(PORTRET TEDNA) Matjaž Merkan: V poslu ni srebrne medalje

Srečko Klapš Srečko Klapš
31.08.2019 15:15

Takšen je moto Matjaža Merkana in sledi mu, nazadnje tudi z uspešno kandidaturo za prvega moža Telekoma Slovenije. Kdo je 50-letni Mariborčan in kako si je tlakoval pot na vrh ene največjih gospodarskih družb v državi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
6. januarja 2016 sta si po prevzemu SwatyCometa v roke segla Matjaž Merkan in Chris Weiler. 
Sašo Bizjak

Ko je po šestih letih vodenje podjetja Weiler Abrasives, nekdanjega SwatyCometa, Matjaž Merkan marca letos direktorski stolček prepustil Jožetu Kaligaru, je bilo slutiti, da si bo vzel čas, preden bo storil nov korak v menedžerski karieri. Še posebej, ker so ameriški lastniki, družinsko podjetje Weiler iz Cresca v ameriški zvezni državi Pensilvaniji na čelu s Chrisom Weilerjem, njegovo pobudo za sporazumni odhod sprejeli že konec leta 2018. Vmes pa naj bi se pogovarjal o nadaljevanju kariere v nekaj velikih, tudi mednarodnih poslovnih sistemih. O razlogih za odhod in novih izzivih javno ni govoril, v SwatyCometu, ki je lansko poslovno leto zaključil s polovico nižjim dobičkom kot leto poprej, je kot svetovalec ostal še do konca aprila letos. Mariborsko-zreško družbo naj bi bil zapustil, ker je zaključil prodajno zgodbo in postavil temelje za nadaljnji razvoj. In tudi zato nekateri njegov prihod na čelo Telekoma Slovenije povezujejo s podobno nalogo. Še posebej zato, ker Telekom brez strateškega partnerja verjetno ne bo dolgo preživel.

"Maribor ima vse"

V ponedeljek, 16. septembra, bo sedel v prvi fotelj Telekoma in pričeti službovati v prestolnici. O Mariboru je imel vedno dobro mnenje, tudi zato v njegovem obdobju niso razmišljali o selitvi lokacije nekdanjega SwatyCometa na Taboru. Po podelitvi nagrade Združenja Manager leta 2015 je za Večer povedal, da je to priznanje dokaz, da se tudi v Mariboru da dobro delati in zmagovati v konkurenci slovenskih menedžerjev: "Maribor ima vse, od univerzitetnega kliničnega centra, mednarodnega letališča, univerze, uglednega gledališča, s Pohorjem imamo vrhunske športne možnosti, Maribor ima celo svoj dnevni časopis … Ko pridejo poslovni partnerji z drugih koncev sveta, ne morejo verjeti, da ima vse našteto mesto s 120 tisoč prebivalci. Ko jim povemo, da imamo tudi najstarejšo trto na planetu, se kar 'vsedejo'," je takrat v Portorožu dajal komplimente drugemu največjemu mestu v državi. Matjaž Merkan je pred prihodom v SwatyComet prehodil pot od prodajnega inženirja do direktorja prodaje in marketinga ter na koncu direktorja v družbah Elektrokovina Svetilke in Siteco Sistemi. Po izobrazbi je inženir fizike in magister ekonomije, vodenje SwatyCometa je prevzel aprila 2013. Njegov prihod je pomenil zaključek postopkov združevanja mariborskega Swatyja in zreškega Cometa ter preskok na proizvodnjo, povezano z umetnimi brusi z višjo dodano vrednostjo.

Matjaž Merkan je vodenje SwatyCometa prevzel aprila 2013. Njegov prihod je pomenil zaključek postopkov združevanja mariborskega Swatyja in zreškega Cometa.  
Andrej Petelinšek

Ni zamerljiv, kaj šele revanšističen

Nekdanji sodelavci znajo povedati, da ni zamerljiv, kaj šele revanšističen, saj ekip podjetij, ki jih "prevzema", ne zamenjuje, ampak jih skuša povezovati. Za prvega človeka je, pravijo, včasih morda preveč pozoren do zaposlenih in srednjega menedžmenta ter da je konservativen in demokratičen menedžer. Zna pa tistim, ki ne verjamejo v vrednote podjetja in iščejo bližnjice, pokazati tudi vrata.

Sprememba 140 let stare blagovne znamke Swaty

Nekaj težav je Matjaž Merkan imel ob spremembi imena družbe v ameriško Weiler Abrasives, blagovna znamka Swaty je namreč v Mariboru prisotna že 140 let, vse od leta 1879, ko je kemik Franz Swaty ustanovil tovarno umetnih brusov. Nekdanji dolgoletni direktor Swatyja Branko Bezjak je ob tem dejal, da modnemu koncernu Michael Kors, ki je za 1,8 milijarde evrov kupil Versace, niti na misel ne pride, da bi ukinil to blagovno znamko. Tudi kitajski Hisense namerava v Evropi rasti na krilih Gorenja. Samo Zupančič, upokojeni sindikalist v Swatyju, pa je dodal, da smo priča koncu žalostne zgodbe, saj je Swaty v Združene države Amerike, od koder prihajajo lastniki, svoje izdelke izvažal že pred prvo svetovno vojno.
Ko smo v enem od intervjujev Matjaža Merkana povprašali, kako to, da lahko iz Maribora in Zreč izvažajo na domala vse pomembne svetovne trge, je dejal, da bodo še naprej skušali zmagovati, saj v poslu ni srebrne medalje. Miselnost, ki lahko malo uspavan in od preteklih prodaj utrujen slovenski Telekom prebudi in prestavi v višjo prestavo. Če bo le znal krmariti med različnimi interesi, s katerimi je prepredeno še danes pretežno državno podjetje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta