Posilstvo: Sporna odločitev koprskega višjega sodišča, burni odzivi in peticija

A.L.
09.01.2019 10:46

Javnost razburja odločitev koprskega višjega sodišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Slovenijo razburja odločitev koprskega višjega sodišča, ki je presodilo, da M.R. ni zagrešil posilstva družinske prijateljice, ker je ta v tem času spala - silo je uporabil šele, ko se je zbudila in je s pomočjo sile spolni napad "le" dokončal. Spomnimo. Dogodek se je zgodil 11. oktobra 2015 v zgodnjih jutranjih urah, ko je M.R. v otroški sobi svojega stanovanja spolno napadel vinjeno družinsko prijateljico. 
Po poročanju časnika Dnevnik je koprsko višje sodišče svojo odločitev, da M.R. ni zagrešil kaznivega dejanja posilstva, pojasnilo z besedami, da je napadalec silo nad žrtvijo uporabil šele takrat, ko se je ta prebudila. Žrtev naj bi napadalca začela odrivati z rokami, ta pa ji je prekril usta in jo s silo telesa držal pod sabo toliko časa, dokler ni končal spolnega odnosa.

Posamezne države zakonodajo že spremenile, pri nas naprej po starem

"Kadar storilec uporabi silo šele po tistem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano," je sklenil senat koprskih višjih sodnikov, poroča Dnevnik.
M.R. je višje sodišče obsodilo za blažje kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe. Prisodili so mu zaporno kazen enega leta. 
Dnevnik poroča, da so posamezne države, med njimi Nemčija in Švedska, definicijo posilstva že spremenile v smer, da se za posilstvo štejejo vsi spolni odnosi brez privolitve. Pri nas sprememb na tem področju še ni. Na ministrstvu za pravosodje so za Dnevnik namreč pojasnili, da sprememb na tem področju slovenske zakonodaje zaenkrat ne načrtujejo.

"Kazniva naj so vsa dejanja, ki posegajo v osebno integriteto"

Na Inštitutu 8. marec so že pripravili spletno peticijo, s katero zbirajo podpise in se zavzemajo za spremembo kazenskega zakonika in uveljavitev modela “ne pomeni ne” ali “ja pomeni ja.”
"Čeprav je Slovenija ratificirala Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, s katero se je obvezala, da mora biti privolitev v spolna dejanja dana prostovoljno kot izraz svobodne volje osebe, ocenjene v okviru danih okoliščin, na ministrstvu za pravosodje obstoječega modela, ki posilstvo definira s prisilo kljub njegovi zastarelosti ne nameravajo spremeniti. S podpisom peticije se zavzamemo za spremembo kazenskega zakonika in uveljavitev modela ne pomeni ne ali ja pomeni ja," so zapisali v Inštitutu 8. marec.
Za konec dodajajo: "Preprečimo nasilje nad ženskami, kazniva naj so vsa dejanja, ki posegajo v osebno integriteto, proti žrtveni volji in brez njene privolitve!"

Burni odzivi na družbenih omrežjih

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta