dobrodelne namene. V SD so imeli lani sedem zaposlenih, eden od zaposlenih s krajšim delovnim časom je umrl.

LMŠ plačala globo, neustrezne prispevke članov so donirali

V LMŠ so lani poslovali s 25 tisoč evri presežka prihodkov, ki ga niso razporedili in ga bodo porabili v naslednjih letih. Če k temu dodamo še finančno zalogo iz preteklih let v skupni višini 64 tisoč evrov, ima LMŠ dobrih 89 tisoč evrov plusa. Njihovi prihodki so v preteklem letu znašali 461 tisoč evrov, odhodki pa 436 tisoč evrov. Lani so kupovali predvsem računalniško opremo. "Finančno poslovanje stranke LMŠ je bilo v letu 2020 stabilno in v skladu z načrti," pojasnjujejo v stranki. S članarinami so zbrali slabih 17 tisoč evrov, z donacijami članov pa 1.536 evrov. Zaradi epidemije v lanskem letu članom ne bodo zaračunavali članarin.

V finančnem poročilu so med odhodki navedli plačilo globe v višini deset tisoč evrov in 9.436 evrov za humanitarne organizacije. Plačana globa se nanaša še na čas, ko je prvak LMŠ Marjan Šarec kandidiral za predsednika države. "Računsko sodišče je ugotovilo, da so bile določene storitve v okviru predsedniške kampanje leta 2017 nenamerno plačane s postavke za redno poslovanje stranke, namesto s posebnega volilnega računa," razlagajo v LMŠ. Dodajajo, da so omenjeno globo plačali in poskrbeli, da se v prihodnosti tovrstne napake ne bodo ponavljale.

V LMŠ so po odločitvi računskega sodišča lani plačali deset tisoč evrov globe, neustrezne prispevke članov pa so donirali v humanitarne namene.
Robert Balen

V humanitarne namene so v okviru prej omenjenega zneska nakazali tudi 8.940 evrov prispevkov, ki so jih stranki nakazali njeni člani, tudi poslanca Edvard Paulič in Tina Heferle"Ta znesek smo nakazali v humanitarne namene, ker je računsko sodišče ugotovilo, da so fizične osebe v letu 2018 svoje donacije oziroma prostovoljne prispevke stranki nakazale prek pošte ali banke, ne pa prek svojega transakcijskega računa. Računsko sodišče je takšna nakazila opredelilo kot neustrezna, zato smo znesek, prejet na ta način, nakazali v humanitarne namene," pojasnjujejo v LMŠ. V stranki so imeli ob začetku lanskega leta tri, ob koncu leta pa šest zaposlenih. 31. decembra lani so imeli za 931 evrov kratkoročnih kreditov. Kot so pojasnili, gre za obveznosti iz naslova odloženega nakupa mobilnih telefonov.

Levica z minusom, SMC denar hrani za volitve

Edina od parlamentarnih strank, ki je bila konec lanskega leta v rdečih številkah, je Levica. Stranka je imela za 380 tisoč evrov prihodkov in za 398 tisoč evrov odhodkov, leto so torej končali s slabimi 18 tisočaki minusa. Na podlagi presežka prihodkov iz preteklih let višini 97 tisoč evrov stranka sicer poslujejo pozitivno. S članarinami so zbrali slabih 35 tisoč evrov, z donacijami pa okoli 2.500 evrov. Posojil nimajo, nedovoljene prispevke v višini 120 evrov so nakazali humanitarnim organizacijam.

V Levici pojasnjujejo, da je finančno poslovanje potekalo v skladu z načrtom, minus ob koncu leta pa utemeljujejo s tem, da so v času epidemije več denarja namenili za pomoč članom: "V letu 2020 smo zaradi situacije, vezane na epidemijo in stiske, v katerih so se znašli posamezniki in posameznice, namenili dodatna sredstva za solidarnostni sklad, prek katerega smo pomagali članom in članicam, ki so se znašli v stiski. Izvedli smo tudi nekaj večjih terenskih akcij, med drugim zbiranje podpisov podpore zakonodajnemu referendumu o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026."

Levica je kot edina parlamentarna stranka lansko leto zaključila s presežkom odhodkov.
Luka Cjuha

V SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška so medtem lani poslovali s presežkom prihodkov v višini približno 180 tisoč evrov, če k temu dodamo še presežek prihodkov iz prejšnjih let v višini 417 tisoč evrov, pa skupaj razpolagajo z 597 tisoč evri. "Stranka je pridobila sredstva iz proračuna, ki jih ni porabila, saj jih hrani za volitve," so zapisali v finančnem poročilu. Prihodki SMC so lani znašali 521 tisoč evrov, odhodki pa 340 tisoč evrov. Na račun članarin so zbrali le nekaj več kot osem tisoč evrov, s prispevki članov in podpornikov pa slabih 33 tisoč evrov. Konec leta 2020 so imeli v stranki dva zaposlena, kreditov niso imeli.

Pri Toninu poslujejo varčno, DeSUS z dvema posojiloma

V NSi so lani zabeležili slabih 305 evrov presežka prihodkov. Povečanje denarnih sredstev na računu so v stranki pod vodstvom Mateja Tonina pripisali "varčnemu poslovanju, letu brez velikih volilnih kampanj in epidemiji covid-19, ki je spremenila način življenja in poslovanja". Če presežku prihodkov dodamo še 242 tisoč evrov prihrankov iz preteklih let, imajo presežek prihodkov v višini 547 tisoč evrov. Lani so imeli za 591 tisoč evrov prihodkov in 285 tisoč evrov odhodkov. S članarinami so lani zbrali 98 tisoč evrov, z donacijami pa okoli 19.500 evrov. Delavski hranilnici so lani vrnili še zadnji del posojila v višini 16 tisoč evrov.

V NSi so povečanje denarnih sredstev pripisali varčnemu poslovanju, letu brez volilnih kampanj in epidemiji covid-19.
Robert Balen

V DeSUS so lani poslovali s presežkom prihodkov v višini 71 tisoč evrov, imeli so za 394 tisoč evrov prihodkov ter za 323 tisoč evrov odhodkov. Na račun presežka prihodkov iz preteklih let so imeli 235 tisoč evrov rezerve. Na račun članarin so zbrali okoli 22 tisoč evrov, s prispevki pa 824 evrov. Na zadnji dan lanskega leta so imeli za 199 tisoč evrov dolgoročnih kreditov. Kot so pojasnili, gre za dve posojili, ki so jih v preteklih letih najeli pri Delavski hranilnici. Prvo v višini 164 tisoč evrov so najeli za nakup poslovnega prostora in zapade konec leta 2027, drugo v višini 35 tisoč evrov pa aprila naslednje leto.

SAB v naslednjo kampanjo brez posojil, pri Jelinčiču kmalu brez kredita

Tudi v stranki SAB pod vodstvom Alenke Bratušek so lani poslovali s presežkom prihodkov v višini 110 tisoč evrov, iz preteklih let pa imajo še 52 tisoč evrov plusa. Lani so imeli za 257 tisoč evrov prihodkov in 146 tisoč evrov odhodkov. S članarinami so zbrali slabih šest tisoč evrov, s prispevki fizičnih oseb pa slabih dva tisoč evrov. Posojil nimajo in jih v prihodnje vsaj za zdaj ne nameravajo najeti. "Poslujemo varčno in smo v vsakem trenutku zmožni financirati celotno volilno kampanjo za redne ali predčasne volitve. Kampanjo bomo lahko financirali brez posojil, samo s privarčevanimi sredstvi," pravijo v SAB. V stranki so imeli v lanskem letu dva zaposlena.

V SNS so lani prav tako poslovali s presežkom prihodkov, in sicer v višini 29 tisoč evrov. Imeli so za 194 tisoč evrov prihodkov in za 165 tisoč evrov odhodkov. Iz prejšnjih let imajo 3.192 evra presežka prihodkov. "To je posledica dobrega poslovanja, obenem pa vam sporočamo, da ta mesec plačamo zadnji obrok kredita, ki smo ga najeli za prejšnje volitve," je poudaril prvak stranke Zmago Jelinčič. Na zadnji dan lanskega leta so imeli nekaj več kot štiri tisoč evrov kratkoročnega posojila. Stranka v lanskem letu ni imela zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.