Potrjenih 273 novih okužb, starost hospitaliziranih bolnikov se znižuje

M.R.
06.04.2021 09:20
V ponedeljek je bilo v Sloveniji potrjenih 273 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 1879 PCR testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 14,5-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 3511 hitrih antigenskih testov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V bolnišnicah je bilo včeraj 573 bolnikov (16 več kot dan prej) s covid-19, od tega jih je bilo 132 na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je sedem bolnikov s koronavirusno boleznijo.

14-dnevna incidenca na ravni države znaša 633,8 okužbe na 100.000 prebivalcev. Najvišja je v goriški statistični regiji (896,8), savinjski regiji (764,1) in osrednjeslovenski regiji (659,1). 7-dnevna incidenca pa 314,3 okužbe na 100.000 prebivalcev, je povedal direktor urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, ki je namesto govorke vlade za covid-19 Maje Bratuša vodil današnjo novinarsko konferenco.

Vse več mlajših bolnikov

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da v 3. valu ugotavljajo, da se starost hospitaliziranih bolnikov znižuje. Danes povprečna starost bolnikov na intenzivni negi v UKC Ljubljana znaša 65 let, v 2. valu pa je znašala povprečna starost 70 let, je poudarila. 

Najmlajši bolnik s covid-19 v UKC Ljubljana je star 31 let, najstarejši pa ima 96 let. Zaradi covid-19 je hospitaliziranih dvakrat več moških kot žensk. "Zlasti se to vidi v enoti intenzivne terapije," je poudarila.  

Na oddelkih intenzivne nege je 28 odstotkov bolnikov starih manj kot 60 let, na ostalih covidnih oddelkih pa je takih skoraj tretjina. 

Skupina pogostih bolnikov na covidnih oddelkih so "izrazito morbidno" debeli ljudje, prisotni so tudi bolniki s sladkorno boleznijo, kronični ledvični bolniki, zlasti bolniki na dializi in bolniki s povišanim krvnim tlakom in srčnim popuščanjem in kroničnimi pljučnimi boleznimi. "Redki so tisti, ki so popolnoma zdravi. Morda se potem izkaže, da imajo kakšno osnovno pridruženo bolezen," je odgovorila na novinarsko vprašanje. 

Pri zdravljenju uvajajo zdravilo Tocilizumab, ki se je izkazalo kot ugodno pri bolnikih takoj po sprejemu na oddelke za intenzivno terapijo. Pričakujejo pa tudi prihod monklonskih protiteles. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta