Poslanci DeSUS prvič z novim predsednikom. Jasnič: Poslanci imajo vso pravico, da povedo svoje mišljenje

Žana Vertačnik
29.06.2021 11:54
Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič se je prvič po volilnem kongresu sestal s preostalim delom vodstva in poslansko skupino. Neformalno se je z nekaterimi poslanci sicer pogovoril že pretekli teden na delovnem obisku v Kanalu ob Soči.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubo Jasnič, novi predsednik Desus, se je v stranko 
Robert Balen

"Poslanci imajo vso pravico, da povedo svoje mišljenje. Izvoljeni so od ljudstva in jaz tega ne bom nikdar onemogočal, nisem avtokrat. Še vedno bodo lahko glasovali po svoji vesti takrat, ko se bodo za to odločili," je po prvem postkongresnem srečanju s poslansko skupino povedal predsednik stranke Ljubo Jasnič. Po njegovem je bistveno, da so se dogovorili o dokumentu, v katerem so v štirih točkah opredelili, kakšno naj bo njihovo sodelovanje. "Bistvo tega je, da mora imeti stranka stališče o vseh vprašanjih, ki so na dnevnem redu državnega zbora, se z njimi seznaniti in seznaniti tudi poslansko skupino ter se dogovoriti, da tudi poslanska skupina ta stališča zastopa. V kolikor ne bomo istega mišljenja, se bo to povedalo in bodo glasovali po svoji vesti," je povedal Jasnič. O demografskem skladu, ki bo na sporedu v državnem zboru že prihodnji teden, se še niso opredeljevali, je dodal.

"Stranka se je opredelila, kot se je opredelila. Konstruktivna opozicija, tega ne bomo spremenili," je povedal Jasnič, ki meni, da napetosti med stranko in poslansko skupino več ne bo.

Vodja poslancev Franc Jurša je pogovor ocenil kot konstruktiven in napovedal nekatere aktivnosti za naslednje mesece. Kmalu naj bi sklicali tudi klavzuro stranke. Na vprašanje, kako je z odnosom poslanske skupine s stranko, pa je Jurša odvrnil, da že prej "ni bilo vprašanje odnosa znotraj vodstva stranke in poslansko skupino, bil je predvsem odnos posameznikov znotraj poslanske skupine in vodstva stranke". 

Na vprašanje, katere teme namerava odpreti na prvem srečanju s poslanci, je sicer Jasnič za Večer pred dnevi odgovoril: "Bodoče sodelovanje oziroma dogovarjanje. Vse to, kar je 'škripalo' prej. Treba je sodelovati, se dogovarjati, biti dnevno v kontaktu in skupaj sprejemati, s kakšnimi odločitvami priti v parlament." Na pomislek, ali mu lahko uspe sanirati nastale razpoke v stranki, je odgovoril, da je vedno optimističen. Kakšno stališče bo zagovarjal glede sodelovanja z aktualno vlado Janeza Janše, Jasnič takrat ni želel komentirati. 

Spomnimo, Jasniča so delegati stranke DeSUS na mesto predsednika izvolili 19. junija. Dolgoletni športni funkcionar, nekoč generalni sekretar stranke in državni sekretar v premierjevem kabinetu v času druge Janševe vlade je prejel 54 glasov, 38 jih je Srečko Felix Krope in 24 Gorazd Žmavc"Vaš glas razumem kot glas za enotnost in vrednote, ki jih DeSUS ima in jih mora imeti, vaš glas pa razumem tudi kot to, da bomo delali vse za to, da bomo pomagali tistim, ki so pomoči potrebni, in da naredimo velik korak, čeprav bo težek, da pridemo naslednje leto na volitvah spet v parlament," je dejal ob izvolitvi. V zvezi s poslansko skupino pa: "Upam, da ne bodo več 'solirali', ampak da se bomo dogovorili za vsako točko posebej in enotno nastopali navzven."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta