(PORTRET TEDNA) Petra Grah Lazar: Z "več kot nič ovadbami" vodi elitne preiskovalce

Elizabeta Planinšič
20.11.2021 08:24

Več manevrov je bilo izpeljanih, da je Petra Grah Lazar zdaj le sedla na sedež direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. Sama zatrjuje, da to ni bila posledica političnega botrstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Veliko prahu je dvignil njen prihod na čelo NPU, tudi zaradi znanstva z Rokom Snežičem.

Robert Balen

Že sredi lanskega poletja, dobre tri mesece potem, ko je prisegla aktualna vlada Janeza Janše, se je ime Mariborčanke Petre Grah Lazar pričelo širiti po hodnikih stavbe na ljubljanski Litostrojski cesti. Tam imata prostore tako notranje ministrstvo kot vodstvo policije, pa tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), elitna enota slovenskih kriminalistov, zadolžena za preiskovanje najhujših kaznivih dejanj. Takoj po nastopu vlade so se namreč pričele menjave kadrov v vrhu policije, Tatjana Bobnar, dotedanja generalna direktorica policije, je bila zamenjana med prvimi. Slaba dva meseca kasneje je tedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner razrešil direktorja NPU Darka Muženiča in na čelo preiskovalcev urada kot vedejevca postavil Igorja Lambergerja. Z razpisom pa so pričeli iskati novega direktorja omenjenega urada. V času, ko je razpis še trajal, nanj sta se prijavila tako Lamberger kot tudi aprila lani razrešeni prvi mož slovenskih kriminalistov Boštjan Lindav, se je že pričelo omenjati Lazarjevo kot verjetno bodočo šefinjo NPU. Ta se sicer na razpis ni prijavila, kajti, kot se je tedaj neuradno govorilo, ni imela pogojev, zahtevanih v razpisu. Manjkala naj bi ji tri leta vodstvenih izkušenj.

Grah Lazarjeva je bila tedaj še zaposlena kot menedžerka za finančno svetovanje v družbi Deloitte svetovanje. Pred tem je delala v Družbi za upravljanje terjatev bank, sprva kot upravljavec terjatev, kasneje kot vodja korporativne varnosti. V DUTB je eden od izvršnih direktorjev njen življenjski sopotnik Andrej Lazar. Na NPU je sicer že bila zaposlena, prav ob začetku delovanja tega urada, od decembra 2010 do marca 2014. Še preden se je zaposlila na NPU, pa je službo imela v borznoposredniški hiši Moja delnica, kjer je opravljala naloge borznega posrednika. Uspešnost menedžerskih prevzemov družb v Sloveniji in tujini je bil naslov njene doktorske disertacije iz leta 2019.

Trdi, da je pri delu neodvisna. 

Robert Balen

Travner je medtem, na dan hišnih preiskav pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku zaradi domnevno sporne dobave medicinske zaščitne opreme, odstopil kot šef slovenskih policistov, kot vedejevec je bil na vrh policije postavljen Andrej Jurič. Ta se je, kot sta potrdila kasneje tako Grah Lazarjeva kot tudi Jurič sam, z Mariborčanko pričel hitro pogovarjati o njenem šefovanju NPU. Na razpisu ni bil izbran nihče, Jurič je vedejevca Lambergerja zamenjal za vedejevca Uroša Lepošo, a le za kratko. Sredi lanskega oktobra je bil ta zamenjan - z nikomer drugim kot prav Petro Grah Lazar. Tudi ona je bila takrat imenovana za vedejevko. Mesec dni kasneje je bila že nagrajena - iz 47. plačnega razreda, ki je izhodiščni plačni razred za direktorja NPU, je bila uvrščena v 52. plačni razred. "Zaradi njenih strokovnih kvalitet in zahtevnosti nalog ter pomembnosti dela direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada," je predlog vladi obrazložil notranji minister Aleš Hojs.

Upa, da bo ostala čim dlje

Takoj po tem, ko je pred tednom dni v veljavo stopila novela zakona o organiziranosti in delu v policiji, pa je bila Grah Lazarjeva imenovana za direktorico NPU. Prav zaradi nje naj bi bile predlagane spremembe zakona, ki se nanašajo na NPU, so prihajala opozorila iz policijskih vrst. Poslanci so namreč sprejeli besedilo zakona, iz katerega je izginil člen, ki za postopek imenovanja in razrešitve direktorja NPU določa poseben natečajni postopek, ki velja za sistem javnih uslužbencev. Tako natečaj zdaj ni več potreben, delovno mesto se lahko zasede tudi s premestitvijo kandidata, ki za to izpolnjuje vse formalne pogoje. NPU pa je z novelo zakona postal notranjeorganizacijska enota Uprave kriminalistične službe, tako enota kot direktor sta podrejena direktorju te uprave.

In prva stvar, ki jo je naredil aktualni generalni direktor policije dr. Anton Olaj po uveljavitvi tega zakona, je bila prav premestitev Petre Grah Lazar na mesto direktorice NPU. Da gre za začasno imenovanje, za dobo treh mesecev, so hiteli pojasnjevati na notranjem ministrstvu, kolikor je določeno predhodno obdobje, po katerem se pričnejo posebni izbirni postopki za policijske šefe na nekaterih položajih. A vztrajnost, s katero se je Grah Lazarjevo postavljalo in ohranjalo na čelu urada, daje slutiti, da bo tam ostala tudi kasneje.

Vodstvena funkcija, pravi, pomeni polno angažiranje in velikokrat tudi precejšnje odrekanje. 

Robert Balen

In kaj na vse to pravi Petra Grah Lazar? "Nekateri mediji so že v lanskem letu navajali, da pogojev za direktorja NPU nisem izpolnjevala in da je bil razpis za direktorja NPU v lanskem letu celo prilagojen meni. Tako prvo kot drugo ne drži, pogoje na razpisu sem izpolnjevala, hkrati so pa ti bili povsem enaki pogojem v objavljenih predhodnih razpisih," pravi. Dodaja, da se zakonodaja ni spreminjala zaradi nje, "saj se spremembe dotikajo delovanja in organiziranja celotne policije in ne samo enega delovnega mesta, zato je trditev, da se je zakonodaja spreminjala zaradi mene, popolnoma neutemeljena". "Vodenje NPU mi predstavlja izziv, s sodelavci se dobro razumemo in upam, da bom na tem delovnem mestu ostala dlje časa, da bomo lahko pokazali rezultate našega dobrega dela," razlaga za Večer.

Trdi, da ni politično opredeljena

Lazarjeva je v začetku meseca pričala pred parlamentarno komisijo, ki preučuje morebitno politično vmešavanje politike v delo policije. Okoli njenih kompetenc so se vrtela vprašanja članov preiskovalne komisije. Na vprašanje, koliko ovadb je spisala pred leti, ko je bila še kriminalistka na Nacionalnem preiskovalnem uradu, je Grah Lazarjeva odgovorila, da "več kot nič". Koliko konkretno, je sledilo vprašanje. "Nimam te statistike. Vem, da sem napisala več kot eno," je dejala Grah Lazarjeva. Ali je vodenje NPU res tako menedžerska funkcija, da se ji to zdi dovolj, smo jo povprašali. "Sposobnost vodenja in organiziranja tako pomembne službe se ne meri v številu napisanih kazenskih ovadb. So pa določene predhodne izkušnje vsekakor potrebne in te sem kot preiskovalka na NPU pridobila s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj predvsem na področju gospodarskega in finančnega kriminala. Sodelovala sem pri pripravi številnih kazenskih ovadb, poročil in pobud, o katerih še danes poročate mediji. Kompleksnejše in obsežnejše preiskave opravlja več preiskovalcev in ne zgolj en sam, pod kazensko ovadbo je pa podpisan zgolj eden," pravi.

"Ključne naloge direktorja NPU so načrtovanje, organiziranje, vodenje, usmerjanje in nadzor dela NPU ter oblikovanje in predlaganje sistemskih rešitev, pri čemer mi najbolj koristijo znanje in izkušnje, ki sem jih pridobila v gospodarstvu. Preiskovalci so pri preiskovanju sumov kaznivih dejanj popolnoma samostojni, so strokovnjaki, ki obvladajo svoje delo in se le v primeru dileme po strokovne nasvete obračajo na svoje nadrejene," še dodaja. Poslanka Levice Nataša Sukič, ki je članica komisije, je v zvezi z zaslišanjem šefinje NPU kasneje izjavila: "Grah Lazarjeva je blizu stranki SDS, ki na ta način poskuša nevtralizirati vse preiskave zoper tiste ljudi, ki so blizu stranki SDS ali tej koaliciji. NPU s tem izgublja svojo relevantnost, avtoriteto in avtonomijo ter postaja samo še ena izmed institucij, podrejenih volji politike." "Kot favoritko SDS ste me že pred nastopom funkcije na podlagi neresničnih informacij označili mediji, ne da bi informacije predhodno preverili pri meni. Nikoli nisem bila in tudi sedaj nisem politično opredeljena. Pri svojem delu sem popolnoma neodvisna," na to odgovarja Grah Lazarjeva.

Robert Balen

Nadzor ne bo pokazal nepravilnosti, pravi

Veliko se v javnosti polemizira tudi o njenem znanstvu z Rokom Snežičem, Mariborčanom, ki je bil že obsojen zaradi davčnih utaj. Zoper Grah Lazarjevo je bil uveden (in še traja) izredni nadzor zaradi tega, ali je bil Rok Snežič vnaprej obveščen o hišnih preiskavah. Marca lani so bile te izvedene v mednarodni preiskavi zaradi izdajanja fiktivnih računov. Kaj bo storila, če bo nadzor pokazal nepravilnosti, jo povprašamo. "Nadzor ne bo pokazal nepravilnosti, ki bi bile povezane z mano, saj jih ni bilo. Ravno z namenom, da se mi ne bi očitalo uhajanja informacij, vplivanja na predkazenski postopek in drugih dejanj, sem se iz zadeve izločila. Prav tako nisem bila seznanjena o podrobnostih hišnih preiskav. Na to, da osumljenci niso bili obveščeni, kaže že dejstvo, da so bili v hišnih preiskavah zaseženi pomembna dokumentacija in visoki zneski gotovine. Ob tem pa je treba poudariti dejstvo, da so v konkretnem primeru mediji že od leta 2019 dalje pisali o preiskavi, zaradi česar se osumljenci na hišne preiskave lahko pripravijo, saj pričakujejo njihovo izvedbo," pravi.

Je med mlajšimi šefi Nacionalnega preiskovalnega urada. Je razlog v tem, da ni izkusila policijskega kariernega sistema? Koliko let sploh šteje, smo jo povprašali. Odgovoru se je izognila. "Glede na vaše vprašanje predvidevam, da izgledam mlajša, kot sem dejansko stara. Strinjam pa se, da sem med mlajšimi osebami na vodilnih položajih v policiji, nisem pa najmlajša oseba, ki je že vodila NPU. Karierni sistem v policiji po mojem mnenju ni najbolj optimalen. Sama opažam, da imamo v naših vrstah veliko mladih sposobnih in zagnanih policistov, ki žal ne dobijo vedno priložnosti, da se izkažejo. Vodje NPU niso bili vedno karierni policisti, večina pa je nabirala izkušnje tudi izven policije," zaključi Mariborčanka, ki je sicer zakorakala v četrto desetletje svojega življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta