(PORTRET TEDNA) Marko Brecelj, mehkoteroristični Ježkov naslednik

Petra Vidali Petra Vidali
25.10.2019 15:23

Marko Brecelj je letošnji dobitnik Ježkove nagrade, kantavtor in performer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Tomažič

Ježkovo nagrado bodo Marku Breclju podelili v nedeljo popoldne v oddaji Vikend paket. A se morajo ljudje, ki "sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha", res pomenkovati z Bernardo in Jožetom? Tudi Ježek je nagovarjal gledalce s televizijskih ekranov, ampak nivo konteksta je bil višji. Prepričana sem, da nam ga takšnega ne slika samo nostalgija. Tudi Ježka niso imeli radi vsi - njegove šansone že, njegovih skečev pa ne -, vendar sta družba in televizija takrat še skrbeli za to, kar je dobro, in ne samo za to, kar je popularno. Nisem prepričana, da spada Vikend paket vsaj v drugo kategorijo.

Tit Kosir

Tisti, ki se uprizarja, vendar hkrati je to, kar počne

Kaj to pomeni? Pomeni, da se z delom Marka Breclja ukvarja teatrološka stroka. Ker je Brecelj, kot reče Dragan Živadinov, eden prvih, izhodiščnih performerjev 20. stoletja. Kdo je performer? Tisti, ki se uprizarja, vendar hkrati je to, kar počne. Tisti, ki živi to, kar dela. Zato je performer Brecelj legitimno tako predmet akademskega diskurza kot junak zasebnih mitologij. Najbolj zvezdniško zgodbo deli Mateja Koležnik, najbolj angažirana med njegovimi deklariranimi feni. Ko se je hotela kot mlada kantavtorica leta 1980 na festivalu Omladina v Subotici prebiti v neki after party klub, je bilo treba za geslo vedeti, kaj je rekel Marko Brecelj, ko je bil nazadnje na subotiškem festivalu. Za nastop si je lase pobarval v plavo, oblekel pa se je v belo majico in rdeče hlače. Sledi dialog: "Kaj je to?" - "Zastava." - "Manjka ti zvezda." - "Zvezda sem jaz."
Koležnikova tudi priča, da je bilo za njeno dijaško generacijo srečanje z Duom Zlatni zubi (Brecelj in Ivan Volarič Feo) prva razpoka v ideološkem in kulturnem enoumju in da je bila zanjo to iniciacija v svet umetnosti sploh.
Ob fenih celostne umetnine Marko Brecelj obstajajo tudi taki, ki občudujejo samo Breclja kantavtorja. V dokumentarcu Janeza Burgerja Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj, ki si ga boste lahko ogledali jutri zvečer v varnem terminu po 22. uri, pove, da poje in igra in da pride na dom za 150 evrov plus bencin plus 30 odstotkov, za ločitve pa dobite popust.
Distinkcije obstajajo tudi med ljubitelji njegovih "krav molznic". Nekateri prisegajo na Buldožerje, drugih se je bolj dotaknil solo album Coctail (Igor Vidmar: "mehek molotov koktajl znotraj slovenske popularne glasbe") iz leta 1974, ki da je ob eno leto starejših Odpotovanjih Tomaža Pengova najboljše, kar je dalo slovensko kantavtorstvo. Specializirani ljubitelji Breclja šansonjera pa se v grobem delijo na tiste, ki imajo za najboljši slovenski komad sploh Ta stol, in tiste, ki prisegajo na Škandal v Rdečem baru.

Vzbujanje nelagodja kot politična gesta

Tudi med podporniki Breclja performerja se da definirati nekaj nivojev in zapikov. Odvisno od sprejemnikovega praga nelagodja. Nekateri so se odvrnili, ko so prišli sami na tapeto. To se zgodi zlahka, ker je lahko pri pravem performerju vsak, ki vstopi na njegovo ozemlje, predmet obravnave. (Če ne drugje, pa na njegovi spletni strani www.dodogovor.org, ki je najbrž najbolj obsežen in dosleden slovenski javno-zasebni arhiv.) Nekaterim tudi to ni pomagalo. Saša Lošić veselo širi zgodbo o tem, kako je nekoč stopil do Breclja, da bi mu izrazil svoje brezmejno občudovanje, mojster pa ga je poslal direktno v mamina rodila. Kar nekaj pa jih odvrača pogled v zadnjih letih, ko je njegov mehki terorizem pogosto v analni fazi. Kiparski odlitek svojih izločkov na primer je namenil za nagrado demokratičnim despotom Popoviću, Kanglerju in Jankoviću, v filmu Štetje v jeseni pa se šteje oziroma tehta blato, ki ga je paraplegik v nekaj dolgih minutah closeupa izločil z Brecljevo pomočjo. Hranjenje je od nekdaj spadalo k performansu - performer je, kar počne, in je, kar jé - Brecelj pa v to avtobiografijo prebavnega trakta vključuje del, ki ni bil nikoli v trendu, ki je zmeraj izločen. Ob tem da je, kot piše v obrazložitvi, vzbujanje nelagodja politična gesta sama po sebi, si je mogoče to filijo razložiti tudi kot metaforo za podporo tistim, ki jih je izločila družba.
Performer svojih performansov seveda ne razlaga, v Priletnem parazitu pa pove, kaj moraš storiti, da bi postal pravi državljan Slovenije. "Brigaj se zase in se delaj, da čudakov ni. Enako se delaj za probleme in krivice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta