(PORTRET TEDNA) Pot na vrh, na kateri so padli mnogi

Srečko Klapš Srečko Klapš
30.03.2019 13:21

Novi generalni direktor HSE Stojan Nikolić velja za brezkompromisnega poslovneža, vpetega v številne igre in preigravanja, a ključno partijo je odigral z vzponom na vrh slovenske energetike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pregovor, da gre v tretje v rado, bi lahko v karieri novega generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojana Nikolića nekoliko spremenili. In rekli, da po tretjem gre rado. Nikolić je preživel tri predhodne "generale" HSE, Blaža Košoroka, Gorazda Skubina in nazadnje Matjaža Marovta, preden se je sam povzpel na vrh. Znano je tudi, da se zmeraj z vsemi tremi ni najbolje ujel, morda še najbolj s Košorokom, prvim "kmetom", ki je padel na šahovnici Nikolićevih interesov in ambicij postati prvi človek slovenske energetike. Drugi, Skubin, ki ga je v HSE inštalirala Cerarjeva SMC, ni vzdržal prav dolgo. V eni od nočnih sej nadzornikov je celo popolnoma izgubil živce in takoj zapustil sejno sobo ter HSE. Nasledil ga je Matjaž Marovt, ki pa je prav tako po dobrem letu dni odstopil, neuradno zavoljo tega, ker se ni več želel iti političnih igric. Ob tem je zanimivo, da sta tako Marovt kot novi poslovni direktor Viktor Vračar v upravo HSE prišla iz nadzornega sveta. Četudi v HSE pojasnjujejo, da so poskrbeli za vse varovalke morebitnih konfliktov interesov, bi te lahko kje "pregorele". Med padlimi v tej korporativni šahovski igri je bil marca tudi prvi nadzornik Milan Perović, ki je še oktobra lani nameraval Nikolića v fotelj generalnega direktorja ustoličiti z neposrednim povabilom, a očitno tudi on ni vzdržal političnih pritiskov.

Alenka Bratušek (SAB), ministrica za infrastrukturo, na obisku Dravskih elektrarn; Stojan Nikolić je skrajno desno.
Sašo Bizjak

Vsi Nikolićeve dame in možje

Znano je tudi, da ima Nikolić podporo vplivnih dam paradržavne in državne politike, med najviše rangiranimi nekdanje premierke in aktualne infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek oziroma njene stranke SAB ter nekdanje članice uprave Slovenskega državnega holdinga Nade Drobne Popovič. Ta naj bi bila po pisanju Siola nedavno odstopila tudi zato, da bi Nikoliću omogočila imenovanje, saj naj bi Nikolić prijateljeval z njenim soprogom Zoranom Drobnetom. Portal omenja še eno povezavo, in sicer z nekdanjim prvim nadzornikom Milanom Perovićem, ki ga je imenoval SDH in ki je z Drobne Popovićevo pred leti deloval v vodstvenih strukturah Slovenskih železnic. Perović je od leta 2015 tudi direktor družbe Avtotehna, v katerem je deloval tudi Drobne. Perovič naj bi bil postal direktor Avtotehne po tem, ko je lastniški nadzor nad to družbo prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer je zaposlena partnerica Stojana Nikolića Mojca Perhavc, med drugim zadolžena za skrbništvo nad naložbo, ki jo je DUTB dobila s prenosom slabih kreditov. Nikolić je imel odlične povezave tudi s finančnima ministroma Janezom Šušteršičem (v Janševi drugi vladi), ko naj bi bil celo eden od skritih soarhitektov načrta za slabo banko in odkupovanje terjatev, in Urošem Čuferjem (v vladi Alenke Bratušek) ter državnim sekretarjem Metodom Dragonjo (SAB).
In kako se je začela Nikolićeva pot do prvega moža slovenske energetike? Leta 2014 naj bi ga bil iz Triglav Naložb "pripeljal" nekdanji sodelavec Črt Slokan, Mariborčan, ki danes službuje v Novi KBM in velja v novi ameriški hierarhiji moči za zelo vplivnega. Potem ko so za dva postopka izbora, prvega z razpisom in drugega z neposrednim povabilom, porabili več kot 45.000 evrov, je bil imenovan za člana Košorokovega poslovodstva in zadolžen za finance.

Napade zna odbiti

Nikolić si je položaj v HSE utrjeval tudi z zaposlitvami svojih nekdanjih kadrov iz Triglav Naložb: od finančnice Kristine Rovšek do pravnika Uroša Podobnika. Na še eno navezo je treba v tem sklopu opozoriti, in sicer z revizorko družbe Ernst & Young Janjo Skamlič, nekdaj zaposleno v službi za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar v Zavarovalnici Triglav. Ta revizorska hiša je namreč za okoli 95.000 evrov oprala Košorokovo poslovodstvo odškodninske odgovornosti in očitkov Računskega sodišča. Posledično se je sedež v poslovodstvu HSE Nikoliću najbolj zamajal ob finančnem fiasku z neuspešno izdajo 285-milijonskega paketa obveznic, s katero je želel sanirati prehitro odplačilo posojila pri Evropski investicijski banki. Ob več desetih milijonih dodatnih finančnih obveznosti najbolj bodejo v oči pol milijona evrov visoki transakcijski stroški svetovalcev in odvetnikov.

Z nekdanjim šefom Dravskih eletrarn Vilijemom Pozebom
Igor Napast

Mariborski posli

Nikolić je podjeten tudi zunaj svoje redne službe, saj se ga je omenjalo pri iskanju kupca za revijo Reporter. Svoje lovke ima tudi v Mariboru, podjetje njegove soproge si je namreč s pomočjo ekonomista Aleša Ahčana preko Američana slovenskega rodu Jamesa Lukežića neuspešno prizadevalo za nakup Vinaga. Portal Siol Nikolića omenja tudi v zavarovalniški zgodbi, ko je mariborsko podjetje Priori zavarovanje posredovalo pri sklenitvi letnega zavarovanja Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj. Nikolić je ugibanja o njegovem posredovanju pri tem poslu odločno zanikal. Njegova podjetnost se odraža tudi v premoženjskem stanju, saj sta morala s partnerico Mojco Perhavc finančni upravi dokazovati neskladje med prijavljenimi prihodki in dejanskim premoženjem v višini okroglega milijona evrov. Nikolić je časniku Delo posredoval sklep finančne uprave, ki davčne utaje ni ugotovila.

Z nekdanjim generalnim direktorjem HSE Gorazdom Skubinom
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta