(FOTO) Na čelu DeSUS Ljubo Jasnič: Jutri je nedelja, v ponedeljek je nov dan

Luka Mlakar Luka Mlakar
19.06.2021 12:06
Delegati stranke DeSUS so na volilnem kongresu za novega predsednika izbrali Ljuba Jasniča. Poleg njega sta bila kandidata še Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc. 117 delegatov je Jasniču namenilo 54 glasov, Krope jih je dobil 38, Žmavc pa 24. Ena glasovnica je bila neveljavna. "Jutri je nedelja, v ponedeljek je nov dan," je v govoru po izvolitvi dejal Jasnič, ki je postal že tretji predsednik DeSUS v letu dni in pol. Za novo podpredsednico stranke so delegati izvolili Julijano Bizjak Mlakar, ki je bila v času vlade Mira Cerarja ministrica za kulturo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi predsednik stranke DeSUS je Ljubo Jasnič.
Twitter/luka Mlakar

Novi predsednik DeSUS Ljubo Jasnič se je po izvolitvi najprej zahvalil vsem delegatom. "Gospod Jurša (Franc Jurša, vodja poslancev DeSUS, op. a.) je na začetku rekel, da smo družina. Upam, da bomo dejansko pokazali, da smo družina, ki se med seboj razume. Vaš glas razumem kot glas za enotnost in vrednote, ki jih DeSUS ima in jih mora imeti, vaš glas pa razumem tudi kot to, da bomo delali vse za to, da bomo pomagali tistim, ki so pomoči potrebni, in da naredimo velik korak, čeprav bo težek, da pridemo naslednje leto na volitvah spet v parlament," je dejal Jasnič. Ob tem je poudaril, da si želi sodelovanja z vsemi člani in odbori stranke. "Jutri je nedelja, v ponedeljek je nov dan," je dodal novi prvak stranke DeSUS.

Na volilnem kongresu stranke upokojencev v Ljubljani se je zbralo 117 od 128 prijavljenih delegatov. Ljubo Jasnič je prejel 54 glasov delegatov. Srečko Felix Krope je prejel 38 glasov, Goraz Žmavc pa 24. Ena glasovnica je bila neveljavna. Jasnič se je v predstavitvi delegatom med drugim zavzel za izboljšanje komunikacije med vodstvom stranke in njenimi poslanci. Napovedal je, da bo poslance poklical v ponedeljek. "Treba je priti skupaj, treba se je dogovoriti, treba je delati skupaj. Stranka brez poslanske skupine ni prava stranka in poslanska skupina brez stranke tudi ni prava," je poudaril Jasnič.

Jasnič: Upam, da poslanci ne bodo več "solirali"

Ko gre za poslance DeSUS, je Jasnič poudaril, da si želi, da bi slednji zastopali stališča, ki jih sprejme stranka. "Upam, da ne bodo več 'solirali', ampak da se bomo dogovorili za vsako točko posebej in enotno nastopali navzven," je pojasnil Jasnič. Ko gre za vprašanje, kako bo DeSUS v prihodnje sodeloval z vlado in podpiral njene projekte, je Jasnič dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti, a da se mora stranka pri tem odločati v korist svojega članstva in tega, kar Slovenijo pelje naprej. Na vprašanje, ali držijo neuradne navedbe, da naj ne bi bil favorit poslancev za novega šefa stranke, je Jasnič odgovoril, da bi to morali vprašati poslance ter da se sam z njimi ni pogovarjal. "Kakšna je bila njihova izbira, ne vem, volitve so bile tajne," je dodal Jasnič.

Ljubo Jasnič je povedal, da upa, da poslanci DeSUS ne bodo več "solirali".
Robert Balen

Na vprašanje, zakaj bi se med njegovim vodenjem stranke lahko izboljšali odnosi med vodstvom DeSUS in poslanci, prej pa to ni bilo mogoče, pa je Jasnič odgovoril, da je človek združevanja: "Nisem konflikten človek. Stranki in vsem v državi želim, da bi jim bilo dobro. Brez nervoze. To sem dokazal na vseh področjih, na katerih sem deloval in mislim, da bomo tukaj našli tudi skupni jezik s poslansko skupino." Glede nizke stopnje podpore v javnomnenjskih anketah, ki jo je v zadnjih mesecih deležen DeSUS, pa je dejal, "da je, ko si enkrat spodaj, veliko lažja pot navzgor".

Žmavc: Popravnega izpita ne bo

V nagovoru pred delegati je Jasnič med drugim dejal, da se volitve dobivajo na terenu in da je cilj stranke na naslednjih volitvah vnovičen preboj v državni zbor. Povedal je, da spoštuje odločitev, da je stranka v opoziciji, a da svoje interese načeloma lažje uveljavlja v koaliciji. Poslanci imajo po njegovih besedah pravico, da glasujejo po svoji vesti, a je opozoril, da bi to morala biti prej izjema kot pravilo. Stranko je v zadnjem obdobju po njegovih besedah uničilo "nespoštovanje vrednot", zaradi česar je postala "lahek politični plen".

Drugi kandidat za predsednika Srečko Felix Krope je v svoji predstavitvi poudaril, da so v stranki "v preteklosti verjetno kakšno odločitev sprejeli prehitro". Ocenil je, da ima DeSUS še veliko kadrovskega potenciala, kot glavni prioriteti svojega programa pa je izpostavil skrb za pokojnine in zdravstveno oskrbo. Ko gre za odnose med poslansko skupino DeSUS in vodstvom stranke je poudaril, da je "najmanj ustrezna rešitev za reševanje konfliktov izogibanje". Smo sredinska stranka, upokojenci so tako levih kot desnih političnih nazorov, je poudaril Krope. Stranka brez poslancev je po njegovih besedah "verjetno nula", zato je treba okrepiti komunikacijo s poslanci. Ob tem je napovedal, da bo v stranki ostal, tudi če ne bo izvoljen za njenega predsednika.

Gorazd Žmavc je ocenil, da za stranko DeSUS ne bo popravnega izpita.
Robert Balen

Tretji kandidat za novega šefa DeSUS Gorazd Žmavc pa je pred delegati dejal, da DeSUS v vladah, v katerih je sodeloval kot koalicijski partner, nikoli ni bil vodilna stranka, "vedno pa smo bili korektiv". Stranka upokojencev je po njegovi oceni v zadnjih letih izgubila zaupanje članstva in državljanov tudi zaradi kulture političnega delovanja. Žmavc se zato boji, da v prihodnosti ne bo šlo brez korenitih sprememb v razmišljanju: "Kongres verjetno predstavlja zadnjo priložnost, da se poenotimo. Popravnega izpita ne bo."

Čoklova: DeSUS se je ukvarjal s samim seboj

Začasna vodja stranke DeSUS Brigita Čokl je v svojem nagovoru delegatom, ki so ga posredovali iz stranke, ocenila, da je obdobje od prejšnjega volilnega kongresa decembra lani, ko se je na vrh stranke spet zavihtel Karl Erjavec, do današnjega kongresa za DeSUS izgubljeno. "Z njim se pravzaprav ne moremo pohvaliti. Ukvarjali smo se namreč bolj s samim seboj kot s svojim poslanstvom in delom politične stranke," je ocenila Čoklova. Spomnila je na aktivnosti v zvezi z vstopom stranke v koalicijo KUL in mandatarstvom nekdanjega šefa stranke Erjavca. Dejala je, da slednjega kot mandatarja niso podprli niti poslanci lastne stranke. "Danes ugotavljamo, da odločitve v DeSUS niso bile rezultat strateškega odločanja. DeSUS je prevzel nase veliko tveganje brez premisleka, kako bomo ravnali, če mandatarstvo ne bo uspelo. Tako smo pristali v političnem vakuumu, ko smo se odpovedali sodelovanju z vladno koalicijo in hkrati izpadli kot nekredibilen partner v očeh opozicije," je ocenila Čoklova.

Poslanca DeSUS Franc Jurša in Branko Simonovič pred prihodom na kongres.
Robert Balen

Odstop Erjavca je krizo vodenja in nezaupanja po njenih besedah še poglobil. Spomnila je, da poslanci niso sledili stališču stranke glede interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija. Po Erjavčevem izstopu iz stranke se je po njenih navedbah začel drugi val odstopov in izstopov iz stranke, tudi celotnih odborov in znanih posameznikov. Težave s poslanci se po njenih besedah niso rešile, skupni dogovor z njimi, da bodo delovali vzajemno v duhu medsebojnega spoštovanja in v iskanju skupnega konsenza, pa da ni razrešil ničesar. 

"Mediji nas ne jemljejo resno, ko zatrjujemo, da smo v opoziciji. Ravnanja poslancev ne zadoščajo kriteriju nedefiniranega pojma zmerne opozicije. V povabilih na javne nastope nas uvrščajo med vladne podpornike. Novinarji se na nas obračajo samo v maniri iskanja afer in komentarjev," je menila Čoklova. Ob tem je poudarila, da je v poslanski skupini prevladala doktrina političnega trgovanja. "Prihajajoče volitve bodo odločilne in vstop v parlament mora biti naš cilj, delovanje pa podrejeno temu cilju," je še dodala Čoklova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta