Poslanec Horvath drevi z odločitvijo glede nezdružljivosti funkcij

STA, A.L.
20.05.2019 12:43

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath bo na nocojšnji seji sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi, ki se bo začela ob 19. uri, sporočil, kaj bo storil bo opozorilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede nezdružljivosti funkcij, so za STA pojasnili v poslanski skupine narodnih skupnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

Poslanec Ferenc Horvath je deset mesecev po nastopu poslanske funkcije namreč še vedno predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Ti dve funkciji pa sta nezdružljivi, zato je KPK ugotovila, da Horvath krši določilo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem poklicni funkcionar ne sme biti zakoniti zastopnik osebe javnega prava.
KPK je zato DZ obvestila, da poslala opozorilo poslancu o nezdružljivosti funkcij. Horvatha je pozvala, da mora v 15 dneh po prejemu opozorila odpraviti nezdružljivost in se odreči funkciji oz. opravljanju dejavnosti zastopanja Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti kot osebe javnega prava. Lahko pa nezdružljivost odpravi tudi tako, da se odreče opravljanju funkcije poslanca DZ.
KPK je pod drobnogled sicer vzela tudi Horvathovo donedavno mesto direktorja podjetja Minta, katerega lastnica je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Ugotovila je, da je bil Horvath zastopnik te gospodarske družbe do aprila letos in da torej v tem primeru "nezdružljivost opravljanja funkcije pri obravnavani osebi ni več podana in je bila odpravljena". Iz ugotovitev KPK pa vendarle izhaja, da je bilo do aprilskega prenehanja vodenja Minte tudi to v nasprotju z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.
Glede na ravnanje Horvatha je KPK tudi začela postopek ugotavljanja nezdružljivosti funkcije vseh poslancev. Ob tem so v KPK opozorili, da niso dolžni ob vsakokratnem nastopu novega DZ samodejno preverjati nezdružljivosti opravljanja funkcij novoizvoljenih poslancev, saj zakon to obveznost nalaga funkcionarjem samim.
Mandatno-volilna komisija DZ sicer v četrtek ni podprla predloga Levice za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij Horvatha. Izid glasovanja je bil šest glasov za in deset proti. Poleg Levice so bili za tudi v SMC, SAB in NSi. Zakonodajno-pravna služba je namreč opozorila, da bi se z uvrstitvijo točke na dnevni red seje že začel postopek za prenehanja Horvathovega poslanskega mandata, za kar pa po njihovem mnenju ni pravne podlage.
Če bi se Horvath nocoj odrekel poslanskemu mandatu, bi v poslanske klopi namesto njega sedla njegova edina protikandidatka na volitvah Gabriela Sobočan. Pred lanskimi državnozborskimi volitvami je ocenila, da z znanjem in izkušnjami lahko marsikaj stori za blagor madžarske narodne in večinske skupnosti. Takrat je tudi napovedala, da bo kot poslanka odgovorno delovala v interesu dvojezičnega območja in regije, si prizadevala za dialog in dobre osebne odnose.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta