(PORTRET TEDNA) Mladi prvoborec, ki hoče cesto

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
08.03.2019 16:29

Aljaž Verhovnik, nepopustljivi vodja Mladinske iniciative za tretjo razvojno os, nepoklicni podžupan Raven na Koroškem in poklicni borčevski sekretar, ki se javno (iz)postavlja in preudarno gradi tudi politično kariero

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljaž Verhovnik na posnetku v Ljubljani, kamor se vozi v službo in s čimer tudi praktično izkuša zastoje Korošcev na zastareli cestni povezavi med "prebijanjem" v prestolnico.
Robert Balen

Če kdo docela zruši stereotip o mladih kot politično neangažiranih in v širšem družbenem smislu pasivnih posameznikov, ki jim javni interes ni kategorija niti fokus, je to Korošec Aljaž Verhovnik. Prepričan, da si morajo mladi sami utirjati poti in da moraš od sebe pričakovati več kot od drugih ter se vedno vprašati, kako lahko stvari spreminjaš sam, ne pa da ležerno zahtevaš od drugih, ambiciozno orje po civilnodružbenih in političnih poljih.
Ravenčan, ki bo v maju dopolnil 29 let, je hkrati demonstracija, kako se je mogoče prebijati iz lokalnega na nacionalno - z odločnim ciljem, vztrajnostjo in močjo za širšo mobilizacijo, končno pa tudi s široko politično in gospodarsko zaslombo. Ko je mladi Ravenčan s somišljeniki pred petimi leti ustanovil mladinsko civilno iniciativo za cesto in je ekipa zagnanih somišljenikov zastavljala in izvajala prve akcije, je morda še kazalo, da gre le za začasno angažiranje mladih, ki bo poniknilo kot že več interesnih iniciativ. A povezava je z Verhovnikom na čelu vztrajala, ponavljala, da se je prijelo, kako mora biti cesta prva predpostavka širšega razvoja. Mladi v Verhovnikovem krogu so zbirali podpise peticije, se simbolno vozili s kolesi, snemali videospote, izdajali publikacije in privabljali somišljenike s kreativnimi pristopi, ne nazadnje organizirali tudi protestni shod na Ravnah.

Župan Raven Tomaž Rožen in podžupan Aljaž Verhovnik pred občinskim poslopjem - Verhovnik je tudi občinski svetnik županove liste.
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta