Postkongresna analiza: Slabosti SDS, zaradi česar potrebuje asistente. Pred kakšnimi izzivi je Ljubo Jasnič?

Žana Vertačnik
21.06.2021 14:16
Politična analitika Samo Uhan in Marko Balažic ter nekdanji politik in član DeSUS Ivo Vajgl komentirajo, kako utegneta sobotna kongresa močne SDS in šibkega DeSUS vplivati na aktualno politično situacijo in odnosno dinamiko znotraj strank.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

SDS je stranka, ki je najbolje organizirana, ima jasno kontinuiteto in povsem drugačen princip delovanja kot vse druge stranke v slovenskem političnem prostoru, po predvidljivem kongresu SDS ugotavlja politični analitik Samo Uhan"SDS je zanesljivo močna, kar zadeva konstantne in stabilne podpore volilnega telesa, hkrati pa je to tudi njena največja slabost in njen limit, ker ima, kot kažejo raziskave, najmanjši potencial za širjenje podpore." Pri vladanju vselej potrebuje asistente, dodaja sogovornik in opozarja, da te stranke SDS vedno znova uporabi, zlorabi: "Vidimo SMC, za katerega si težko predstavljamo, da bo še igral pomembno vlogo, SNS, DeSUS, ki je v velikih težavah, nenazadnje pa tudi NSi, ki ima zaradi sodelovanja v tej vladi velik identitetni problem." Da so v SDS zopet prepričljivo izrazili podporo predsedniku stranke in premierju Janezu Janši, ki lahko stranki zagotavlja stabilno podporo dobrih dvajsetih odstotkov, pričakovani razplet 12. kongresa največje parlamentarne stranke komentira politični analitik Marko Balažic, ki znotraj SDS ne pričakuje večjih sprememb.

Pomiritveni toni kažejo na velike konflikte

Samo Uhan. 
FDV
Marko Balažic.
Robert Vurušič
Od leve proti desni: novoizvoljeni predsednik DeSUS Ljubo Jasnič ter kandidata za predsednika Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc. 
Robert Balen

Dvojnost v DeSUS pelje stranko v propad

Ivo Vajgl. 
Tit Košir

Politični analitik Balažic manj optimistično meni, da bomo v nadaljevanju priča nadzorovanemu pretočenju volivcev DeSUS h kaki drugi stranki: "Ta proces se je s prestopi nekaterih znanih obrazov že pričel, čemur pritrjuje tudi dejstvo, da je bilo delegatov skoraj dvakrat manj kot na prejšnjih kongresih. Sedanja sestava vodstva pa ravno zaradi taistega pedigreja tudi ne vliva zaupanja, da bi se stranka lahko pomaknila višje na lestvicah priljubljenosti." Kot razmišlja sogovornik, je stranka spričo dogajanj v zadnjih dveh letih stopila na pot, da prvič po letu 1996, tako Balažic, ne bo več aktivno oblikovala slovenskega političnega prostora. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.